Ramazan denince akla büyük, ihtişamlı aile sofraları geliyor. Hep birlikte yemek yemek aileyi de birbirlerine yakınlaştırıyor. Oruç tutanlar için hazırlanan iftar sofraları, lezzetli kokular, bol bol alınan pideler derken ne yazık ki bu mübarek ayda bol yemek piştiği için gıda israfı da artıyor. Ramazan’da artan yemekleri atmadan önce dönüştürebileceğiniz birçok lezzetli tarif bulunuyor. Bu şekilde gıda israfını engellemek de mümkün. İşte birkaç öneri?
1. Ramazan pidelerinden lezzetli mi lezzetli tarifler
Pide, ramazanın olmazsa olmazlarındandır. Hal böyle olunca da hepimiz pideyi fazla fazla alıyoruz. Ertesi gün olunca ister istemez bayatlıyor ve o ilk hali kalmıyor. Bu pideleri atmak yerine çok lezzetli yeni tariflere dönüştürebilirsiniz. İşte size birkaç öneri:
Kruton: Bayat pidelerle tıpkı ekmek gibi kruton yapabilirsiniz. Pideyi küp küp kesin ve bir kaba alın. Zeytinyağı, tuz ve istediğiniz baharatlarla güzelce karıştırın. Sonra önceden ısıtılmış fırında 150 derecede pişirin. Hafifçe kızarıp kıtırlaşmaları gerekiyor. İşte bu kadar basit! Krutonları hem çorbaya hem de salataya koyabilirsiniz.
Pideli köfte: Anadolu mutfağında gıda israfına yer yoktur. Bu kolay mı kolay tarif için bayat pidelerinizi et suyu ile ıslatın. Sonra üzerine cızbız köfte ya da tiftiklenmiş et ile servis edin. En son üzerine yoğurt, tereyağı ve salçalı sos gezdirin.
Pideden pizza: Bayatlayan pideleri ortadan kesip iki daire haline getirin. Sonrasında üzerine salçalı bir sos, kaşar peyniri ve ne isterseniz!
2. Bayat pirinçten çorba
Yayla çorbası hem lezzetli hem de sağlıklıdır. Özellikle de hastayken şifa niyetine bol bol tüketmek gerekir. Dolabınızda bayat pirinç pilavı varsa sakın atmayın, Yayla çorbası yaparken pirinç yerine direkt pilavı ekleyin. Üstelik pirinçler çoktan pişmiş olduğu için çorba çok daha kısa sürede hazır olacak.
3. Yumurta kabukları bitkilere iyi gelir
Bu maddeye şaşırabilirsiniz, çünkü genellikle yumurta yaptığımızda kabuklarını hemen çöpe atarız. Ancak bu kabuklar ve haşlanmış yumurta suyu bitkilere çok faydalıdır. Soğuduktan sonra yumurta kabuklarını ufalayın ve bitkilerinizin toprağına ekin. Bu işlemi düzenli uygularsanız farkı kendiniz göreceksiniz.
4. Sebze kabuklarından cips
Patates, havuç, kabak gibi sebzeleri genellikle soyuyor ve kabuklarını çöpe atıyoruz. Ancak bu kabukları değerlendirmenin çok kolay bir yolu var: Sebze cipsi!
Soyduğunuz sebze kabuklarını iyice temizlenmesi için sirkeli suda bekletin. Sonrasında zeytinyağı, tuz ve dilediğiniz baharatlarla marine edin. Fırını fanlı ayarda açın ve iyice kızartın. İşte bu kadar!
5. Bayatlayan makarnaların en yakın dostu: beşamel!
Bayat makarnaları da tıpkı pilav gibi kolayca değerlendirebilirsiniz. Makarnanın üstüne güzel bir beşamel sos ve kaşar peyniri dökün. Sonra güzelce fırına verin. İsteğinize göre kıyma ya da sebze de ekleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Ramazan Şerbetleri: Sofralarınıza Lezzet Katacak Birbirinden Lezzetli ve Pratik 6 Tarif
Ramazan Pidesi Tarifi: İftar Sofralarının Baş Tacı Sıcacık Pide Nasıl Yapılır?
Kaynak: 1