Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren insanlar, beslenme düzeni ve alışkanlıklarının değişmesi sebebiyle çeşitli sağlık sorunları yaşayabiliyor. Sindirim sorunları veya tansiyon bunlardan bazıları. Bununla birlikte ağız sağlığı da ramazan ayında dikkat edilmesi gereken hususlardan. Uzmanlar ramazanda ağız sağlığına özel bir önem gösterilmesi gerektiğini, aksi takdirde kişinin ağız kuruluğundan ses kısılmasına kadar, yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkileyen pek çok sorunla karşılaşabileceğini ifade ediyor. Peki, ramazan ayında ağız sağlığını korumak için ne yapmak gerekiyor? Detaylara birlikte bakalım.
Beslenme düzeni ve alışkanlıklarının değişmesi ramazan ayında oruç tutan insanların çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmasına neden olabiliyor
Tansiyon ve sindirim problemleri, ramazan ayında en çok karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Ancak uzmanlara göre ramazanda ağız sağlığı ile de yakından ilgilenmek gerekiyor. Çünkü bir ay boyunca aç ve susuz geçirilen uzun saatler gerekli önlemler alınmadığında ağız sağlığını da hayli olumsuz şekilde etkiliyor, kişinin yaşam kalitesini düşüren can sıkıcı sağlık sorunları ile mücadele etmesine neden olabiliyor.
Uzmanlar, oruç tutan insanların ağzındaki tükürük salgısının azaldığını, bunun ağız kuruluğuna ve sesin zorlanarak çıkmasına (fonasyon bozukluğu) neden olabileceğini ifade ediyor
Ramazan ayında, ağız sağlığı söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken öncelikli hususlardan biri bu. Ancak uzun süreli açlığa ve susuzluğa bağlı olarak ortaya çıkabilen başka sağlık sorunları da var.
Açlık ve susuzluk ağız ortamındaki floranın değişmesine sebep oluyor
Uzmanlar bu durumun çürük ve lezyonlu dişleri olan, diş eti rahatsızlığı gibi dental problemleri bulunan kişilerdeki rahatsızlıkların etkisini artıracağını belirtiyor. Bir başka ifadeyle halihazırda çürük, diş eti problemi veya benzer bir dental sorunu olan kişilerin ramazan boyunca ağız sağlığı konusunda çok daha hassas olması gerekiyor.
Ramazan ayında ağız sağlığını koruyabilmek için ne yapmak gerekiyor?
Bu noktada uzmanlar, ramazan boyunca dikkatle uyulması gereken bazı kurallar bulunduğunu, alışkanlık haline getirilmesi gereken bazı uygulamalar olduğunu ifade ediyor.
Bol su içmek, ramazan ayında ağız sağlığını koruyabilmenin temel şartları arasında yer alıyor
Çok sayıda diş hekimi ramazan boyunca sahurda ve iftarda su tüketiminin son derece önemli olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre bol su tüketmek, ağız sağlığı için oldukça faydalı. Çünkü hem ağız kuruluğunu önlüyor hem de ağız kokusunu azaltmaya yardımcı oluyor.
Ramazan ayı boyunca aşırı tuzlu, baharatlı ve şekerli gıdalardan uzak durmak ağız sağlığı için faydalı
Özellikle şekerli gıdalar ağız sağlığını tehdit eden başlıca unsurlar arasında yer alıyor. Ramazan boyunca şekerli gıdalardan uzak durmak hem ağız sağlığı hem de genel sağlık için dikkat edilmesi gereken bir husus. Bu doğrultuda diş hekimleri ramazanda şekerli gıda tüketimini asgari düzeyde tutmak gerektiğini ve daha ziyade meyve, sebze ve lifli gıdalar tüketmenin ağız sağlığını korumaya yardımcı olacağını belirtiyor. Ancak ramazan boyunca ağız sağlığını korumak isteyenlerin yapması gereken başka şeyler de var.
İftardan ve sahurdan sonra dişlerin fırçalanması da ağız sağlığı söz konusu olduğunda büyük önem taşıyor
Uzmanlara göre iftardan ve sahurdan sonra diş fırçalamak hem ağız florasının hem de kişinin rahatlamasını sağlıyor. Ancak yalnızca diş fırçalamak tek başına yeterli bir önlem değil. Uzmanlar iftar ve sahurdan sonra dilin ve yanakların da temizlenmesi gerektiğini, ayrıca ağız temizliği sırasında diş ipi, ağız gargarası ve tuzlu su gibi yardımcı ürünlerin de fayda sağlayabileceğini belirtiyor.
İlginizi çekebilir:
Ramazan Ayında Yeterli Ve Sağlıklı Uyku İçin Uygulayabileceğiniz 5 Yöntem
Kaynak: 1