Psikolojik tedaviler ülkemizde bir tabu olduğundan birçok insan için para tuzağı, ne gerek var, insanın en iyi doktoru kendisidir gibi aşırı mantıklı tepkilere sebebiyet verir.
Zaman zaman herkes psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilir, hatta ihtiyaç duymadığını sananların çoğu zaman daha vahim durumda olduğunu görürüz. Buna rağmen, tedavisi çok uzun yıllar süren, danışana farkındalık kazandırarak sorunları çözüme ulaştıran yöntem olan psikoterapiden çekinenlerin sayısı oldukça fazladır. İyi haber ise daha kısa sürede iyi hissetmek isteyenler için geliştirilmiş bir sihirli değnek olduğu; “Göz Hareketleri Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” yani kısaca EMDR tekniği.
Rüyalardaki göz hareketlerinden esinlenilerek geliştirilen bu yöntem zihninizdeki olumsuz olayların yol açtığı düşünce ve duyguları, olumluya çevirmeyi hedefliyor. Son yıllarda bu konuda yetkili psikoterapistler tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlanan ancak halk arasında bilinirliği çok düşük bu yöntem psikolojide yıllardır aradığınız sihirli değnek aslında.
Psikolog fobinizi aşmanız için buyrun EMDR hakkında sizi biraz daha aydınlatalım.
1. EMDR görüntü itibarıyla hipnoza benzetilir
Uygulama esnasında, belirlenen anıya odaklanırken göz hareketlerinizi takip etmek için psikoterapistiniz size iki seçenek sunar. Bunlardan ilki psikoterapistin parmağını sağa sola kaydırmasını izlemenizdir ve bu da hipnoza benzeyen bir görüntü çizer. İkinci seçenek ise psikoterapistin dizlerinize tempolu bir şekilde dokunmasıdır.
2. Terapistinizin tedaviden önce sizi tanıması gerekir
Tedavinin danışan üzerinde uygulanabilir olup olmadığı psikoterapist tarafından önce analiz edilir. Bunun için EMDR’a başlamadan önce birkaç seans sıradan psikoterapi şeklinde gerçekleşir.
3. EMDR Türkiye’de ilk kez 1999 depremzedelerinde uygulanmıştır
EMDR uygulaması özellikle belirli travmaların tedavisinde kullanıldığı için doğal afet veya savaş mağdurları, kaza veya cinsel taciz kurbanları gibi kişilerde kullanılan ilk yöntemlerin başında geliyor.
4. EMDR rüyalardan esinlenilmiş bir yöntemdir
Aslında bilinçaltımızın çoğunun gün içinde yaşadıklarımızın gece uykumuzda göz hareketlerimizle beynimize işlenmesiyle yerleştiği bilinir. EMDR yöntemi de aynı işlemi tedavi sırasında uygulayarak anıların yarattığı olumsuz etkilerin olumlu düşüncelere dönüşmesini hedefler.
5. Travma sadece büyük bir felaket yaşamak anlamına gelmez
Travma denilince aklınıza sadece çok ağır vakalar gelmesin. Sizin farkında olmadığınız ama günlük hayatınızdaki birçok aksaklığın temelinde yatan bilinçaltınızdaki olaylar terapistinizin desteğiyle zaten su yüzüne çıkacaktır. Kaygı bozukluğu, bağlanma ile ilgili sorunlar ya da hayatınızdaki buna benzer birçok engel geçmişte sizde travmaya yol açmış olaylardan kaynaklanıyor.
6. Travmalarınızla yüzleşmeyi göze almanız gerekir
EMDR’ın başlangıçta derinlere indikçe verdiği rahatsızlık boyutu yüksek olabilir, dolayısıyla danışan önce anısıyla yüzleşmeye hazır olmalıdır. Tabii yüzleşmeyi istemek gerekiyor çünkü bunların üstünü örttükçe hayatınızda size zorluk çıkartan engelleri yenemezsiniz.
7. Sorunun sizde değil anılarınızda olduğunu anlarsınız
Olumsuz inançlarınız ve tepkilerinizin aslında problemin kendisi değil sonucu olduğunu, yani geçmişte yaşanan travmanın semptomları olduğunu keşfedersiniz.
8. Serbest çağrışımlarla kendinizi bilinçaltınızın okyanusunda gezinirken bulursunuz
Zaman zaman biraz yorucu olabilen bu tedavi yönteminde belirlenen travmatik anıdan yola çıkarak danışan farklı anılara kadar gidebilir.
9. Güvenli alan seçimi
Tedavinin en güzel parçası burasıdır; danışanın kendini güvende ve rahat hissettiği bir manzara tasvir etmesi istenir. İçine girilen anının olumsuzluklarını azaltmak için seansın sonunda terapistiniz bu manzaraya gitmenizi ister. Bu manzarada istediğiniz kadar özgürsünüzdür.
10. EMDR’ın amacı size anınızı unutturmak değildir
EMDR size travmatik olayı unutturmaz, aksine onun üstüne giderek olumsuz duyguları yenmenize yardımcı olur. Süreç ne kadar yorucu olursa sonucunda o kadar kuş gibi hafif ve özgür hissedersiniz.
11. Travmanızın olumsuz etkisi azalarak biter
Tedavinin başında psikoterapistiniz sizden anınızın rahatsızlık vericiliğine 1’den 10’a kadar bir puan vermenizi istemişti. Tedavi ilerledikçe verdiğiniz puanın düşmesi ve 0’a ulaşması bekleniyor. Anıyı çözmeniz uzun sürdüğü için sıkılıp bugün vallahi 0 rahatsız ediyor derseniz terapistiniz bir de yalancılığınızın altında yatan sebepleri çözmek isteyebilir bizden söylemesi.