Hemen hemen her yemeğimize eşlik eden ekmek, Türk kültüründe oldukça önemli bir yere sahip. Özellikle kahvaltılarımızda geniş yer kaplayan bu lezzetli yiyecek, hepimizin hassas noktası desek yeridir ? Son dönemde mor ekmek gibi oldukça garip çeşitler duysak da hepimiz evde yapılmış mis kokulu ekmeklere bayılıyoruz. Hazır evde bol bol vaktimiz varken deneyebileceğiniz birbirinden lezzetli ekmek tariflerini sizler için derledik. İşte denedikten sonra hazır ekmeklere veda etmenizi sağlayacak en pratik ekmek tarifleri…
1. Tavada mayalı ekmek
Ekmek tarifleri listemize kolay bir tarifle başlıyoruz. Geniş bir kabın içerisine 1 su bardağı ılık süt, 1/2 su bardağı ılık su, 1 paket kuru maya ve 1 yemek kaşığı şeker ekleyin, güzelce karıştırın. Ardından 1 çay kaşığı tuz ve 3 su bardağı unu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene dek yoğurmaya devam edin. Ardından hamurun üzerini nemli bir bez ya da streç filmle kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurdan 8 adet beze çıkarın. Ardından bu bezeleri hafif unlayarak merdane yardımıyla tabak boyutunda, orta kalınlıkta olacak şekilde açın. Tavanızı ya da varsa sacınızı iyice ısıtın. Ardından hazırladığınız bezeleri üzerine koyun ve göz göz olana kadar arkalı önlü pişirin. Ocaktan aldığınız ekmeklerin üzerine tereyağı gezdirin ve afiyetle tüketin!
2. Somun ekmek
Ekmek tarifleri listemizin en klasiği: Somun ekmek! Derin bir kabın içerisine 1/2 su bardağı ılık süt, 2.5 su bardağı ılık su, 1 paket instant maya ve 3 tatlı kaşığı toz şeker ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın ve birkaç dakika bekletin, ardından üzerine 2 tatlı kaşığı tuzu ekleyin. 6 su bardağı unu eleyerek azar azar ilave edin. Bu aşamada unu kontrollü bir şekilde ilave etmeye özen gösterin. Ardından güzelce yoğurun ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurun üzerini streç film yardımıyla kapatın ve oda sıcaklığında 1-1.5 saat kadar dinlendirin. Dinlenen ve iki katına çıkan hamuru 5 eşit parçaya bölün. Tezgahı hafifçe unlayarak bezelere somun ekmek şeklini verin. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine ekmekleri yerleştirin. Orta kısımlarına bir bıçak yardımıyla çizik atın. Üzerlerini çok hafif unlayın ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırının içerisine ısıya dayanıklı bir kapta bir miktar su koyun. Ardından ekmeğinizi fırınlayın. Üzeri kızarana kadar, yani 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız somun ekmekleri dilediğiniz gibi tüketin, afiyet olsun!
3. Yoğrulmayan ekmek
Geniş bir kasenin içerisinde 3.5 su bardağı un, 1.5 çay kaşığı instant maya, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı şekeri karıştırın. Ardından 1.5 su bardağı ılık suyu azar azar ilave ederek tahta kaşık yardımıyla karıştırmaya devam edin. Tüm malzemeler karışıp yoğun bir kıvam aldığında elinizle hafifçe katlayarak yuvarlak şeklini verin. Üzerini streç film ile hava almayacak şekilde kapatın ve bir gece dinlendirin. Ertesi gün mayalanan hamuru hafifçe un serptiğiniz tezgahın üzerine aktarın. Fırını 200 dereceye ayarlayın ve ısıtmaya başlayın. Demir döküm tencereyi kapağı kapalı bir şekilde fırının orta rafına yerleşitirin ve ısıtın. Tezgaha aktardığınız hamuru hafifçe katlayın, yoğurmamaya özen gösterin. Isınan döküm tencereyi fırından çıkarın ve içini unlayın. Şekil verdiğiniz hamuru unlanmış döküm tencerenin içine aktarın. Ekmeği, tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 30-35 dakika kadar pişirin. Ekmeğin üzerinin kızarması için pişirme işleminin son dakikalarında tencerenin kapağını açmayı unutmayın. Oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirdiğiniz ekmeği sevdiklerinizle paylaşın, afiyet olsun!
4. Sütlü ekmek
150 gram ılık sütü ile 1 paket instant mayayla karıştırın ve 5 dakika bekletin. 500 gram unu geniş bir kabın içerisine eleyin. Oda sıcaklığındaki 150 gram tereyağını unla harmanlayın. Sütlü mayayı unun içerisine ilave edin. 2 adet yumurta ve 15 gram şekeri ilave ettikten sonra tüm malzemeleri güzelce yoğurun. Son olarak 10 gram tuzu ilave edin ve hamuru katlayarak yoğurmaya devam edin. Hamuru ellişer gramlık bezeler halinde tezgah üzerinde mayalanmaya bırakın. Fırını fansız programda 180 dereceye ayarlayın. Dikdörtgen fırın kabını yağlayıp hafifçe unlayın. Mayalanan bezelerin gazını alın ve tezgahın üzerinde 15 dakika daha mayalanmaya bırakın. Mayalanan bezeleri yan yana olacak şekilde fırın tepsisine dizin ve üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra 20-25 dakika kadar fırınlayın. İşte bu kadar kolay, afiyet olsun!
5. Ekşi mayalı ekmek
Derin bir kasenin içerisine 300 ml suyu aktarın. Ardından bir gün önceden beslemeye başladığınız 90 gram ekşi mayayı ekleyin. Maya ve suyu iyice karıştırın. 400 gram ekmeklik unu ve 2 çay kaşığı tuzu iki kez eleyin ve ortasını açtığınız ekşi mayalı karışıma ilave edin. Tüm malzemeleri yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Ele yapışan, cıvık bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Tüm malzemeler güzelce harmanlandıktan sonra hamurun üzerini kapatın ve yarım saat dinlenmeye bırakın. Yarım saatin sonunda ilk katlama işleminizi yapın ve yarım saat daha dinlenmeye bırakın. Yarım saat aralıklarla toplam 5 kez katlama işlemi gerçekleştirin. Katlama işlemlerinin ardından bir tencerenin içine bolca un serpin ve bir bez yerleştirin. Bezi de bolca unlayın ve hamuru içerisine yerleştirin, tencerenin kapağını kapatın. Fırına içi sıcak su dolu bir kap yerleştirin ve hamurunuzu bu şekilde bir saat daha dinlendirin. Tercihen demir döküm bir pişirme kabının içine pişirme kağıdı serin. Mayalanmaya bıraktığınız hamuru kabın içerisine alın, şekil vererek kapağını kapatın. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Su dolu kabı fırının içerisinden çıkarmayın. Fırın yeterince ısındığında ekmeği fırınlayın ve 40 dakika kapağı kapalı, 20 dakika kapağı açık bir şekilde pişirin. İşte bu kadar, afiyet olsun!
6. Zeytinli ekmek
3.5 su bardağı elenmiş unu derin bir karıştırma kabına aktarın. Ardından 1 paket instant maya, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı tuz ve 150 gram doğranmış çekirdeksiz siyah zeytini ekleyin. 1 su bardağı ılık suyu azar azar ekleyerek hamuru yoğurun. Unlanmış tezgahın üzerine aldığınız hamuru nemli bir bezle kapattıktan sonra 30 dakika kadar oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Kullanacağınız baton kalıbı zeytinyağı ile yağlayın. Mayalanan hamuru kalıba yerleştirdikten sonra üzerine nemli bir bez kapatın ve 30 dakika kadar dinelndirin. Ekmeğin üzerine arzuya göre biberiye serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız ekmeği dinlendirin, soğuduğunda sevdiklerinizle paylaşın. Afiyet olsun!
7. İngiliz muffin
6 gram kuru mayayı ılık su ya da süt kullanarak aktive edin. 350 gram unu eleyerek bir kabın içerisine alın. 20 gram şekeri, 1 adet yumurtayı ve 45 tereyağını da kabın içerisine ilave edin. 180 ml ılık suyu ve aktive edilmiş mayayı da karışıma ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırın, son olarak 4 gram tuzu ilave edin. Hamur haline getirdiğiniz karışımı tezgaha alarak güzelce yoğurun. Hazırladığınız hamurdan otuz gramlık bezeler oluşturun. Bezelerin üstünü nemli bez veya steç filmle kapatın. Bezeler 2 katına çıktığında gazlarını alarak şekillendirin ve ilk mayalandırmada yaptığınız işlemleri ikinci mayalandırma için de uygulayın. Yapışmaz yüzey tavayı ısıtın, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Mayalanan bezelerin her iki tarafını da güzelce pişirin. İşte bu kadar kolay, afiyet olsun!
8. Pita ekmeği
Fırını en yüksek derece ısıtmaya başlayın. Geniş bir kabın içerisine 2 çay kaşığı instant maya, 1 çay kaşığı şeker ve 1 su bardağı süt ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Hazırladığınız hamurun üzerini kapatıp mayanın aktif hale gelmesi için bir köşede yaklaşık 10 dakika kadar bekletin. Maya aktif hale geldikten sonra 1/2 su bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 su bardağı suyu ilave edin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Ardından karışımın içerisine 4.5 su bardağı unu eleyin. 1.5 çay kaşığı tuz ilave ederek güzelce yoğurun. Çok sert olmayan bir hamur elde edin ve hamurlarınızı 12 adet minik bezeye ayırın. Hafifçe yağladığınız bir kabın içinde, üzerleri örtülü bir biçimde yaklaşık 1 saat dinlendirin. Tezgahı hafifçe unlayın ve mayalanan bezeleri bir merdane yardımıyla açın. Orta boy tabak genişliğinde açmanız yeterli olacaktır. Açtığınız bezeleri fırın tepsisine dizin ve arkalı önlü olacak şekilde 10-15 dakika kadar fırınlayın. Hazırladığınız pitaları ister sandviçlerde ister yemeklerde afiyetle tüketin!
9. Patatesli ekmek
Ekmek tarifleri arasında en farklısı! 2 adet patatesi haşlayın ve sularını bir kenara ayırın. Ardından patatesin kabuklarını soyun ve soyduğunuz patatesleri geniş bir kasenin içerisine alın. Bir çatal ya da ezici yardımıyla patatesleri ezin. Üzerlerine 1/2 çay bardağı ılık süt ve 4 yemek kaşığı zeytinyağı ilave ederek güzelce karıştırın. Ayrı bir kabın içerisine 3/4 su bardağı su, 1/4 su bardağı patates suyu, 1 yemek kaşığı instant maya ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri ekleyin, güzelce karıştırın. Hazırladığınız karışımın üzerine patatesli karışımı ilave edin ve spatula yardımıyla karıştırın. Ardından 3 su bardağı unu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın. Yoğurma aşamasındayken 1.5 çay kaşığı tuzu ekleyin ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar güzelce yoğurun. Elde ettiğiniz yumuşak hamurun üzerini nemli bir bezle ya da streç filmle kapatın ve oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Ardından yuvarlak şeklini verin ve pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine aktarın. 15 dakika daha bu şekilde mayalandırın. İçi su dolu bir kabı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırının içerisine yerleştirin. Ardından ekmeği fırına verin ve yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin. İşte bu kadar, afiyet olsun!
10. Tost ekmeği
1 tatlı kaşığı maya, 2 yemek kaşığı şeker, 200 ml ılık su ve 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını geniş bir kasenin içerisinde güzelce karıştırın. Ardından 4 su bardağı un ve 1.5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve tüm malzemeleri iyice yoğurun.Yoğurduğunuz hamurun üzerini kapatın ve 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Ardından mayalanan hamuru yağlanmış tezgaha alın ve elinizle hafifçe bastırarak kalıba göre açın. Kenarlarını katladığınız ekmek hamurunu, fırın kabının içerisinde şişene kadar dinlendirin. Fırını 180 dereceye ayarlayın ve içerisine su dolu bir kap yerleştirin. Kalıbın kapağını kapatın ve ekmeği 20 dakika kadar fırınlayın. İşte bu kadar, afiyet olsun!
11. Kolay kahvaltı ekmeği
Derin bir kabın içerisine 3/4 çay bardağı eritilmiş tereyağı, 1 çay bardağı kefir, 1 tatlı kaşığı şeker, 1/3 su bardağı ılık su ve 1 yemek kaşığı instant maya ekleyin, güzelce karıştırın. Ardından azar azar 3 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2/3 su bardağı ılık suy ekleyin. Bu esnada yoğurma işlemini sürdürün. Yumuşak bir hamur elde ettiğinizde hamuru, tereyağı ile yağlanmış temiz bir kaba aktarın. Üzerini streç filme kapatarak mümkünse sıcak bir ortamda 40 dakika kadar dinlendirin. İki katına çıkan hamuru minik bezeler halinde bölün ve yağlanmış seramik bir kaba dizin. Bezelerin üzerini streç filme kapatın ve tekrardan 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin ve afiyetle tüketin!
12. Cevizli ekmek
Farklı ekmek tarifleri denemek isteyenler için: Cevizli ekmek. 1 paket toz maya, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1/2 su bardağı ılık suyu bir kapta iyice karıştırın, 15-20 dakika kadar bekletin. Geniş bir kaba 5 su bardağı yedi tahıllı unu aktarın ve orta kısmını havuz gibi açın. Beklettiğiniz maya karışımını, 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içini, 1 çay bardağı incecik doğranmış yeşil zeytini ve 1 çay kaşığı tuzu unun ortasına ilave ederek tüm malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız hamurun üzerini streç filmle hava almayacak şekilde kapatın. Hamuru ılık bir ortamda 2 katı olana kadar dinlendirin. Hamur yeterince mayalandığında minik parçalara bölün ve büyük muffin kalıplarına yerleştirin. Üzerlerine bir bıçak yardımıyla ufak çizikler atın ve fırçayla su serpiştirin. Tepsinin üzerini nemli bir bezle kapattıktan sonra kalıplarına yerleşen ekmekleri 15 dakika daha dinlendirin. Dinlenen ekmekleri önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun!
Kaynak: 1