14. yüzyılda Avrupa’da milyonlarca insanın ölümüne neden ve “Kara Ölüm” veya “Kara Veba” olarak da anılan veba salgını, Poveglia Adası’nı son derece korkunç bir yer haline getirdi. Çünkü salgın yüzyıllar boyunca Avrupa’da tekrar tekrar ortaya çıktı! Sonunda ada, veba salgınına yakalanan insanların gönderildiği bir karantina merkezi haline getirildi. Elbette, adaya gönderilenlerin çoğu burada yaşamını kaybetti. Böylece Poveglia Adası, “Ölüm Adası” veya “Hayaletler Adası” olarak anılır oldu. Adanın hayaletlerle ve paranormal olaylarla dolu hikâyesi nesilden nesile anlatıldı. Böylece Poveglia Adası kötü şöhretini yüzyıllar boyunca korumaya devam etti. Hatta bir dönem, adada kurulan akıl hastanesi yeterince korkunç olan adayı daha da kötü bir yer haline getirdi! İşte, dünyanın en kötü şöhrete sahip yerlerinden biri olan Poveglia Adası hakkında bilmeniz gerekenler…
Poveglia Adası, İtalya’daki Venedik Lagünü’nde yer alan 166 adadan biri
Üstelik ada, kötü şöhretine karşı son derece şirin ve küçük bir yer. Ya da bir zamanlar öyleydi! Adanın insan yerleşimine açılması ise oldukça eski tarihlere dayanıyor. Milattan sonra 5. yüzyılda, Romalıların bölgede bir yerleşim yeri kurduğu biliniyor. Ayrıca, Poveglia Adası, konumu itibari ile lagün içerisinde yer alan adalar arasında en korunaklı olanı. Ayrıca, denizden gelen saldırılara karşı savunma yapmak için ideal bir konuma sahip. Hatta 14. yüzyılda Venedikliler tarafından adaya bir savunma kalesi inşa edildi ve ada bir karakol olarak kullanıldı! Ancak, yine 14. yüzyılda başlayan veba salgını, bu küçük adanın ölüm merkezi haline gelmesine neden oldu.
1348 yılında başlayan veba salgını Avrupa’da “karantina” uygulamasının başlamasına yol açtı
Venedik ise, karantina konusunda özellikle hassastı. Çünkü Venedik, 14. yüzyıldan itibaren önemli bir kültür ve ticaret merkeziydi. Bu nedenle salgın hastalıklar, burada çok kısa sürede büyük yıkımlara neden oluyordu. Hatta 14. yüzyıldaki salgında şehir nüfusunu neredeyse yarısı yaşamını kaybetmişti.
Poveglia Adası, 16 yüzyılda bir karantina merkezi haline geldi
Çünkü Venedikliler, vebanın yıkıcılığını ve karantinanın önemi öğrenmişlerdi! Buna rağmen, Poveglia Adası’nın karantina merkezi haline getirilmesi, temelde umutsuz bir çabaydı. Çünkü tarihin o döneminde uygulanan karantina prosedürleri herhangi bir tedavi içermiyordu! Bunun yerine, salgına yakalanan insanlar 40 gün geçirmeleri için bu adaya gönderiliyorlardı. Hastaların iki seçeneği vardı, iyileşmek veya ölmek! Ne yazık ki Poveglia Adası ev sahipliği yaptığı hastaların çoğuna mezar oldu.
Adada 160.000’den fazla insan yaşamını kaybetti!
16. yüzyılda Venedik’te vebaya yakalanan veya benzer semptomlar gösteren herkes doğruca Poveglia Adası’na gönderildi. Adaya gidenler, 40 gün boyunca izleniyordu. Bu 40 günlük takip ise çoğu zaman hastanın ölümü ile sonuçlanıyordu. Bu nedenle Poveglia Adası kısa sürede devasa bir toplu mezara haline geldi! Adada her gün binlerce insan gömülüyordu! Görevliler, cesetleri gömmekte çok zorlanıyorlardı. Bunun sonucunda, ölülerin yakılmasına karar verildi.
Poveglia Adası’nda o kadar fazla ceset yakıldı ki, bugün bile adanın topraklarının yarısından fazlası insan külünden oluşuyor
Öte yandan, gömülen veya ölen insanların yerine kısa sürede yenileri geliyordu. Her gün çok sayıda insan öldüğü halde, bu küçük adada kapasitesinden fazla insan vardı. Elbette, bu durum adadaki hastaların son günlerini çok zor şartlar altında geçirmelerine neden oluyordu.
18. yüzyılda Venedik’e girmek isteyen bütün gemiler, önce Poveglia Adası’ndaki kontrolden geçmeliydi. Ayrıca, şehirde salgın hastalığa yakalanan kişiler de yine adaya gönderiliyordu
Poveglia Adası, 1777 yılında “veba kontrol noktasına” dönüştürüldü. Venedik’in herhangi bir salgınla mücadele etmek için başvuracağı en büyük silahı yıllardır olduğu gibi Poveglia Adası idi.
Ada 1814 yılına kadar karantina merkezi olarak kullanıldı
Binlerce insanın yaşamını kaybettiği bu ada, doğal olarak kötü bir şöhret kazanmıştı. Poveglia Adası Venedik’te “Ölüm Adası” veya “Hayaletler Adası” olarak anılıyordu. Yerli halktan hiç kimse hala insan kemikleri ve külleri olan adaya ayak basmak istemiyorlar. Balıkçıklar adanın yakınından geçmektense yollarını uzatmayı tercih ediyorlar. Bazı insanlar adadan veba kurbanlarının seslerinin geldiğini iddia ediyor.
1922 yılında adaya bir akıl hastanesi inşa edildi
Belki de Venedik halkı, binlerce insanın yaşamını kaybettiği bu adada bundan sonra insanların sağlık bulmasını istiyordu. Ancak, işler hiç de öyle olmadı. Kısa sürede hastanedeki insanlar üzerinde korkunç deneyler yapıldığı ortaya çıktı! Yani, Poveglia Adası bir kez daha misafirleri için cehennemden farksız bir yere dönüşmüştü! Böylece adanın ölümlerle dolu tarihine yeni ölümler, hastalıklarla dolu tarihine işkenceler eklendi. Neyse ki, akıl hastanesi 1968 yılında kapatıldı ve Poveglia Adası terk edildi.
Poveglia Adası 2014 yılında satışa çıkarıldı!
Büyük ihtimalle Venedik, korkunç mirasa sahip bu adayla ilişkisini tamamen kesmek istiyordu! Ancak ada için verilen teklifler, -doğal olarak- çok düşüktü. Bu nedenle adanın satışı hiçbir zaman gerçekleşmedi. Öte yandan, ada uzun yıllardır ziyarete kapalı.
İlginizi çekebilir:
Ölüler Ülkesine Açılan Geçit: Pamukkale’deki Cehennem Kapısı’nın Gizemi
Avrupa’daki Simge Yapılar Hakkında Çok Az Kişinin Bildiği Şaşırtıcı Gerçekler
Dünyanın En Gizemli Yerlerinden Biri: Paris Yer Altı Mezarları Hakkında Bilmeniz Gereken 11 Şey
Kaynak: 1