Kategoriler
Tarih

Lojistikten Haberleşmeye: Üstlendikleri Rollerle İkinci Dünya Savaşı’nın Seyrini Değiştiren 8 Hayvan

Savaşları, hiçbir kazananın olmadığı korkunç yıkımlar olarak tanımlayabiliriz. Üstelik savaşın getirdiği yıkım sadece insanları etkilemiyor! Bitkiler ve hayvanlar da, insanlığın sebep olduğu bu olayların korkunçluğuyla yüzleşmek zorunda kalıyor! Hatta bazı canlılar, savaşın korkunç deneyimini bizzat cephede tecrübe ediyor! II. Dünya Savaşı da pek çok hayvanın farklı cephelerde önemli görevler üstlendiği savaşlardan biriydi. İnsanların sonu gelmez hırsları uğruna başlattığı savaşlarda hayvanların “kullanılması” elbette doğru değil. Ancak savaş sırasında birçok hayvanın kritik roller üstlendiğini görüyoruz.

Üstelik II. Dünya Savaşı’ndaki bazı anlarda binlerce askerin yaşamı, cephedeki hayvanların başarısına bağlıydı! Bu nedenle insanlar ve hayvanlar arasındaki bağın en çarpıcı örnekleri de cephede kuruluyordu! Kediler, köpekler veya atlar bazen bizzat üstlendikleri görevlerle bazen de cephedeki askerlere verdikleri desteklerle insanlık tarihindeki en korkunç savaşın seyrini belirleyen unsurlar arasındaydı… İşte, II. Dünya Savaşı sırasında oldukça önemli işler yapan hayvanlar…

1. Katırlar

Hiç kuşkusuz bir savaş anında, lojistik en önemli konulardan birisidir. Lojistik dendiğinde akla her ne kadar otomobiller ve tırlar gelse de İkinci Dünya Savaşı’nda işler biraz farklıydı. Öyle ki İngiltere ordusundaki lojistiğin en önemli parçası katırlardı! İngiliz ordusunda görev yapan yaklaşık 3.000 katır, savaş boyunca oldukça önemli görevler üstlendi. Bu sıra dışı askeri birlik; savaş boyunca mühimmat, tıbbi malzeme ve insan taşıdı! Katırlar, İtalya’nın karlı dağlarından Etiyopya’nın çöllerine kadar geniş bir coğrafyada İngiliz askerlerinin en önemli yardımcıları konumundaydı.

2. Köpekler

dünya savaşı

Köpekler, II. Dünya Savaşı sırasında birbirinden farklı ve tehlikeli pek çok görev üstlendi. Keskin işitme ve koku alma duyuları sayesinde savaşın en başarılı nöbetçileri arasında yer aldılar. Cesaretleri ve sadakatleri ile ateş altındaki cephelere tıbbi malzeme taşırken bir an bile tereddüt etmediler! Hızları ve çeviklikleri sayesinde, birlik arasındaki haberleşmenin en önemli unsurlarından biri haline geldiler. Son olarak, enkaz altında kalan binlerce askerin kurtarılması için büyük çaba gösterdiler ve binlerce yaşamın kurtulmasına katkı sağladılar.

3. Güvercinler

dünya savaşı

Güvercinlerin son derece yetenekli postacılar olduğu, tarihin çok eski zamanlarından beri biliniyor. Bu nedenle, II. Dünya Savaşı sırasında da pek çok güvercin haberleşme için kullanıldı. Hatta “Ulusal Güvercin Servisi” İngiltere ordusu için 200.000’den fazla güvercin yetiştirdi! Böylece, çok sayıda güvercin İngiltere ordusu için en önemli haberleşme aracı olarak görev yaptı. Ancak, güvercinlerin cephedeki katkıları sadece birlikler arasında haber taşımak değildi. Çok sayıda güvercin, göğüslerine yerleştirilen kameralar sayesinde, düşman mevzilerini keşfetmekle görevli istihbarat elemanı olarak görev aldı! Bazı özel eğitimli güvercinler ise hasar almış uçaklara rehberlik edecek kadar cesurdu.

4. Atlar

İnsanlık tarihindeki en önemli canlılardan olan atlar, elbette savaş tarihi için de oldukça önemli. Çünkü atlar tarihin en eski dönemlerinden bu yana, cephelerde görev alıyor. Bu durum, II. Dünya Savaşı sırasında da değişmedi. Özellikle motorlu taşıtların hareket kabiliyeti bulunmayan dağlık ve ormanlık bölgelerde görev alan atlar, askerlerin seyahat edebilmesi için büyük bir önem taşıyordu.

5. Filler

II. Dünya Savaşı’nda görev alan canlılar arasında filler de var. Elbette büyük cüsseleri ve güçlü yapıları filleri en dayanıklı taşımacılar arasına yerleştiriyor. Özellikle Afrika ve Hindistan’da savaşan İngiliz birliklerinin fillerden oldukça ciddi bir şekilde yararlandıkları biliniyor.

6. Develer

II. Dünya Savaşı, neredeyse dünyanın bütün coğrafyalarına yayılmış, korkunç bir savaştı! Savaş; karlarla kaplı bölgelerden, Afrika ve Asya çöllerine kadar uzanıyordu. Bu nedenle, savaşta açılan her cephe kendi özel durumlarını yaratıyordu. Develer de çöllerde savaşmak durumunda kalan askerler için hayati bir önem taşıyordu. Bu nedenle, Mısır, Tunus ve Hindistan gibi ülkelerde savaşa katılan bütün ülkelerin develerden oluşan özel birlikleri vardı.

7. Firavun fareleri

dünya savaşı

Firavun fareleri, doğal yaşamda son derece yırtıcı ve etkileyici savaşçılardır! Ancak, II. Dünya Savaşı sırasında bu vahşi canlılar, evcil hayvan olarak kullanıldılar! Özellikle Hindistan ve Burma’daki birlikler, zehirli yılanlardan korunmak için firavun fareleri ile kuvvetli bir bağ geliştirdiler ve zehirli yılanlardan firavun fareleri sayesinde korundular.

8. Kediler

İnsan yaşamında oldukça önemli roller üstlenen hayvanlardan biri de kediler. Kediler, insanlık tarihi boyunca, özellikle zararlı böceklere karşı gıdaların korunmasında oldukça etkin rol aldılar. Bu nedenle II. Dünya Savaşı sırasında uzun ve zorlu yolcuklara çıkan gemilerin çoğunda, kediler de yer alıyordu! Ancak, savaşın en ünlü kedisi, hem Naziler hem de İngilizler için çalışan Oscar isimli kediydi!

Oscar’ın donanmadaki görevi 18 Mayıs 1941’de Bismarck isimli Alman savaş gemisinde başlar! Ancak, gemi 28 Mayıs günü batırılır! Oscar,  HMS Cossac isimli İngiliz gemisi tarafından kurtarılır. Kediye Oscar ismi de bu gemide verilir. Böylece Oscar, İngilizlerin safına katılmış olur. 24 Ekim 1941’de HMS Cossac isimli İngiliz gemisi de bir Alman denizaltı tarafından batırılır. Ancak Oscar, bu saldırıdan da canlı olarak kurtulmayı başarır. Oscar’ın yeni görev yeri yine İngilizlere ait olan HMS Ark Royal isimli gemidir. Ancak Oscar’ı bekleyen bir tehlike daha vardır! 13 Kasım 1941, HMS Ark Royal isimli geminin bir denizaltı tarafından vurulduğu gündür! Gemi batar, ancak mürettebatın tamamı kurtulmayı başarır. Elbette, Oscar da saldırıdan yara almadan kurtulanlar arasındadır. Bu olaydan sonra kedinin ismi “ Batmayan Sam” olarak değiştirilir. Ardından yeterince macera yaşadığı için donanmadan emekli edilir!

Kaynak: 1

Bir yanıt yazın