Hepimiz biliyoruz ki hemen hemen her film için özel tasarımlar ve kostümler kullanılır. Ancak bazı tasarımlar var ki bir kere görünce unutmak mümkün değil! ? Filmin kendisi kadar ses getiren, hatta ilerleyen yıllarda popüler kültüre yön veren en ikonik elbiseleri sizler için araştırdık. Bu elbiselerdeki detayların günümüzde podyumları süslediğini fark ettiğinizde çok şaşıracaksınız! İşte Gentlemen Prefer Blondes’dan Güzel ve Çirkin’e, sinema tarihinin en unutulmaz tasarımları…
1. Gentlemen Prefer Blondes (1953)
William Travilla tarafından tasarlanan bu elbise, Hollywood film tarihinin en ünlü kostümlerinden biri. Pembe, saten, askısız ve uzun bu tasarımın arkasında büyük bir fiyonk yer alıyor. Bu ikonik elbise ilerleyen yıllarda 150 bin ila 250 bin dolar arasında bir fiyattan açık arttırmaya çıkarıldı.
2. Titanic (1997)
Deborah Lynn Scott imzası taşıyan bu tasarım, teknik detaylardan dolayı oldukça zor dikildi. Farklı kumaşlar kullanılarak 24 kopya oluşturdu. Buradaki asıl amaç elbisenin hem kuruyken hem de ıslakken mükemmel görünmesini sağlamaktı. Bu özel elbise, kırmızı ve siyah tonlarında şifondan ve yapay elmaslardan oluşuyor. Ek olarak elbisenin 300 bin dolara alıcı bulduğunu da söyleyelim.
3. The Princess Diaries 2: Royal Engagement (2004)
The Princess Diaries’i izlediyseniz bu elbiseyi kesinlikle hatırlıyorsunuzdur. ? Dekoratif altın işlemeli, omuzları fiyonklu, uzun ve açık tonlardaki bu elbise, birkaç metre uzunluğundaki kuyruğuyla görenleri büyülüyor. Ek olarak Anne Hathaway’in taktığı takıların da otantik takılar olduğunu söyleyelim.
4. Mirror, Mirror (2012)
Eiko Ishioka imzası taşıyan bu özel elbise, korse ve çiçekli etekten oluşuyor. Elbiseye ağır bir hava katmak içinse tel çerçeve kullanılmış, bu sayede elbise genişletilmiş. Nakışlar, kabarık kollar, etek ve korse derken bu özel tasarım için tam tamına 32 metre kumaş kullanılmış.
5. Beauty and the Beast (2017)
Hem korsesinde hem de eteğinde boyalı çiçekler taşıyan bu tasarım o kadar zarif ki! ? Neredeyse transparan olan bu elbisenin kollarında da çiçek süslemeleri var. Tasarımdaki her detay hem elbiseyle hem de karakterle harika bir uyum içerisinde.
6. Gone with the Wind (1939)
Vivien Leigh, film boyunca birçok farklı kostüm giydi. Giydiği her kostüm, Christian Dior gibi büyük isimler de dahil olmak üzere pek çok tasarımcıya ilham kaynağı olan Walter Plunkett tarafından tasarlandı. Filmdeki her kostüm büyüleyici olsa da bu elbisenin özel bir yeri var! Karakter, zengin bir adamın kalbini çalmak ister ama giyecek hiçbir şey bulamaz. Bunun üzerine aceleyle evinin kadife perdelerinden elbise diker. Plunkett, bu senaryoya sadık kalarak elbiseye amatör bir görünüm verdi. Yakından baktığınızda elbisenin aceleyle yapıldığını görebilirsiniz.
7. Snow White and the Huntsman (2012)
Colleen Atwood imzası taşıyan bu tasarım, gelmiş geçmiş en büyüleyici cadı kostümlerinden biri. Atwood’a göre dikimi de bir o kadar zor olmuş. Bu büyüleyici elbise, dünyanın dört bir yanından çeşitli kumaşlardan ve böcek kabukları gibi tuhaf süslemelerden oluşuyor. ?
8. To Catch a Thief (1955)
Edith Head imzası taşıyan bu tasarım, sizi adeta Antik Yunan’a götürüyor. Farklı tonlardaki mavi şifondan yapılan bu elbise, ince askılı bir korseye sahip. Grace Kelly gibi güzel bir kadının üzerinde daha da güzelleşen bu tasarım, olay örgüsüne sadık kalmak için bilinçli bir şekilde mavi olarak tasarlanmış.
9. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)
Isis Mussenden imzası taşıyan bu tasarım ise en unutulmaz cadı kostümleri arasında yer alıyor. 3 farklı kumaş katmanından oluşan elbise, karakterin ne kadar soğuk olduğunu mükemmel bir şekilde aktarıyor. İlk katı kadifeden yapılan elbisenin ikinci katında keçeli yün ve ipek bulunuyor. Son kat ise hacimli bir dantelden oluşuyor.
10. Aladdin (2019)
Tasarımcı Michael Wilkinson, bu kostümleri tasarlarken Orta Doğu, Afrika, Türkiye ve Pakistan’ı bol bol gezdi. Prenses Jasmine’in kıyafetleri, aslında Güney Asya’da bulunan barok tarzdan ilham alıyor. Bu nedenle desenli baskılara, ipek detaylara, boncuklara ve işlemelere sahip. Harika değil mi? ?
11. Ziegfeld Girl (1941)
Bu elbise, kısaca Adrian olarak bilinen Adrian Adolph Greenburg’un imzasını taşıyor. Kendisi aynı zamanda Oz Büyücüsü’nde Dorothy’nin unutulmaz kırmızı ayakkabılarını da tasarlamıştı. Yere kadar uzanan kollarıyla masalsı bir hava yaratan bu elbise, birçok açıdan yıldızlarla bezenmiş. Büyüleyici! ?
12. The Princess Switch (2018)
Luminita Lungu imzası taşıyan bu elbise ise gözlerimizden kalpler çıkartıyor desek yeridir. Zırhlı eteğiyle klasik prenses elbiselerinden ayrılan bu model, oldukça basit ve doğal. Bir o kadar da feminen ve zarif! Eteğin üzerindeki beyaz tüller, belli bir dolgunluk yaratsa da ağırlık yapmıyor. Öte yandan işlemeler ve kalp yaka detayı da görenleri büyülüyor.
Kaynak: 1