Siyaset, politika, seçim, referandum kelimeleri artık hayatımızın bir parçasını geçip tam ortasındaki parça haline geldi. Malum ‘.. gün kaldı’ diye gün sayılan seçim de yaklaşıyor. Bunun üzerine odağımıza polika ve olmazsa olmazımız dizileri alıp birbirine karıştırınca nasıl olacak dedik. Aşağıdaki gibi oldu.
1. The Good Wife
Yapımcılığında Ridley ve Tony Scott’ı gördüğümüz dizi mutlu bir ailenin aniden tepetaklak oluşuyla başlıyor. Peter ve Allicia Florrick iki çocuklarıyla hayatlarına mutlu devam ederken Peter Florrick suçlamalarla aniden hapse girer. Eskiden yaptığı avukatlığa dönmek zorunda kalan Allicia Florrick bir yandan ailesini bir arada tutmaya, diğer yandan eşinin suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışır. Başta hukuk dizisi olarak algılansa da sonraki bölümlerinde Peter’in politikadaki kariyeri işin içine karışır ve olaylar farklılaşmaya başlar.
2. Homeland
Amerikan’nın Orta Doğu politikasını yakından gösteren Homeland aslında ajan hikayesi gibi görünüp politikayı buram buram hissettiren yapımlardan. Carrie Mathison adlı CIA ajanı Irak’ta görev yaptığı sırada esir tutulan bir Amerikan askerinin saf değiştirmesini öğrenerek bunun peşine düşer.
3. Veep
Julia Louis-Dreyfus’u başrolde izlediğimiz, listenin komedi dizisinde başkan olmak için girdiği yarışta başkan yardımcılığına tav olan Selina Meyer’in hikayesi anlatılır. Görevinin başına geçen Meyer, işlerin hiç de istediği ve göründüğü kadar kolay olmadığını görür. Gündemle pek alakası olmayan Veep, siyasetin insan ilişkilerine etkilerini gösteriyor.
4. The Americans
Dizi Amerika dış siyasetine odaklandığı için sık sık Homeland ile benzerlik gösterirken Amerika- Rusya soğuk savaş dönemini izletip 1980’lere geri döndürüyor izleyeni. Kurmaca evlilikleriyle birbirlerinin gerçek kişiliklerinden haberdar olmayan İki KGB ajanının Washington’a yerleşmesiyle başlayan sistem eleştirisi hız kesmeden devam eder.
5. Scandal
Çıkış cümlesi ‘Çirkin küçük sırlar, daima açığa çıkar.’ olan dizi hukuk dizisi zannedilen ancak siyasete dokunan yapımlar arasında. Hukuk bürosundaki avukatlar etrafında dönen hikaye, o avukatların sıradan insanlar değil göz önündeki kişilerin kirli çamaşırlarını örtmekte usta isimler olduğunu gösterir.
6. The Kennedys
Adından da anlaşılacağı üzere Kennedy Ailesi üzerinden Amerika siyasi dünyası anlatılıyor. Babasının yolundan giden John F. Kennedy’nin artık tüm ülke tarafından duyulan çapkınlıklarından Marilyn Monroe ile yaşadığı aşka, diğer tarafta Jackie Kennedy ile aile hayatına kadar birçok olay detaylarıyla gösterilir. Hatta yapılan flashbacklerle büyükelçilik yapan baba Joseph P. Kennedy ve 1930’lu yıllardaki Amerika’ya bile gidilebiliyor.
7. Designated Survivor
ABD Başkan ve Başkan Yardımcısı bir patlama sonucu hayatlarını kaybeder ve başkanlık görevine Bakanlar Kurulu’nun hukuk görevlisi Tom Kirkman geçer. Kirkman’ın birçok sorunu çözmesi aynı zamanda bir süreliğine de olsa kendi Bakanlar Kurulu’nu kurup ülkeyi yönetmesi gerekir. Alacağı kararlarla ülkenin gidişatını belirleyen yeni başkan elbette ailesini de idare etmek zorundadır.
8. Borgen
Borgen, izleyeni politik dramın Danimarka versiyonuyla karşı karşıya bırakıyor. Danimarka’nın ilk kadın başbakanı Birgitte Nyborg seçilmiştir. Nyborg politikanın pis işlerine bulaşmamaya çalışıp ilkeleri ve ahlakı üzerinden politikasını ilerletmek ister.
9. Secret State
Sadece 4 bölümden ibaret, bayağı mini olan seri, politikacı Chris Mullin’in ‘A Very British Coup’ romanından esinlenilerek hazırlandı. Dizi İngiliz Channel 4 kanalında gösterilip hükümet ve arkalarındaki şirketlerin ülke gidişatında ne denli önemli roller oynadığını gösterdi.
10. The West Wing
7 sezon, 154 ve 2 özel bölümden oluşan The West Wing, ABD başkanı Josiah “Jed” Bartlet zamanından Beyaz Saray’ın perde arkasını anlatıyor. Dizinin en meşhur bölümü 11 Eylül sonrası çekilen özel bölümü oldu. Martin Sheen başrolde yer alıp Amerika halkına kimler tarafından ne şekilde yönetildiğini gösterdi.
11. The Honourable Woman
Politik gerilim olarak kategorize edilebilecek olan dizi 8 bölümlük bir mini seri. İsrail-Filistin olaylarının çıkışına denk geldiği için ekstra dikkat çeken yapım, İsrail-Filistin olaylarına ekonomik çözüm bulmaya çalışan siyonist silah tedarikçisinin kızının başından geçenleri anlatıyor. İstihbarat, aksiyon ve ajanların tuzu biberi olduğu dizi Maggie Gyllenhaal’ın oyunculuğuyla daha ileri taşınıyor.
12. House of Cards
Bitirişi elbette herkesin ilk aklına gelen House of Cards ile yapıyoruz. Çıktığı yıldan bu yana (son zamanlarda başka nedenlerle konuşulsa da) adından söz ettirmeyi durmaksızın devam ettiriyor. Ana karakter Frank Underwood, eşi Francis Underwood ile korkutucu derecede etkili yöntemlerle Beyaz Saray’da isteğini almak üzere yürürken diğer yandan gerçek siyasetin ne olduğunu gösteriyordu.