Pokémon, son 25 yılda popüler kültür üzerinde hatrı sayılır bir etki yaptı ve bu süre zarfında birçok tartışmaya da konu oldu. Bahsettiğimiz 7 farklı bilgiden bazılarının gerçekliği gözler önünde olsa da bazıları tuhaflıklarıyla kafa karıştırmaya devam ediyor. İşte karşınızda Pokemon’un gerçek yüzü!
1. Yasaklı bölümler yayından kaldırıldı
Pokémon’un ilk günlerinde çıkan birkaç bölümü, bazı ülkelerde şiddet, cinsel içerik ve diğer uygunsuz nedenler gösterilerek yasaklanmıştı. Ancak bu yasaklı bölümlerden biri diğerlerini geride bırakıyor. Bu bölümün adı ise “Electric Soldier Porygon.” Aralık 1997’deki ilk sezonunda bulunan bu bölüm, Pikachu’nun birkaç füzeyi patlatan ve ekranın art arda kırmızı ve mavi yanıp sönmesine neden olan bir elektrik saldırısı yaptığı bir sahneyi gösteriyor. İlginç olansa, Japonya’da bu bölümü televizyonda izleyen yaklaşık 700 çocuk baş dönmesi, baş ağrısı ve nöbet geçirme gibi nedenlerle hastaneye kaldırıldı. Dizi daha sonra Nisan 1998’e kadar Japon yayınlarına geri dönüş yapmadı fakat 1999’da ABD’deki ilk çıkışını yaptığında, “Electric Soldier Porygon” ilginç bir şekilde sezondan kaldırılmıştı.
2. Jynx ırkçı mesajlar veren bir karakterdi
Serinin başlangıcında yazar Carole B. Weatherford, Black World Today için Jynx karakterini konu alan bir makale yayınladı. Odak noktası, karakterin görünüşüydü. Siyahi insanlara yıllarca söylenen ırkçı söylemler ve kondurulan imajlarla bir kıyaslama yapıldı. Yazarsa bu karakterin simsiyah tenini, kocaman pembe dudaklarını ve şaşkın gözlerine dikkat çekmek istiyor. Bu açıdan bakıldığında Jynx, uzun zaman önce raflardan kaldırılmış bir çocuk kitabından gelen ırkçı bir klişe olan Little Black Sambo’nun aşırı kilolu bir drag queen enkarnasyonuna benziyor.
3. Pokemon ve satanizm ilişkilendirildi
Şeytani ritüel istismar vakalarına verilen isim İngilizce’de Satanic Panic olarak biliniyor. Bu vakalarsa aslına bakılırsa hiç de kısa bir geçmişe sahip değil. Şirinler’den tutun da ünlü bebek bezi markalarına kadar birçok dizi veya şirketin bu vakalara karıştığı iddia ediliyor. Pokemon ise hızla popülerlik kazandığı için franchise alması çok yakındı. Pokemon ve satanizmin ortak yönleri bulunarak farklı ritüeller ortaya çıktı. Florida’da yaşayan papaz Eugene Walton, Pokemon’da iksirleri ve büyücülüğü alıyorsanız aslında amaç diğer insanları denemek ve kontrol etmektir dedi. Hattta daha da ilginci, 2000 yılında bir dini grup, Pokémon’un alnında bir pentagramın görülebildiğini iddia eden broşürler dağıtacak kadar ileri gitti.
4. Golbat Pokemon kartı üzerinde Nazi görüntüleri vardı
Bazen, kültürel farklılıklar istenmeyen tartışmalara yol açabilir. Bir Golbat ticaret kartında haç gibi görünen ve Hakaretle Mücadele Birliği gibi Yahudi gruplar arasında bir kargaşaya neden olan durum buydu. Japon kültürü, haçları bir Nazi sembolü olarak değil, iyi şansın dini bir sembolü olarak tanıyordu. Fakat bu yine de suçlamaların önüne geçemedi.
5. Pokemon Go soykırımın yapıldığı yerlerde bile oynanabiliyordu
Telefonunuz aracılığıyla gerçek dünyada sanal Pokémon’u görmenizi ve yakalamanızı sağlayan artırılmış gerçeklik uygulaması Pokémon Go’nun 2016’da piyasaya sürülmesinden çok uzun sürmedi. Oyun her yerde oynanabiliyordu. Big Ben ve Central Park gibi dünya çapındaki birçok önemli yer, oyuncuların eşyalar kazanabileceği ve ödüller için savaşabileceği PokeStop’lar ve spor salonları oldu. Ne yazık ki sanal Pokémon, Holokost müzeleri, New York City’deki Ground Zero ve Auschwitz dahil olmak üzere saygı gerektiren yerlerde de ortaya çıkıyordu. Bu hikayeler internete düştüğünde, bu kurumlar kendileri oyunculara tesislerinde herhangi bir Pokémon yakalamaya çalışmamaları için neredeyse yalvarmak zorunda kaldı. Kısa bir süre sonra, oyunun geliştiricileri tüm PokeStop’ları, spor salonlarını ve Pokémon’u Hiroşima Barış Parkı ve ABD Holokost Müzesi gibi sitelerden tamamen kaldırdı.
6. Pokemon bir çeşit kumar oyunuydu
İlk dört ana Pokémon başlığı, oyuncu karakterinin belirli bir bakış açısından kumara benzetilebilecek çeşitli oyunlarda yer alabileceği bir oyun köşesine sahipti. Oyunları oynamak için gerçek paraya ihtiyaç olmamasına rağmen, teoride çocuklara kumarın nasıl çalıştığını öğretti. Daha sonra tasarlanan oyunlar, tam da bu nedenle oyun köşesini kaldırmayı uygun gördü. Birleşik Krallık’taki PEGI derecelendirme kurulu, 2020’de, oyun köşesini içermeleri halinde oyunlara bugün 18+ yaş sınırını yazma zorunluluğu koyan bir yasa çıkardı.
7. 2021 yılında insanlar Pokemon kartları için birbiriyle kapıştı
Pokémon’un en son konuşulan olayı ise, oyun dünyasına geri dönmesiyle başladı. Son birkaç yılda, kart satışları 90’ların sonundaki Pokemania’ya rakip olarak önemli bir artış gördü. Doğal olarak, düşük stok ve boş raflar, bir kart kıtlığı yaşanmasına neden oldu. 2021’in başlarında, insanların alışveriş sepetlerini bu kartlarla doldurduğu ve daha sonra kara borsa da sattığı duyuldu. Bu olaydan sonra şiddet içeren haberler ortaya çıktı. Bir Wisconsin Target’in otoparkında, bir müşterinin, kendisine oyun kartları yüzünden saldıran dört kişilik bir gruba silah çektiği iddia edildi. Bu tür Pokémon nedenli şiddetin bir sonucu olarak, Target, çalışanların ve müşterilerin güvenliği nedeniyle Pokémon ve spor kartları da dahil olmak üzere oyun kartlarını geçici olarak raflarından kaldırdı.
Kaynak 1