Hayvana yönelik saldırıların bir kez daha gündeme olduğu bu dönemde konu bir anda saldırganlığıyla ünlü hale gelen Pitbul cinsi köpeklere gelebiliyor. Gerek dünyanın birçok bölgesinde gerekse ülkemizdeki farklı tarihlerde yaşanan Pitbull saldırıları bu cinse yönelik bir “korku algısı”nı beraberinde getiriyor.
Geçen yılın sonbahar dönemlerinde İzmir ve Kırşehir’de yaşanan olayla yeniden korku salan bu cins köpekler doğuştan saldırgan genlere mi sahip yoksa tartışmanın diğer tarafını oluşturanların ileri sürdüğü şekilde bu saldırıların sebebi köpeklerin yetiştirilme tarzı mı? Belki de üçüncü bir ihtimali ortaya çıkaran açıklamalara ihtiyaç vardır…
1. Pitbull cinsi köpekler üretilmiştir ve 19. yy öncesinde yoktu
Evet, sonradan birilerinin aklına gelerek bir üretim gerçekleştirildi ve bu yazıya da konu olan cins hayatımıza girdi. Amerikan Pitbull Terrier olarak bilinen ve kısaca Pitbull dediğimiz bu dostlar, 19. yüzyılda Bulldog ve değişik türdeki Terrier’ların çiftleştirilmesiyle ortaya çıkan Amerikan Staffordshire Bullterrier türüne dahildir. Bu türün üstünde oynandı ve ağırlığı artrılarak kafatası ile çenesi güçlendirildi. Pitbull. Böylece Amerikan Staffordshire üretilmiş oldu.
2. Küçük ama güçlü
Bu küçük enişteler (burada hakaretten emare dahi aranmamalı) gayet kaslı olmasına karşın tıknaz, bodur bir görüntü çizmenin yanında oldukça güçlüdür. Pitbull cinsi köpekler çeneleriyle meşhurdur çünkü tuttuğunu (misal ağaca veya direğe asılan bir hedef) koparır, koparmazsa bırakmayı aklından geçirmez. Dayanıklılığı yüksektir. Kafatasının güçlü olmasıyla da görmezden gelinemeyecek bir yapıya sahip dostlarımız; alın yapısı, boynuyla tipik özellikler ortaya koyar.
Saldırmaya eğilimli olduğu iddia edilir. Belki de herhangi bir “kapıştırmada” zarar görmemesi için kesilen kulak ve kuyrukları onları buna itmiştir. Ne dersiniz?
Komut alma konusunda bağımsız bir karakter ortaya koydukları gibi bir savunmacı yaklaşım da olsa onları eğitmek diğer bazı türlerde olduğu kadar kolay değildir. Bu kısmı bir gerçeklik taşıyor ve hakikaten yorucu bir sürece işaret ediyor.
3. Türkiye’de yasak olması
Ebeveynlerin çocuklarını yetiştirme konusunda yaşadığı genel sıkıntıları ve başarısızlıkları hesaba katıldığında Pitbull besleyenlerin tamamından bir başarı beklenemez: Bu nedenle de ülkemizde yasayla bu cins köpeklerin beslenmesi, yetiştirilmesi yasaktır. Bu konuda çeşitli para cezalarına çarptırılan hayvan sahipleri olduğu gibi ilgili kanuna ilişkin yapılan atıflar da gündemde yerini kısa süreli almıştı. Hukukun muhteşem işlediği ülkemizde Pitbull yetiştirmenin ihbar edilmesi talimatı var bu kanunda. Başka önlemler alarak konuyu fayda sağlayacak türden çözmek varken işin kolayı bulunmuştu bir kere.
4. Pitbull korkarsa saldırır
Bu konuda BBC’nin yaptığı bir haber üzerine konuşan konunun uzmanı olarak geçen Sean Wensley isimli veteriner, köpeklerin tehdit edildiklerini hissettiklerinde saldırganlaştıkları tespitinde bulunuyor. Çünkü kendini tehdit altında hisseden diğer hayvan ve hatta insanlar gibi onlar da tehlike sezdiğinde savunma mekanizmasını çalıştırmak amacıyla saldırabiliyor. Bu bilinen ama dillendirilmeyen yorumun sahibi olan veteriner sözlerine devam eden; “Isıran bir köpeğin saldırgan olduğuna yönelik yanlış bir algı var… Ancak pek çok köpeğin ısırma nedeni korkudur. Diğerleri ise kendi bölgelerini ilan ediyorlar (eğer çok değer verdikleri bir şeyi ya da en sevdikleri dinlenme yerini, yataklarını koruyorlarsa…).
Birden fazla köpekleri olan kişilerin, köpeklerinin birbirlerine olan davranışlarını mutlaka izlemeleri gerektiğini de sözlerine ekleyen Wensley’e göre “Aralarında rekabetçi bir tavır varsa, bu aralarında saldırganca tavırlara yol açabilir, bu da sahiplerine yönelebilir” imiş…
5. İşin aslı
Göz ardı ettiğimiz yetiştirme ve besleme konuları köpeklerin yapacaklarını şekillendirebiliyor. Ebeveyn olmak birey ve toplum sağlığı açısından hayati bir öneme sahipken ilgili yetki merkezlerinin çok daha fazla sorumluluk alması gerekir. Aksi halde bu kısır tartışmanın içinde bir taraftan hayvanları korumak isteriz, diğer yandan onları uyutma yoluyla yok ederiz. Çözüm ise hep başka bahara kalır.
6. Sosyal medyadaki Pitbull varlığı ve sanılanın aksini gösteren paylaşımlar
https://www.instagram.com/p/BmMwr2rlM52/?utm_source=ig_embed
Sosyal medyadaki çeşitli kanallarda Pitbull besleyenlerin paylaştıkları fotoğraf ve videolarda Pitbull cinsi “katil” köpekler pek de katil gibi gözükmüyor. Bu görüntülerde kimi zaman rahatına düşkünlüğünü gösteren Pitbull kimi zaman da üzerine giydirilen kıyafetler ile poz veriyor. Kimi zaman da çocuklarla birlikte gözüken bu dostlarımız aslında sorunun kendileriyle alakalı olmadığını öyle güzel gösteriyor ki… Anlaşılır mı bilinmez…
İşte o görüntülerden bazıları:
Asalet akıyor be 😎 #pitbull pic.twitter.com/3iB7e8VVBU
— Büşra Elif Özhan (@BusraElifOzhan) April 9, 2019
So y’all wanted me to post a pic of my dog well here he is .!!! His names Capone like al Capone the gangster he’s 4 years old .! He is a PITBULLLL.!!! I’ve Got professional pics taking of him cause my boys a model duhh 😂🤣 #pitbullsarefamily #pitbull #mylove #mypit #cutie #model pic.twitter.com/7xuc4fU9Fk
— She-Blazes-420 😙🌬🌲 (@SheBlazes420) April 8, 2019
https://www.instagram.com/p/Bt32IWbAn6C/
https://www.instagram.com/p/BvMwFhfg8cp/?utm_source=ig_embed