Herkesin en az bir defa hayalini kurduğu yegane meslek olan pilotluk, hem kazancı hem de yaşam tarzı nedeniyle dünyanın en ‘’cool’’ mesleklerinden biri. Ödül bu kadar büyük olunca ticari uçuş sertifikası alıp göklerde Airbus A380 ile süzülmek için başarmanız gerekenler de o kadar çok oluyor. Peki pilot nasıl olunur? Pilot olmak için nasıl bir yol haritası izlenmeli? Hangi pilot lisansları alınmalı?
Pilot olmak için almanız gereken lisanslardan gerekli sağlık sağlık koşullarına, eğitim sürelerinden izleyeceğiniz yol haritasına kadar tüm önemli bilgileri sizler için listeledik.
Pilot olma yolunda almanız gereken ilk lisans: Öğrenci Pilot Lisansı(SPL)
Pilot olmak için yapacağınız eğitim uçuşlarına katılmanızı sağlayacak SPL lisansı ile hususi ya da ticari uçak kullanmaya dair ilk adımı atmış olacaksınız. Bu da pilot nasıl olunur sorunuzun ilk cevabı…
Bu eğitime başvurmak için elbette sağlamanız gereken bazı başvuru koşulları mevcut
Bu lisans almak için; 16 yaşını tamamlamış olmanız, lise ve dengi eğitim kurumundan mezun olmanız, pilot olarak uçuş yapmanızı engelleyecek bir sağlık sorununuz olmadığını gösteren sağlık sertifikası sahibi olmanız ve Adli Sicil kaydı belgenizi sunmanız gerekiyor.
İlk lisansı aldıktan sonra sırada bireysel uçuşlar yapma hakkını kazanmanızı sağlayacak Hususi Pilot Lisansı (PPL) var
Lisansınıza konu uçaklarla ticari olmayan uçuşlar yapmanıza olanak tanıyan bu lisansı almak için öncelikle yetkili bir uçuş kursunda gerekli teorik eğitimi ve uçuş eğitimini tamamlamış olmanız gerekiyor.
Bu eğitimlere katılmak için de 2. sınıf sağlık sertifikasına ve en az lise mezuniyet belgesine ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
Yetkili bir kurstan alacağınız eğitim sonrasında teorik sınavı ve uçuş sınavını başarıyla tamamlamanız gerekiyor
https://www.instagram.com/p/BcW31ubl4_2/?hl=en&taken-by=echosierra85
Kurs süresince en az 45 saatlik uçuş süresini tamamladıktan ve teorik eğitimi aldıktan sonra gireceğiniz sınavlarda başarılı olmanız gerekiyor.
Havacılık hukuku, meteoroloji, haberleşme, uçuş prensipleri gibi konulara dair 7 testi ve sözlü sınavı geçtikten sonra uçuş testine tabii tutuluyorsunuz
Bu sınavda da başarılı olursanız, Uluslararası Sivil Havacılık Otoritesi (ICAO) tarafından kabul edilen
PPL(A) lisansı almaya hak kazanıyorsunuz. Lisanslar, helikopter için PPL(H), balon için PPL(B) gibi çeşitlere de ayrılıyor.
Bu lisansı aldıktan sonra dünyanın her yerinde ticari olmayan uçakları kullanmaya başlayabilirsiniz. Yalnızca iyi havalarda uçuş yapabileceğinizi de belirtmekte fayda var. (VFR kurallarına göre)
Hususi pilot lisansını aldıktan sonra ticari uçuşlarda görev almak ve özel şirketlerde çalışmak için almanız gereken bir sertifika daha var: Ticari Pilot Lisansı (CPL)
Şartları Uluslararası Sivil Havacılık Otoritesi (ICAO) tarafından belirlenen lisansa başvuru yapmak için PPL sertifikasına sahip olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, İngilizce bilmek ve 1. sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak şart.
Bazı uçaklarda sorumlu pilot, bazı uçaklarda ise ikinci pilot olarak uçma hakkı verecek CPL sertifikasına sahip olmak için de başarıyla tamamlamanız gereken testler mevcut
Bazı kurallar ülkelere göre değişiklik gösterse de en az 300 deniz mili uçuş yapmış olmak ve teori sınavlarını başarılıyla tamamlamak, vermeniz gereken testler arasında. Bu sınav konuları arasında VFR iletişim usulleri, navigasyon gibi konular mevcut.
CPL sahibi olmak için minimum 200 saat uçuşu, gece yetkisi için de ek olarak 5 saat gece uçuşunu tamamlamanız gerek.
Eğer daha büyük uçaklarda kaptan pilot olmayı hayal ediyorsanız almanız gereken lisans: Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı(ATPL)
Nasıl pilot olunur, sorusunu soran herkesin asıl hedefinin özel havayolu şirketlerinde ücretli çalışmak olduğunu varsayarsak, asıl ihtiyaç duyacağınız sertifikanın ATPL olduğunu belirtmekte fayda var. Bu lisans ile 12500 pound’un üzerinde ağırlığa sahip, 9 yolcudan fazla taşıma kapasindeki uçaklarda kaptan pilot olma yetkisine sahip oluyorsunuz.
ATPL belgesine sahip olmak için de birçok sınavda başarılı olmaya ek, 1500 saatlik uçuş tecrübesine sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca IR(A) çoklu motor sertifikası almanız da şart.
Bu lisans eğitimlerinin ücretleri ülkelere ve kurumlara göre değişse de cebinizden çıkacak ortalama rakam pek uygun sayılmaz
Bu lisansların tümünü alıp bir havayolu şirketine iş başvurusunda bulunmak istiyorsanız ortalama olarak 80.000 Euro’yu gözden çıkarmanız gerek. Buna ek olarak iş başvurusu yaparken şirketlerin koordinasyon, üç boyutlu düşünme, görsel hafıza, psikomotor gibi yetenekleri ölçen DLR adı verilen testleri yaptığını da unutmayın.
İleri düzey İngilizce bilmeniz de hem gerekli lisansları almanız için hem de iş bulabilmeniz için gereken özelliklerden biri.
Birçok kişinin maddi olarak karşılamakta zorlanacağı bu eğitimi almanın başka yolları da mevcut
”Nasıl pilot olunur?” sorusunun tek bir cevabı olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Pilot olmanın birçok yöntemi mevcut. Pilotaj kurslarına para vermeden de pilot olmak ve havayolu şirketlerinde görev almak mümkün.
Türk Hava Yolları belirli dönemlerde yaptığı alımlarla üniversite mezunu gençlere pilot olma şansı sunuyor. Mesleğe başlayana kadar adaylardan ücret almayan THY, kursiyerler yardımcı pilot olarak mesleğe başladıktan sonra maaşlarından yaptığı küçük kesintilerle kurs ücretini geri alıyor. Sunexpress gibi birçok havayolu şirketi dönemsel olarak yetiştirmek üzere pilot adayları kabul ediyor.
Ayrıca Eskişehir Teknik Ünivesitesi de CPL(A)/IR(A) lisanslarını almanızı sağlayan pilotaj eğitimi veriyor. Bu bölümü kazanmak için de üniversite sınavında üstün başarı göstermeniz şart.
Bonus: Kayıt olacağınız kursun hangi eğitim ücretlerini karşıladığını detaylıca öğrenmeyi unutmayın
Bazı kurslar eğitim için kullanılacak dökümanları, sınav ücretlerini vs. masrafları paket ücretlerine dahil ederken bazı kurslar size ek masraflar çıkarabilir. Ayrıca genellikle 18 ay süren kurs süresini zamanında tamamlayamadığınızda da karşınıza ek ücretler çıkabiliyor. Bu sebeple herhangi bir kursa kayıt olmadan önce ödeyeceğiniz ücretin kapsamını tüm detaylarıyla öğrenmelisiniz.