Parmağımızı ya da genel olarak vücudumuzun herhangi bir yerini çıtlatmak çok rahatlatıcı olabilir. Bazıları için günlük bir alışkanlık haline gelen bu davranışın birçok nedeni olsa da genellikle stresle başa çıkmak için yapılıyor. Ancak hepimiz büyüklerimizden parmaklarımızı çıtlatmanın ne kadar zararlı olduğunu duyduk. Peki, işin doğrusu nedir? Bugün konuyla ilgili bütün sorularınızı yanıtlıyoruz! Detayları birlikte inceleyelim?
Parmak neden çıtlar?
Parmak kemikleri arasında eklemlerin rahat hareket etmesini sağlayan eklem sıvısı bulunur. Bu sıvının içinde oksijen, nitrojen ve karbondioksit gibi gaz tanecikleri vardır. Parmaklarınızı çıtlattığınız zaman eklem yüzeyleri birbirinden hızla uzaklaşır ve eklem üzerinde bir basınç oluşur. Bunun etkisi ile patlayan küçük gaz kabarcıkları o “çıt” sesini ortaya çıkarır. Tıpkı gazlı bir içeceğin kapağını açtığınızda çıkan ses gibi düşünebilirsiniz.
Biz neden yaparız?
Eklemlerimizi çıtlatmak çok kolay bir şekilde alışkanlık haline gelebilir. Gergin ve stresliyken, sesini sevdiğimiz için, öylesine ve hatta refleks olarak bile parmaklarımızı çıtlatabiliriz.
Zararlı mıdır?
Hayır, yapılan araştırmalara göre parmak çıtlatan insanlarla çıtlatmayanların kemikleri arasında bir fark bulunmuyor. Çok nadir olarak eklemlerini aşırı şiddetli çıtlatan bazı insanlarda çıkıklar veya tendon yaralanmaları görülmüş olsa da, bu tür problemler genellikle istisna kabul edilir. Siz yine de dikkat edin, eğer çıtlamıyorsa zorlamayın.
Artrite ya da eklem ağrısına neden olur mu?
Parmak çıtlatanların en sık duyduğu şey bu davranışın artrite neden olduğudur. Artrit, hastaların günlük yaşamda ve istirahat halindeyken bile eklem ağrısı yaşamalarına sebep olan kronik ve ilerleyici bir hastalıktır. Peki, bu ikisinin ilgisi var mı? Doktorların bu konuda karışık görüşleri de olsa daha modern ve yaygın düşünce parmak çıtlatmanın herhangi bir soruna neden olmadığı yönünde. Ancak bu davranışı yapmak bir tik haline gelirse, yani her fırsatta kendinizi parmaklarınızı çıtlatırken buluyorsanız, bu durum tehlikeli olabilir. Çünkü bağlarda yaşanan gevşeme elin tutma gücünü azaltabilir.
Eğer eklemlerinizde ağrı, şişlik veya hareket kısıtlılığı varsa en kısa zamanda bir doktora görünmelisiniz.
İlginizi çekebilir:
Sırt Ağrılarına Elveda! Her Gün Mutlaka Yapmanız Gereken 3 Esneme Hareketi
Gün İçinde Sürekli Yaptığımız Ama Aslında Zararlı Olan 9 Şey