Parfümün tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanıyor. Güzel kokmak için sürülen parfümler günümüzde bilinçsiz ellerde tehlikeli bir silaha dönüşüyor. Evet, yanlış duymadınız! Güzel kokayım derken insanları bayıltanlar, fenalık geçirmelerine sebep olanlar hâlâ var maalesef☹ O yüzden parfüm deyip geçmemek, nasıl kullanılıyormuş öğrenmek lazım. Üstelik sürmesini öğrenmenin dışında seçmesini de öğrenmek lazım. Yazın ortasında burnumuzun direğini kıranların, kışın güzel kokayım derken bizleri duvara çarpmışa çevirenlerin yanlışlarının farkına varması lazım. Biz de tüm insanlık adına parfüm kullanma rehberi hazırladık. Bunlara uyalım, uymayanları uyaralım?
1. İlk kural! Parfümün kalıcı olması için onlarca defa sıkmayın. Bu kalıcı olmasını değil birkaç kişiyi bayıltmanızı sağlar sadece
2. Parfümü vücudunuzdaki nabız noktalarına, boyun, kulak arkasına ve bilekler, dirsek içleri gibi kısmen daha sıcak noktalara sıkabilirsiniz. Böylece parfümün kokusu tüm gün üzerinizde kalır
3. “Ben öyle buram buram kokmak istemem doğal olsun” diyenler ise havaya bir fıs sıkıp zevkle altından geçebilirler. Böylece koku vücudunuza eşit dağılır. Üstelik kimseyi rahatsız etmez
4. Parfümün kalıcılığı konusundaki bir diğer püf nokta vazelin ya da nemlendirici sürmek. Krem sürdüğünüz yerlere parfüm sıkarak tüm gün misler gibi kokabilirsiniz
Parfüm kuru ciltlere uygulandığında kalıcılığı daha az olurken yağlı ciltlerde çok daha uzun süre kalabiliyor. Bu yüzden parfüm sıkmadan önce sıkacağınız bölgeleri nemlendirmek önemli.
5. Parfümünü banyoda saklayanlar, parfümünüze daha fazla eziyet etmeyin ve onu nemli ve sıcak yerlerden hemen uzaklaştırın. Sırf bu yüzden kötü bir parfüm kokusuyla dolaşıyor olabilirsiniz
Nemli ve sıcak ortamlar parfümlerin zamanla kokularında bozulmalara ve kalitelerinin azalmasına sebep olur. Bu yüzden parfüm şişenizi kuru ve serin ortamlarda saklayın
6. Duş aldıktan hemen sonra sıkılan parfümse kokuyu vücudunuza hapseder. Parfümü boca etmeden önce bunu mutlaka deneyin. Hem paranıza da yazık…
7. Bileğine parfümü sıktıktan sonra bileklerini ovuşturanlar burada mı? Hayatınızın hatasını yapıyorsunuz, o parfüme daha fazla işkence etmeyin
Bilekleri birbirine sürerek kokunun dağılmasını sağlamaya çalışmak yapılan en büyük hatalardan biri. Bu üst notaların daha hızlı yok olmasına doğal olarak kokunun da uzun süre kalmasına engel oluyor, bizden söylemesi.
8. Parfümü sıkarken şişenin vücudunuzdan en az 15 cm uzak olmasına dikkat edin. Parfümü sıktıktan sonra cildiniz ıslanıyorsa çok yakın tutuyorsunuz demektir
9. Gelelim en önemli konuya. Nedir bu parfüm notaları?
Parfümler üst, orta ve alt notalardan oluşur. Hepsinin birer görevi olduğu gibi bir araya geldiklerinde bambaşka bir koku meydana getirirler. Yalnızca tek bir nota tek başına etki yaratamaz ancak 3 aşamadan oluşan parfüm kalıcı ve derin etkiyi yaratır.
Üst notalar açılış ya da baş nota olarak da anılabilir. Üst notalar parfümü ilk sıktığınızda aldığınız ilk kokudur. Genellikle en hafif notalardır. Parfüme dair ilk izlenimi ifade eder. Kalıcı etkileri yoktur. 15 dakika ya da birkaç saat sonra etkisi kaybolur ve yerini orta notaya bırakır. Üst notalar genellikle limon, portakal kabuğu, bergamot, greyfurt, çilek, adaçayı ve lavanta gibi kokulardan oluşur.
Orta notalar kalp notaları olarak da anılırlar. Üst notalar etkisini kaybettiğinde yerini orta notalara bırakır. Kalıcılıkları üst notalardan çok daha fazladır. Birkaç saat boyunca belirgin ve cesur bir şekilde etkisini gösterir. Bu notalar genellikle hoş ve geniş kapsamlıdır. Bunlar çiçek ve meyve kokularının kombinasyonlar, bazen tarçın, Hindistan cevizi veya kakule gibi baharatlarla oluşturulur. Diğer orta nota kokuları arasında sardunya, gül, limon otu, ylang ylang, lavanta, kişniş, portakal çiçeği ve yasemin sayılabilir.
Temel notalar, üst notalar tamamen kaybolduktan sonra ortaya çıkan notalardır. Aslında parfümde derin ve kalıcı etki yaratan, parfümü karakterize eden notalardır. Saatlerce cildinizde ya da kıyafetlerinizde kalır. Üzerinize sinen kokudur. Yaygın olarak sedir ağacı, sandal ağacı, vanilya, amber, paçuli, meşe ve misk içerirler.
10. Kokusundan emin olduğunuz bir parfüm de olsa doğru yer ve zamanda kullanmazsanız rezil de eder vezir de…
Belki çok sevdiğiniz ve artık teninizle uyumlu olduğuna emin olduğunuz bir parfümünüz var. Ancak bu onu her yerde ve her zaman kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Özellikle yazın ve kışın parfümünüzü değiştirmeli, mümkünse gece ve gündüz olarak da ayırmalısınız. Çünkü parfümler karakterinize dair izlenimler verir ve kıyafetinizle çelişmesi bile kötü bir etki yaratabilir.
Kışın yaza göre daha ağır parfümler kullanıldığı oldukça yaygın bir bilgi zaten. Ancak bunun bir sebebi var. Kışın cildimiz yaza göre çok daha kuru olduğu için kokular çok daha çabuk söner ve yoğunlukları azalır. Kışın kullanacağınız parfümü seçerken temel notalara dikkat etmelisiniz. Kışın temel notalar için tercih edebileceğiniz notalar ise silhat, vanilya ve sandal ağacı olabilir.
Yaz parfümü seçerken satın almadan önce dikkat etmeniz gereken şeyler var. Örneğin mağazada bir parfümü bileğinizde denedikten sonra beğenseniz bile hemen satın almayın. Mağaza dışarıya göre daha serin olduğu için parfümün sıcakla evrileceği kokuyu sevmeyebilirsiniz. Dışarıda sıcak bir ortamda vakit geçirdikten sonra hâlâ burnunuza hoş bir koku geliyorsa o parfümü tercih edebilirsiniz. Yazın ağır parfümler yerine taze doğal ya da doğadan esinlenen kokuları tercih edin. Bunlar narenciye, meyveli, okyanus, odunsu ve şakayık, yasemin, manolya, frezya gibi hafif çiçek notaları olabilir. Ağır çiçek karışımları, oryantaller, paçuli, vanilya ve diğer tatlı, şurup veya şekerli aromalar ise yazın tercih edebileceğiniz en yanlış kokular olacaktır. Muhtemelen birilerini baş ağrısından bayıltabilirsiniz.
11. Son olarak parfümünüzü satın almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var
Öncelikle parfüm satın alırken acele etmeyin. Parfümün üst, orta ve alt notaları belirli zamanlar sonucu ortaya çıkar. Temel notayı alabilmeniz için en az 5-6 saat beklemeniz gerekebilir. Bu yüzden parfümü bileğinizde ya da kalın bir kâğıtta deneyin. Bir gün sonra kokuyu hâlâ beğeniyorsanız satın alabilirsiniz. Parfüm kokuları denerken arada kahve koklayın. Bu koku algınızı nötrler. Kokuları bileğinizde deniyorsanız bileklerinizi asla ovuşturmayın. Son olarak zevkine güvendiğiniz birine üzerinden zaman geçtikten sonra koklatın. Son kararınızı tüm bunları yaptıktan sonra verin.