Para, insan yaşamındaki en önemli kavramlardan biri. Modern zamanlarda para, yalnızca bir şeyler satın almaya yarayan bir araç değil. Çünkü pek çok insan için aynı zamanda güç ve statü göstergesi. Öte yandan paraya atfedilen bu değeri gereksiz ve hatalı bulanlar da var. Pek çok insan “parayla mutluluk olmayacağına” inanıyor. Peki gerçekten de öyle mi? Para, mutluluğu da satın alabilir mi? İşte geçtiğimiz günlerde Kanada’daki British Columbia Üniversitesinden bilim insanları, bu kadim soruya yanıt arayan bir araştırmanın sonucunu yayınladı. Detaylara birlikte bakalım…
British Columbia Üniversitesinden araştırmacılar, “para mutluluk getirir mi” sorusunun cevabını öğrenebilmek için sıra dışı bir deney hazırladı
Deneye gelir düzeyi düşük Brezilya, Endonezya ve Kenya gibi ülkelerden insanların yanı sıra yüksek gelir düzeyine sahip Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık ve ABD gibi ülkelerin vatandaşlarından oluşan 300 kişi katıldı.
Deneye katılan 300 kişiden 200’üne, bir defaya mahsus olmak üzere 10 bin dolar gönderildi
Kontrol grubunu oluşturan 100 kişiye ise para verilmedi. Para gönderilen 200 kişiden, parayı 3 ay içerisinde diledikleri gibi harcamaları istendi. Bazı katılımcılar 10 bin doları hesaplarında görene kadar deneyin gerçekliğine inanmadı!
Deneyin ilerleyen kısmında tüm katılımcılardan her ay, mutluluk düzeylerini ölçmek için hazırlanan anketleri doldurmaları istendi
Katılımcılar 3 ay boyunca ne kadar mutlu hissettiklerini 1’den 7’ye kadar, ne kadar mutsuz hissettiklerini ise 1’den 5’e kadar derecelendirdi.
Deney sonunda 10 bin dolar alan katılımcıların, almayanlardan daha mutlu olduğu tespit edildi!
Yani bu araştırmaya göre evet, para mutluluk getiriyordu…
Deney tamamlandıktan 3 ay sonra, katılımcılar benzer anketleri doldurmaları için bir kez daha çağrıldı
Doldurulan anketlerden elde edilen veriler ise deneyin başladığı dönemde elde edilen verilerden çok daha ilginçti. Buna göre deney sırasında 10 bin dolar verilen denekler, 6 ay sonra bile para almayan deneklerden daha mutluydu! Böylece paranın uzun süreli bir mutluluk sağlayabileceği sonucuna da ulaşıldı!
Bu deneyle birlikte ülkeler arasındaki ekonomik farkların da katılımcıların mutluluk düzeyleri üzerinde etkili olduğu ortaya çıktı
Çünkü yıllık hane geliri 123 bin doların üzerinde olan katılımcıların hisleri, deneyde para alan katılımcıların hislerine kıyasla daha az değişmişti. Öte yandan deneyin sonuçlarının yayınlandığı makalede, insanların yüze 99’nun yıllık hane gelirinin 123 bin doların altında olduğu belirtildi.
Araştırmacılar, elde edilen bulgulara dayanarak nakit transferinin dünyadaki pek çok insanı mutlu edebileceği sonucuna ulaştı
Bununla birlikte araştırmanın ortak yazarlarından psikoloji profesörü Elizabeth Dunn konuyla ilgili, “Verilen paranın 2 milyon dolar olmasına gerek yok. Çok daha küçük bir miktar bile bir fark yaratabilir.” şeklinde bir açıklama yapıt…
Kaynak: 1