Genellikle yeni bir yıla girildiğinde, doğum günlerinde vb. dönüm noktası olmasını istediğimiz zamanlarda para biriktirmeye karar veririz. Bazen sadece boşa para harcamamak bazen de hedeflediğimiz ve satın almak istediğimiz şeylere daha kolay ulaşabilmek için.
Ancak her ne yaparsak yapalım çoğunlukla ya kenara koyduğumuz parayı harcamış ya da hiç biriktirememiş olarak buluyoruz kendimizi. İşte para biriktirmek isteyenlerin işine yarabilecek birkaç ipucu…
1. İhtiyaçlarınız için bir öncelik sıralaması yapın
Günümüzde alışveriş çılgınlığı adeta bir moda haline geldi. Çoğunlukla sadece almayı seviyoruz, kullanmayı değil. Hepsi hevesle alınmış ve evin bir köşesinde eskimeye bırakılmış eşyalar olarak duruyor. Bu yüzden bir ihtiyaç listesi yapın. Bu listeleri aylık ya da dönemsel olarak yapabilirsiniz. Ocak ayı ihtiyaç listesi ve kış ihtiyaç listesi gibi. Daha sonra bir öncelik sıralaması yapın. Hangisine acil olarak ihtiyacınız var hangileri ertelenebilir gibi. Bu listeleri oluştururken almak istediğini şeyleri birkaç defa düşünüp gereksiz olanları da fark etmiş olacaksınız.
2. İndirimleri takip edin
Artık birçok markanın Black Friday, kış sonu gibi dönemsel indirimlerini yakalamak çok kolay. Eğer ihtiyaçlarınızı erkenden belirlerseniz bu büyük indirim dönemlerinde alacağınız şeyleri normal fiyatının çok çok altında satın alabilirsiniz.
3. Kredi kartınızın limitini düşürün
Artık birçok kişide bir değil birden fazla kredi kartı var ve bankalar da bu kartların limitlerini size sormadan yükseltebiliyor. Bu durumda da kredi kartına güvenerek daha kolay harcama yapabiliyoruz. Tüm bu sebeplerle kredi kartlarınızın sayısını azaltmak ve limitlerini düşürmek sizi daha kontrollü olmaya itecektir.
4. Alışveriş alışkanlıklarınızı gözden geçirin
Satın aldığınız ve bütçenizi zorlayan şeyleri başka yerlerden alıp alamayacağınızı kontrol edin. Bunlar kıyafet de olabilir yiyecek de olabilir. Eğer bir alternatifi varsa ve aynı konforu sağlıyorsa fazla para vermekten kurtulabilirsiniz.
5. Kullanmadığınız üyelikleri iptal edin
Çoğunlukla spor salonu, hobi kursları, tv-internet abonelikleri gibi birçok şeye indirimli olduğu için vb. sebeplerle abone oluyor ancak daha sonra hiçbir zaman kullanmıyor, satın aldığımız hizmetten faydalanmıyoruz. Eğer böyle bir üyeliğiniz varsa ve kullanmıyorsanız iptal edin. Böylece oraya ödediğiniz parayı biriktirmek için saklayabilirsiniz.
6. Her ay yazılı bir bütçe planı yapın
Bu belki de gereksiz bir şey gibi görünebilir ancak maaş ya da ödemelerinizi aldığınızda bir kağıda yazıp içinden ödemeniz gereken fatura, kira, o ay satın alacağınız şeyler gibi giderleri çıkardığınızda geriye kalan paranızı göreceksiniz. Hatta kalan parayı idare etmeniz gereken gün sayısına bölerek günlük harcama sınırınızı belirleyebilir böylece daha kontrollü olabilirsiniz.
7. Kredi kartı bilgilerinizi online alışveriş yaptığınız sitelerden kaldırın
Kart bilgileriniz kayıtlı olmadığı için alışveriş yapmadan önce kart bilgilerinizi girmek zorunda kalacak ve bu süreçte gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını bir kere daha düşüneceksiniz.
8. Eğer gerçekten para biriktirmek istiyorsanız maaş/ödemenizi aldığınızda biriktireceğiniz parayı ayırın
Eğer param kalırsa biriktiririm diye düşünüyorsanız bu neredeyse imkansız. Çünkü sahip olduğunuz tutar kadar bir konfor alanı yaratıyorsunuz. Bu da aslında sizin için keyfi şeylerden paranız olduğu için ödün vermeyeceğiniz anlamına geliyor. Eğer maaş/ödemenizi aldığınızda biriktirmek istediğiniz tutarı başka bir para birimine dönüştürüp biriktirirseniz hem tekrar harcamak zorlaşacak hem de ayın kalan günlerinde kalan paranıza göre idare etmeniz gerektiğini bileceksiniz.
9. Bütçe planlaması yapmanızı kolaylaştıracak mobil uygulamalardan yardım alın
Ne kadar para harcadığınızı görebileceğiniz ya da banka hesaplarınızla entegre olarak çalışabilen pek çok mobil uygulama seçeneği mevcut. GoodBudget, Spendee, Spendee bu uygulamalardan bazıları.
10. Kullanmadığınız ve yeni gibi duran eşyalarınızı internet üzerinden satın
Bir zamanlar hevesle aldığımız ancak birkaç kez kullandıktan sonra kenara attığımız eşyaları satarak hem onları paraya dönüştürebilir hem de hayatımızdaki fazlalıklardan kurtulabiliriz.
11. Her plansız harcamanızdan sonra bütçenizi tekrar gözden geçirmeye ve yapılandırmaya özen gösterin
Bu işlerin sarpa sarmasını, sonrasında ne kadar harcama yapabileceğinizi ve ne kadar kemer sıkmanız gerektiğini görmenize yardımcı olacaktır.