Bilgisayar ve konsol oyunları birçok kişinin tutkusu adeta. Oyun başında geçirilen sürelerin haddi hesabı yok. Günümüzde ise bilgisayar oyunları o kadar yaygınlaştı ki sürekli oyun oynayan kişiler yani “gamer” lar bunu bir iş haline getirdiler.
Bir tarafta tutkuyla saatlerini harcayan oyun tutkunları varken bir tarafta saatlerce oyun oynamayı mantıksız bulanlar var. Bu listemizde ise oyun oynamanın faydalarını okuyan herkes oyun oynayanlara biraz olsun hak verecek ve belki de bazı faydaları için kendi bile oynamak isteyecek…
1. Bilgisayar ve konsol oyunlarını oynamak strateji ve kurgu yetinizi geliştirir
Sürekli soyut düşünüldüğü için ister istemez gerçek hayatta da birçok probleme soyut düşünerek mantıklı çözümler üretebilir hale gelebilirsiniz. Ayrıca stratejik davranma yetiniz de oyun kurgusunun içinde sürekli düşünmek zorunda olduğunuz için gelişir.
2. Başarısızlıklarla ve eleştirilerle baş etmeye yardımcı olur
Oyunda yenmek de var yenilmek de. Bu nedenle olumsuz sonuçlara alışıp hırslanıp daha iyisini yapmaya alışıyorsunuz. Bu gerçek hayata da yansıyor. Araştırmalar sonucu oyun oynayan çocukların başarısız oldukları sınavlarda umutsuzluğa kapılmayıp bir sonrakine daha iyi çalışarak daha iyi sonuçlar aldıkları gözlenmiş.
3. Empati duygusunu geliştirir
Oyunlarda birçok karaktere bürünme şansı bulunan kişilerin gerçek hayattaki empati yeteneği de artar.
4. Dikkat dağınıklığının azalmasını sağlar ve aynı anda birden fazla işi yapabilme becerisi kazandırır
Oyun sırasında birçok şeyi aynı anda idare etmek zorunda olan oyuncular bunu gerçek hayatta da alışkanlık haline getirirler. Dikkatlerini sürekli oyunda ve oyunun içindeki tehditlerde tuttuklarından dikkatli olurlar.
5. Stres atmaya ve rahatlamaya yardımcı olur
Tamamen sanal bir dünyanın içine girmek sizi gerçek dünyadan uzaklaştırır ve stres atmanızı rahatlamanızı sağlar.
6. Yaratıcılığı arttırır
Tamamen yapay ve her şeyin mümkün olduğu sanal bir dünyada hayal kurmanın sınırı yok elbette. Bu da hayal gücünüzün artmasına yardımcı olur.
7. Yabancı dil geliştirir
Oyun dünyası yeni yeni türkçe içerik desteği sağlamaya başlamış durumda henüz her oyunda Türkçe oyun desteği bulunmuyor. Oyunların evrensel dili ingilizce olduğu için oyunlara güzel eğitim sağlar. Kelime haznenize bir sürü yeni kelime katar.
8. El göz koordinasyonunu geliştrir
Oyun oynayan bir kişi aynı anda birden fazla eylem gerçekleştirir. Oyun oynayan kişi hem duyusal hem görsel hemde fizksel koordinasyonu sağlaması gerekir. İlk başlarda yeterli olman koordinasyon zamanla gelişir.
9. Problem çözme sürecini hızlandırır
Oyunlar kesin kurallara sahiptir. Bu yüzden oyunun kurallarına bağlı kalarak, hareket etmeden önce dikkatlice karar vermek gerekir. Bir sonraki hamleyi önceden düşünerek aklında bulundurmalı. Sürekli kritik karar almayı sağlayan oyunlar hayatımızı devam ettirmemiz için gerekli olan karar süreçlerini de hızlandırmaktadır.
10. Sosyalleştirir
Bu konuda tersini düşünen birçok kişi olsa da bilinçli bir oyuncu oyun oynamayı yararına olacak bir hobi haline getirebilir. Online oyunların artması ile birlikte oyuncular farklı bir sürü kesimden insanlarla aynı ortamı paylaşır ve diğer kişiler ile etkileşimde halinde olurlar. Sanal dünyadaki etkileşim her ne kadar gerçek dünya ile aynı olmasa da paralellik gösterir. Online oyun oynayanlar, sanal dünyada bulunmayanlara göre diğer insanlarla daha kolay iletişim kurabilir.
11. Oyun oynamak, yoğun ve özel ilgiye ihtiyacı olan otizmli çocukların özel bir eğitim alabilmesine yardım etmenizi sağlar!
Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Bugün her 68 çocuktan 1’i otizm riski ile doğmakta, her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı almakta! Onların ihtiyacı olan özel ilgi ve eğitimi alabilmesi için ise Otizmli çocukların özel eğitim almasının önemine dikkat çekmek adına tasarlanan ve minimum 1TL’lik bağış ile çalışan atarilerde oyun oynayabilirsiniz.
Bonus: Bağış İçin Oyna! Oyun oynayan kişilerden elde edilecek gelirin tamamı otizmli çocukların eğitimi için Tohum Otizm Vakfı’na bağışlanıyor
The Game For Big Kids; otizmde erken tanı, özel eğitim ile topluma kazandırılması ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması için mücadele eden Tohum Otizm Vakfı’yla bir araya gelerek ürettikleri projede otizmli çocukların eğitimine destek olmaya ve otizme yönelik farkındalık kazandırmaya dikkat çekmeyi amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda özel olarak üretilen retro atariler ‘Bağış İçin Oyna!’ sloganı ile 7’den 70’e herkesi eğlenceli bir farkındalığa davet ediyor.
90’ların dünyaca ünlü klasikleşmiş atari oyunu Street Fighter’ı oynayan oyunseverler hem nostalji yaşıyor hem de oynadıkları her oyunla otizmli çocuklara birer umut oluyor. Her yaş grubundan oyunseveri birer yardımsevere dönüştüren bu proje için tasarlanan atariler ilk olarak Cevahir AVM, Akasya AVM, Metrocity AVM ve Kadir Has Üniversitesi’ne yerleştirildi. Atarilerin konumlanacağı diğer alanlar, Tohum Otizm Vakfı ve The Game’in ortak çalışmalarıyla belirlenerek arttırılacak. Projeye katkı sağlamak isteyen tüm kişi ve kurumların, Tohum Otizm Vakfı veya The Game ile görüşerek ayrıntılı bilgi almaları mümkün.