Bir uçak bileti satın almanız yolculuk yapabileceğinizi, otel rezervasyonunuz sorunsuz bir şekilde konaklayacağınızı garanti etmiyor. Sebebi ise şirketlerin kendilerini güvence altına almak için uyguladığı overbooking veya çifte rezervasyon olarak isimlendirilen bir strateji. Peki, nadiren de olsa karşılaşabileceğiniz ve büyük mağduriyetler yaratan overbooking nedir, neden yapılır? Detaylara birlikte bakalım.
Çoğunlukla hava yolu şirketleri ve oteller tarafından uygulanan overbooking adlı strateji, ciddi mağduriyetler yaşamanıza neden olabilir
Bununla birlikte tur şirketleri, seyahat acenteleri veya demir yolu firmaları da bu can sıkıcı stratejiyi hayata geçirerek seyahat planlarınızın altüst olmasına sebebiyet verebilir. Peki, bu ilginç strateji tam olarak nedir?
Overbooking nedir?
Çifte rezervasyon veya overbooking, yazımızın girişinde de değindiğimiz gibi çoğunlukla hava yolu şirketlerinin ve otellerin kendi kârlılıklarını garanti altına almak için hayata geçirdikleri bir strateji.
En basit haliyle bu uygulama, şirketlerin mevcut kapasitesinden fazla rezervasyon alması şeklinde gerçekleşir
Bir örnekle açıklamak gerekirse, 200 yolcu kapasitesi bulunan bir uçak için 220 uçak bileti satılması, overbooking durumunun ortaya çıkmasına neden olur.
Overbooking neden yapılır?
Temelde çifte rezervasyon, bir otel odasının veya bir uçak biletinin birden fazla kişiye satılması durumdur. Zaman zaman en prestijli hava yolu şirketlerinin de uyguladığı bu ilginç stratejinin firmanın güvenilirliğine ve prestijine zarar vereceği çok açık. Çünkü bazı müşterilerin ciddi mağduriyetler yaşamasına neden olabiliyor. Öyleyse şirketler neden overbooking yapıyor?
Şirketler, ekonomik gelirlerini koruyabilmek ve kendilerini mali açıdan güvence altına alabilmek için fazladan rezervasyon yapıyor
Bazı müşterilerin ciddi sorunlarla karşılaşmasına neden olan bu uygulamanın bazı dayanak noktaları da var
Son dakika iptal edilen biletler veya son anda uçağa gelmeyen yolcular, uçağın boş koltuklarla havalanmasına bu ise hava yolu şirketinin ciddi oranda zarar etmesine neden oluyor. Bu sebeple şirketler istatistikler başta olmak üzere çeşitli verilerden yararlanarak hangi yolculuk için kaç yolcunun bilet iptali yapacağını veya uçağa gelmeyeceğini hesaplıyor ve elde ettiği veriler ışında fazladan bilet satıyor. Yani overbooking’in, arkasında oldukça ciddi hesaplamalar bulunuyor.
Overbooking en sık bayram veya tatil dönemlerinde meydana geliyor
Özellikle yolcu trafiğinin yoğun olduğu bu dönemlerde, şirketler rezervasyon iptalleri sebebiyle zarar etme riskini azaltmak için çifte rezervasyon stratejisini hayata geçiriyor.
Bazı araştırmalar çifte rezervasyon nedeniyle yılda 50 bin kişinin bileti olduğu halde uçağa binemediğini gösteriyor
Fazladan satılan koltuk kadar yolcu uçağa gelmediğinde overbooking şirketler için oldukça işe yarar bir uygulama. Peki, ya tüm yolcular uçağa binmeye hazırsa? İşte çifte rezervasyon stratejisinin neden olduğu mağduriyet de burada başlıyor. Çeşitli araştırmalara göre her yıl binlerce insan hava yolu şirketlerinin overbooking stratejisi sebebiyle bileti olduğu halde uçağa alınmıyor. Peki, bu durumda süreç nasıl işliyor.
Genellikle en son check-in yapan ve fazla olan yolcular bu uygulama yüzünden dışarıda bırakılıyor
Ancak kabul etmemeleri halinde şirket, gönüllü olarak koltuğundan vazgeçecek yolcular bulmaya çalışıyor. Bu da işe yaramazsa çeşitli yöntemlerle yolcular ikna ediliyor.
Overbooking stratejisini hayata geçiren şirketlerin yerine getirmesi gereken bazı yükümlülükleri var
Yani çifte rezervasyon yapan bir hava yolu şirketi, dışarıda kalan yolcuların mağduriyetini gidermek zorunda. Her şeyden önce hava yolu şirketlerinin mağdur olan yolcuları alternatif seferlere yönlendirmesi gerekiyor. Ayrıca overbooking tazminatı ve bekleme süresi boyunca konaklama, ulaşım ve yeme-içme masraflarının karşılanması da talep edilebiliyor.
Overbooking ile karşı karşıya kalmamak için ne yapmak gerekiyor?
Elbette bu her zaman karşılaşılan bir uygulama değil. Ancak özellikle seyahat dönemlerde can sıkıcı sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Peki, overbooking mağduru olmamak için ne yapmak gerekiyor? check-in işlemlerini vaktinden önce yapmanız, ciddi bir mağduriyet yaşamanızı önleyebilir. Ayrıca seferlerin yoğun olduğu gün ve saatlerde uçuştan en az 2-3 saat önce havalimanına gitmeniz ve kontuar sırasına girmeniz de yardımcı olacaktır. Yoğun olmayan gün ve saatlerdeki uçuşları tercih etmek ise overbooking riskini azaltabilecek önlemlerden bir diğeri.
Kaynak: 1