Ana sayfa » ListeList Özel » Tüm Güç Başkanın Elinde! Otokrasi Nedir, Otokrasiyle Yönetilen Ülkeler Hangileridir?
Tüm Güç Başkanın Elinde! Otokrasi Nedir, Otokrasiyle Yönetilen Ülkeler Hangileridir?
Tarih boyunca, siyasi huzursuzluk dönemlerinde insanlar, ülkelerinin kontrolünü ele geçirebilecek güçlü liderlerin komutasını kabul etme eğiliminde olmuşlardır.
Dünya üzerinde pek çok farklı yönetim biçimi bulunmaktadır. Otokrasi de bu yönetim biçimlerinden biridir. Monarşi yönetim biçiminin farklı bir çeşidi olan otokrasi, iktidarın tek bir merkezde toplandığı rejimleri ifade eder. Ancak otokrasiyi tam olarak açıklamak için bundan daha fazlası gerekir. Bu nedenle, sizler için otokrasi nedir, otokrasi nasıl bir yönetim şeklidir ve otokrasi ile yönetilen ülkeler hangileridir anlattık. Otokrasi nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım.
Otokrasi, bir hükümdarın mutlak kontrole ve karar verme gücüne sahip olduğu bir hükümet biçimidir. Otokrasiler, kralların ve imparatorların büyük ülkeleri ve kabile topraklarını yönettiği eski çağlardan beri var olmuştur ve bugün mutlak monarşiler ve diktatörlükler şeklinde var olmaktadırlar. Bir demokrasiden farklı olarak, otokratik hükümetlere sahip ülkelerde yaşayan insanların, ulusun yasalarını belirlemede veya bu yasaların nasıl uygulandığında söz hakkı yoktur. Otokratik bir hükümdar kimseye karşı sorumlu değildir; denetim ve denge sistemi yoktur, hükümdarın gücünün anayasal bir sınırı yoktur. Yönetici, yani hükümdar, bir danışmanlar kurulu, yargı sistemi, halk veya basın tarafından sorumlu tutulamaz.
Otokratik yönetimlerde yöneticinin gücü mutlaktır ve muhalefet hoş görülmez. Bu nedenle akademisyenler, otokrasiyi, Almanya’daki Adolf Hitler ve Sovyetler Birliği’ndeki Josef Stalin gibi totaliter rejimlerle sık sık ilişkilendirdiler. Otokrasi, belirli bir hükümet biçiminden ziyade genel bir kavramdır. Otokratik yöneticiler, ülkelerinin insanları üzerinde tam güce sahip olsalar da, yönetme yöntemleri çok farklı olabilir. Mutlak monarşiler ve diktatörlükler modern zamanlarda hala var. Bugünün kralları ve kraliçeleri, antik çağlarda olduğu gibi, genellikle veraset hakkıyla yönetirler. Çoğu zaman diktatörler, etkili bir devrim sonrasında güç kazanır. Bu da, genellikle bir grup isyancı protesto için ayaklanıp mevcut hükümeti devirdiğinde gerçekleşir. Ardından diktatör, yeni bir düzen kurmak amacıyla kontrolü ele alır. Diktatörler, özellikle askeri diktatörler, güçlerini zorla elde ederler. Çoğunlukla da otokrasi yönetim biçimini kullanırlar.
Tarih boyunca, siyasi huzursuzluk dönemlerinde insanlar, ülkelerinin kontrolünü ele geçirebilecek güçlü liderlerin komutasını kabul etme eğiliminde olmuşlardır. Aslında, 15. yüzyılda yaşayan bir İtalyan siyaset filozofu olan Niccolo Machiavelli, otokrasiyi geçici bir önlem olarak ve siyasi düzeni yeniden tesis etmenin ve muhalefeti sona erdirmenin bir yolu olarak belirtmiştir.
Otokrasi nedir öğrendiğimize göre otokrasinin biçimlerine bakalım.
Otokrasinin biçimleri nelerdir? Kapalı ve seçimli otokrasi
Tıpkı demokraside olduğu gibi otokrasinin de kendi içinde biçimleri vardır. Otokrasi kendi içinde iki biçime ayrılır: Kapalı otokrasi ve seçimli otokrasi. Kapalı otokrasi, başkanın ve yasama organının seçim ile seçilmediği bir otokrasidir. Yani bir vatandaşın, ülkesinin liderini seçmesine yardımcı olma şansı yoktur.
Seçimli otokrasi, vatandaşlara hükümet liderlerini seçmede teorik olarak bir rol veren, halka açık, çok partili seçimler düzenler. Ancak, bu seçimler tipik olarak onları adil ve özgür tutan güvencelerin çoğundan yoksundur. Seçimli otokrasiye bir örnek, muhalif adayların sürgüne gönderilmesi veya tutuklanması, oy sandıklarını doldurmak ve seçmenleri sindirmek için muazzam bir hükümet çabası ve rutin olarak yeniden yazılan görev süresi sınırları dahil olmak üzere yolsuzlukla dolu olduğu bilinen Rusya’dır. Bu çabaların hepsi otokratik bir lider olan Vladimir Putin’i iktidarda tutmak için yapılmıştır.
Adım Caner Cem Martı, 1996 yılında Bartın'da doğdum. 2010 yılında geçirdiğim kaza sonucunda vücudumun %99'u felç kaldı. 2015'ten bu yana bazı cihazlar yardımıyla internet ortamında çalışabiliyorum. İçerik editörlüğü ve sosyal medya uzmanlığı gibi alanlarda tecrübe sahibiyim, ancak asıl uzmanlık alanım SEO uyumlu makale yazmak. Ayrıca front-end tasarımlar yapıyorum. Sinema, spor ve tarih gibi konular çok dikkatimi çekiyor. Özellikle sinema tutkunuyum.