Yaklaşık iki senedir tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, mutasyon yoluyla sürekli değişim gösteriyor. Bu mutasyonlar ise virüsün yeni varyantlarının ortaya çıkmasıyla sonuçlanıyor. Bilim insanları, koronavirüsün sayısız varyantının aramızda dolaştığını belirtiyor. Ancak bunlardan bazıları salgının boyutunu değiştirme gücüne sahip olduğu için özellikle takip ediliyor. Yüksek bulaşıcılığıyla bilinen Omicron varyantı, şu an dünyadaki koronavirüs vakalarının yarısını oluşturuyor. Son günlerde ise Omicron’un alt varyantı olduğu ifade edilen BA.2, dünya genelinde büyük bir hızla yayılıyor. Öyle ki bu alt varyantın %34 daha fazla bulaştığı ifade ediliyor. Peki BA.2 alt varyantıyla ilgili neler biliniyor? Detaylara birlikte bakalım.
BA.2 nedir?
Koronavirüs mutasyona uğrayıp, yeni varyantlar oluştururken bazen alt türlere göre de ayrılabiliyor. Örneğin Omicron’dan önce baskın olan Delta varyantının 200 farklı alt varyantı bulunuyordu. Benzer şekilde Omicron da birçok alt varyanta ayrıldı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre BA.1 en baskın alt varyant. Son haftalarda ise BA.2’nin baskın alt varyant olduğu ifade ediliyor. İki alt varyant arasında 20 mutasyon farkı bulunuyor. BA.2’nin ilk hangi ülkede çıktığı henüz belli değil. Ancak ilk vaka Filipinler’de tespit edildi.
Hangi ülkelerde yayılıyor?
Dünya Sağlık Örgütü, BA.2’nin 57 ülkede tespit edildiğini ifade etti. Öte yandan bazı ülkelerde vakaların yarısından fazlasının bu Omicron alt varyantı olduğu belirtildi. BA.2’nin hızlı yükselişi ise endişelere neden oldu. Danimarka’da küçük bir örneklemle yapılan araştırmada Covid-19 vakalarının yaklaşık yarısının yeni alt varyanttan oluştuğu tespit edildi. Benzer bir şekilde Hindistan’da da BA.2 alt varyantının Delta’nın yerini aldığı konuşuluyor. Öte yandan üçüncü dalganın itici gücü olarak BA.2 gösteriliyor.
Bulaşıcılık oranı yüksek mi?
Danimarka Statens Serum Enstitüsü’nün (SSI) 18 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada BA.2’nin diğer alt varyantlara kıyasla daha bulaşıcı olduğu sonucuna varıldı. Aynı çalışmada bu alt varyantın, aşılardan daha iyi kaçabildiğine yönelik kanıtlar bulundu. Ancak yine de aşı yaptırmış bireylerin bu varyanta yakalanma riski daha düşük. Danimarka’da yapılan araştırmanın bir benzeri İngiltere’de de yapıldı. Bu araştırmanın sonuçları da BA.2’nin daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor.
BA.2 semptomları
BA.2, Omicron’un bir alt varyantı olduğu için benzer semptomlara yol açıyor. Şu ana kadar Omicron varyantından farklı, yeni bir semptom belirlenmedi. Burun akıntısı, öksürük, baş ağrısı, hapşırma, yorgunluk ve boğaz ağrısı en yaygın semptomlar arasında bulunuyor. Öte yandan yeni alt varyantın hastaneye yatış oranlarını etkilemediği belirtiliyor.
Türkiye’de ise Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener konuyla ilgili; “Türkiye’de ‘Omicron’ pikinden sonra ikinci ‘BA.2′ piki görebiliriz. ‘BA.2′ varyantının gündeme gelmesi, filmi başa saracak. Bu durum, bazı hesapları yeniden yapmamız gerektiğini düşündürüyor” ifadelerini kullandı.