Kelimeler, cümleler gündelik yaşamımızda sandığımızdan çok daha etkili. Kelimelerin gündelik yaşamımızdaki gücünü gösteren en belirgin örneklerden bir ise, eleştiriler. Bazen bir başka insandan duyduğumuz güzel bir söz, övgü bütün bir gününün güzel geçmesini sağlayabiliyor. Ancak insanlar, çeşitli sosyolojik ve bilişsel sebeplerle “olumsuz olandan” daha fazla etkilenme eğilimindeler! Buna olumsuz eleştiriler de dahi! Yani olumuz bir eleştiri sizi de normalden daha fazla etkiliyor, sinirlenmenize ve üzülmenize neden oluyorsa yalnız değilsiniz! Üstelik bazen bir eleştiri doğrudan sizi kırmak için yapılabilir. Hele de bu eleştiri hoşlanmadığınız birinden geliyorsa, gerçekten kendinizi kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. Böyle bir durumun oldukça tatsız olduğu ortada…
Ancak, hakkınızda yapılan eleştirilerle başa çıkmanın bazı yolları var! Ayrıca, bazen bazı eleştiriler sizi öfkelendirse bile yapıcı da olabilirler. Bazı yapıcı eleştiriler, sizin için sandığınızdan çok daha faydalı olabilir. Bu yüzden hakkınızda yapılan eleştirileri doğru şekilde değerlendirmek son derece önemlidir. Olumsuz eleştiriler karşısında kendinizi kontrol etmeniz ise daha da önemli! İşte, eleştiri ile mücadele etmenize yardımcı olacak 7 etkili yöntem…
1. Eleştirinin amacını tespit edin
Bazı eleştiriler canınızı yakmak niyetiyle yapılabilir. Ancak bazıları da gelişimize olumlu katkılarda bulunabilir. Bu sebeple, öfkelendiğiniz veya üzüldüğünüz bir eleştiri aldığınızda, ne amaçla yapıldığını anlamaya çalışın. Bazen, canınızı acıtan bir eleştiri ilerleyen dönemlerde size fayda sağlayabilir. Yani, kontrolü kaybetmeden önce neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamaya çalışın.
2. Eleştirilerin yapıcı mı yoksa yıkıcı mı olduğunu anlayın
Her ne kadar kolay olmasa da yapıcı eleştiriler sebebiyle öfke veya üzüntü duymanıza gerek yok! Aksine, yapıcı eleştirileri can kulağı ile dinlemelisiniz. Özellikle de samimiyetine gerçekten güvendiğiniz insanlardan geliyorlarsa. Bu yüzden, herhangi bir eleştiri karşısında sert bir tavır almadan önce, hangi niyetle yapıldığını düşünün…
3. Duraklayın, nefes alın, sakinleşin…
Eleştiriler karşısında kontrolü gerçekten kaybettiğiniz anlar olabilir. Özellikle de zor bir dönemden geçerken veya öfkeli bir anınızda! Bu anlarda sizi rahatsız eden bir eleştiri ile karşılaşmanız, işlerin daha beter hale gelmesine neden olabilir. İşte bu anlarda yapmanız gereken şey duraklamak, nefes almak, sakinleşmek. Çünkü ancak bu sayede eleştiriler hakkında rasyonel bir şekilde düşünebilirsiniz. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız tepki vermeden önce mutlaka bu yöntemi deneyin.
4. Eleştiri yapan kişiye ne hissettiğinizi söyleyin
Bazı insanların, sizin hakkınızda eleştiri yapmaya hakkı olmadığını düşünmeniz son derece doğal. Çünkü gerçek ve yapıcı eleştiriler yapabilmeleri için hakkınızda pek çok şey bilmeleri gerekir. Ancak, örneğin iş hayatında bazı insanlar bu gerçeği göz ardı edebiliyorlar. Bazen sizin faydanız için, yapıcı eleştiriler yapmak isteyebiliyorlar. Ancak, bu iyi niyetli gibi görünen davranış karşısında da hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, eleştiri yapan kişiye hislerinizi sakin bir şekilde açıklayın. Örneğin, sizin hakkınızda eleştiri yapmaya, çok da hakkı olmadığını söyleyebilirsiniz. Eğer karşı tarafa eleştiri yapmaya devam ediyorsa, o kişiden uzaklaşmanızda hiçbir mahsur yok.
5. Soru sorun
Ama önce kendinize! Öfkelendiğiniz veya üzüldüğünüz bir eleştiriden sonra kendinize eleştirinin haklı olup olmadığını sorun? Eleştiri yapan kişiye gerçekten güveniyor musunuz? Sorularınız arasına bunu da ekleyin. Son olarak, eleştiriler karşısında neden öfke veya üzüntü duyduğunuzu ve eleştirinin işe yarayıp yaramadığının da cevaplarını arayın.
6. Karşılık vermeyin
Sizi öfkelendiren veya kıran bir eleştiriye misliyle karşılık vermek cazip görünebilir! Fakat bu gereksiz ve olgunlaşmamış kişilerin yapacağı bir şeydir. Size zarar verme kastıyla yapılan eleştiriler için kötü hissetmenize ve karşılık vermenize hiç gerek yok.
7. Yapıcı eleştirileri kabul edin
Böylece ilerleyebilir ve gelişebilirsiniz! Yapıcı eleştiriler karşısında egonuzun size ele geçirmesine fırsat vermeyin. Bir eleştiri sizin için gerçekten faydalıysa, kabullenin, kullanın değişin. Ve hatta sizi eleştiren kişiye teşekkür etmeyi unutmayın.
Kaynak: 1