Melbourne, Avustralya’da bulunan St. Vincent’s Hastanesi önümüzdeki Nisan ayında ölüm döşeğindeki hastalarının ölüm kaygısını gidermek için psilocybin (halüsinojen etkileri olan bir mantar türü) terapisi uygulayacağını açıkladı.
Yapılacak deneyde halüsinojen mantarlar ile hastaların yaşam sonu kaygısı tedavi edilecek
Melbourne’daki St. Vincent’s Hastanesi bu yıl içinde hastalarının ölüm kaygılarını gidermek için magic mushroom (psilocybin) kullanacak. Tartışmalara konu olan çalışma federal otoriteler ve etik komiteleri tarafından geçtiğimiz günlerde onaylandı. Ölümcül derecede hastalığı bulunan hastane sakinlerine tek doz olmak üzere sentetik uyuşturucu mantar verilecek. Profesyonel psikiyatristlerin gözetiminde ve rehberliğinde yapılacak çalışma, katılımcıların rızaları olduğu takdirde gerçekleşecek. NewsCorp raporlarına göre ilk otuz hastanın tedavisi önümüzdeki Nisan ayında başlayacak.
Amerika Birleşik Devletleri’nde uyuşturucu mantarların etkileri üzerine daha önce yapılan araştırmalar umut verici sonuçlar gösteriyor
Halüsinojen uyuşturucuların tıbbı kullanım alanları bir süredir araştırma, çalışma ve tartışmalara sebep olan güncel bir konu. Uyuşturucu mantarların ve LSD gibi diğer saykodelik uyuşturucuların tıbbi kullanımı üzerine yazdığımız yazımıza buradan erişebilirsiniz. New York ve John Hopkins Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar ölecekleri kuvvetle muhtemel olan hastaların tek doz psilocybin aldıktan sonra kaygı bozukluğu, depresyon ve varoluşsal bunalımlar gibi çeşitli reaksiyonlarının azaldığı gözlemlendi. Çalışmayı müteakiben yapılan altı aylık gözlemde ise hastaların yüzde yetmişinin psilocybin kullanımının hayatlarındaki en ruhsal deneyim olduğunu söyledi. Buna ek olarak çalışmaya katılan hastaların yüzde seksen yedisi genel hayat memnuniyetinde artış yaşadıklarını belirtti.
“Bu, insanlarla çalışmanın çok farklı bir yolu”
Avustralyalı klinik psikolog olan Dr. Stephen Bright, ölüm döşeğindeki hastaların yaşam sonu kaygısını gidermek için uyuşturucu mantarların kullanımı için yapılan bir araştırma için VICE’a verdiği demeçte uyuşturucuların terapi için kullanımının diğer bütün metodlardan farklı olduğunu söyledi. “Şu an yatıştırıcı tedavilerde uyguladığımız yöntem, hastaların ağrı ve ızdıraplarını gidermek için ağrı kesici kullanmak. Fakat morfin kullanmak hastaların ne depresyonlarını ne de kaygı bozukluklarını giderebilir.” Dr. Bright, uygulanan metodun beyinde bulunan ve bir kişinin genel mantığını kontrol eden ”varsayılan ağını” devreden çıkartmak ve psilocybin kullanarak hastaların hayata bakış açılarını değiştirmek olduğunu açıkladı. Bu tedavinin, hastalar tarafından görmezden gelinen ve ısrarla kabullenilemeyen düşünceleri daha rahat sindirmelerine yardımcı olacağına inanılıyor.
NewsCorp’a konuşan klinik psikolog Dr. Margaret Ross da buna benzer bir söylemde bulundu
St. Vincent’s Hastanesi’nde klinik psikologluk yapan Dr. Margaret Ross “ABD’de yapılan çalışma gerekli bütün derinliğe sahipti ve birçok insan ölecekleri gerçeğini daha rahat kabullendi. Ölüm döşeğindeki bir insan için dünyaya yakıştırdığımız demode ve katı sıfatların yok olmasından daha rahatlatıcı bir şey olamaz. Araştırmalarda hastaların ölüm kaygısı seviyelerinde hafifleme gözlendi. Düşüş oldukça hızlı ve dramatik gerçekleşti. Etkileyici demek çok az kalır çünkü düşüşün etkisi altı aya kadar devam etti. Bu çalışma muhtemelen birçok hastaya yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, konuyu daha derinlemesine araştırmalı, psilocybin’in insanlara nasıl yardımcı olabileceğinin mekanizmalarını gözden geçirmeli ve halüsinojen etkili mantarları tedavi için optimize etmeliyiz.”
ABD’de yapılan ve bahsi geçen çalışma ve yapılması planlanan bu tedavi gösteriyor ki, saykodelik uyuşturucuların tıbbi bir tedavi aracı olarak kullanılması ihtimali gün geçtikçe yükseliyor.
Saykodelik uyuşturucuların tıbbi alanda kullanımına dair araştırmaları ele alan bir diğer yazımız: Psikolojik Tedavinin Geleceği Halüsinatif Uyuşturucular Olabilir mi?
Kaynak: 1