Her gün trilyonlarca plastik parçası okyanusta yüzüyor, bu nedenle bazı insanlar tekrar temiz su görme konusundaki inancını kaybetmeye başladı. Fakat bazı insanlar, çoğu insanın denizlere ve deniz hayvanlarına verdiği zararı tersine çevirmek için çok çalışıyor. Parlak mucitler, en umutsuzlara umut verecek olan teknikler ve teknolojiler geliştirdiler. İşte, okyanusları kurtaran 9 mucize icat!
1. Mercan resifleri yeniden formüle eden ECOncrete
Sürekli deniz yaşamıyla temas eden beton, kimyasal bileşenlerinden dolayı okyanuslara zarar verme eğilimindedir. Ancak ECOncrete firması soruna iyi bir çözüm sunuyor. ECOncrete firması kısmen betondan üretilmiş, farklı ve çevre dostu bir kompozisyon ve tasarıma sahip ürünler üretmişler. Bu ürün, okyanusların içine yerleştirildiğinde, küçük balıkların ve mercanların küçük deliklerinin içinde yaşamalarına izin vererek ekosistemi yeniden şekillendirmeye yardımcı oluyor.
2. Deniz memelileri için yenilebilir 6’lı paket halkalar
Saltwater Brewery, Florida’daki okyanus sevenler tarafından sahip olunan ve ürünlerinin hiçbirinin denizi kirletmesini veya deniz hayvanlarına zarar vermesini istemeyen bir şirkettir. Bu şirket, birçok deniz türünün 6’lı plastik halkaları yiyeceklerle karıştırdığını ve sonucunda zarar gördüğünü biliyordu. .
Bu yüzden deniz hayvanlarının yemesi için güvenli ambalajlar ürettiler. Bu yolla, plastik atıkları azaltmak ve hayvanlara zarar vermek yerine hayvanları beslemek için tüketicileriyle birlikte çalıştılar.
3. Okyanustaki mikroplastikleri tanımlayabilen ve yakalayabilen robot
Bu buluş, Discovery Education 3M Young Scientist Challenge’da finalist olan 6. sınıf öğrencisi Anna Du tarafından tasarlanmıştır. Robotu, mikroplastikleri tespit etmek ve avlamak için kızılötesi ışık kullanan uzaktan kumandalı bir araçtır.
4. Sudaki çöpleri toplayan çöp kutusu
Seabin Projesi neredeyse normal bir çöp tenekesi gibi görünüyor ve normal bir çöpün yapabileceği her şeyi yapıyor. Ancak, bunu okyanusta yapıyor. Tasarımcılar, rıhtım, liman ve marinaların etrafındaki kirliliği emmek için bu çöp kutusunu yarattılar. Seabin okyanus suyunu emer ve bir iç torbada bu suyu tutar. Daha sonra temiz suyu okyanusa bırakıp, döküntü, yağ, plastik, yakıt ve deterjanları yakalar. Seabin, günde yaklaşık 2 ton çöp toplamaktadır .
5. Okyanustan 150 tona kadar plastik vakumlayabilen robotik bot
SeaVax, sudan plastik atık absorbe edebilen bir robotik tekne. Hala bir prototip, ancak gelecekteki sistem 150 tona kadar plastik çöp tutabilecek. Güneş enerjisi ve rüzgar türbinleri ile çalışacak ve bu, onu daha mükemmel bir çevre dostu çözüm haline getirecek.
6. Okyanustaki devasa plastik atık miktarını temizleyen makine
Hawaii ile California arasında kalan Büyük Pasifik Çöpü çok büyük ve bazıları buraya çöp kıtası diyor. Ancak, genç Hollandalı bilim adamı Boyan Slat, 5 yıl boyunca okyanus temizleme masif sistemini yaratmış.
Wilson adı verilen sistem, su yüzeyinin altındaki her plastik parçayı yakalıyor. Wilson, yüzen polietilen borulara tutturulmuş eleklerden oluşuyor. Bu dev boru, Büyük Pasifik Çöpü üzerinde çalışmaya başladı ve kirliliğin 5 yıl içinde % 50 azaltabileceği tahmin ediliyor.
7. Mercan resiflerini yoğun güneş ışınlarından koruyan ultra ince güneş kalkanı
Evet, Nemo’nun evi olan Büyük Bariyer Resifi, su sıcaklığını yükselten güneş ışınları tarafından tehdit ediliyor. Sıcak su, okyanusun asitliğini arttırır ve bu da mercanları beyazlatır. Fakat şimdi, Melbourne Üniversitesi’nden ve Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden bilim adamları bununla mücadele etmek için biyolojik olarak parçalanabilir bir formül geliştirdiler.
8. Hayvanlar için deniz yaşam alanlarını yeniden inşa eden resif küpleri
Bu küpler, ARC Marine adlı bir şirket tarafından yaratılan yapay eko-mühendislik deniz habitatlarıdır. Küpler, mercan resiflerinin özelliklerini taklit eden ve yem, barınma, daha iyi su kalitesi ve daha pek çok deniz hayvanı türü sağlayan çevre dostu malzemelerden yapılmıştır.
9. Mercan resiflerini çoğaltmak için vitro fertilizasyon kullanımı
Avustralyalı bilim adamları, mercanlar için yeni vitro fertilizasyon (IVF) yöntemleri kullanarak Filipin sularında ve Büyük Bariyer Resifi’nde bulunan hasarlı mercan resiflerini yeniden besliyorlar. Mercan larva örnekleri okyanustan alınıyor ve laboratuvarlarda milyonlarca insan tarafından çoğaltılıyor.
Bonus: Sıfır plastik ambalaj
Skipping Rocks Lab, belli bir süre sonra yok olan ambalaj ürünü olan Hoola’yı yaratan sürdürülebilir bir ambalaj şirketidir. Paketler, deniz yosunu ve suda doğal olarak bozulan diğer bitkiler kullanılarak oluşturulan yenilikçi bir malzeme olan Notpla’dan üretilmiştir.
Kaynak: 1