Corona virüsü salgını nedeniyle okullar uzaktan eğitim sistemine geçti. Öğrenciler derslerini internet üzerinden online olarak takip edebiliyor. Bu sürecin ne kadar devam edeceği bilinmiyordu. Pandemi sürecinin uzaması ise “Okullar ne zaman açılacak?” sorusunun yanıtsız kalmasına neden oldu. Ancak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bu konuda bir açıklama yaparak, 21 Eylül’de okul öncesi öğrencileri ve birinci sınıflar için yüz yüze eğitimin başlayacağını duyurmuştu. Peki diğer öğrenciler için yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak, üniversitelerde eğitim nasıl olacak, okullarda pandemiye yönelik ne gibi hazırlıklar yapılıyor?
Corona virüsü salgını eğitim alanını ciddi şekilde etkiledi. Bu nedenle de okullarda uzaktan eğitime geçildi. Öğrenciler ve velililer ise okullar ne zaman yeniden açılacak diye merak ediyordu
Yapılan son açıklamalara göre, okul öncesi ve 1. sınıflarda yüz yüze eğitimin 21 Eylül’de başlaması planlanıyor. Bu uygulamanın, üç hafta sonra gözden geçirilmesi öngörülüyor
Öte yandan okullar 21 Eylül’de açılıyor ancak çocuklarını okula göndermek istemeyen velilere mazeret beyan etme ve çocuklarının uzaktan eğitime devam etmesine olanak tanınıyor
Okullarda yüz yüze eğitim ne zaman başlıyor?
Milli Eğitim Bakanlığı; okullarda yüz yüze eğitime 21 Eylül itibarıyla başlayacağını duyurmuştu. Ancak ilk olarak okul öncesi öğrenim gören çocukların ve birinci sınıfların okula gideceği belirtilmişti. Bilim Kurulu ise Milli Eğitim Bakanlığına tavsiyesi yüz yüze eğitime “seyreltilmiş ve aşamalı” olarak geçmeyi önermişti.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da bu hafta içinde yaptığı açıklamada, “seyreltilmiş ve aşamalı” eğitime geçişin 21 Eylül’de başlayacağını söyledi.
Peki “seyreltilmiş ve aşamalı eğitim” ne anlama geliyor?
“Seyreltilmiş ve aşamalı eğitim” gereği, birinci sınıf öğrencilerinin uyum haftası boyunca haftada bir; daha sonraki haftalarda ise haftada iki gün okula gitmeleri öngörülüyor. Bu şekilde sınıflardaki öğrenciler gruplara ayrılacak bu şekilde sınıf mevcutları yüz yüze eğitimde azaltılacak. Ayrıca çocukların okulda kalış sürelerinin de kısaltılması planlanıyor.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk açıklamasında; “Eğitim, yüz yüze eğitime ek olarak uzaktan eğitim yolu ile devam edecektir. Böylece hem yüz yüze eğitim hem de uzaktan eğitim imkânları bir arada kullanarak eğitim öğretime devam edilecektir. Sınıf mevcudunda sağlanan azalma, okul servislerine de aynı oranda yansıyacaktır” dedi.
Mevcut uygulamanın üç hafta sonra, yani 12 Ekim’de gözden geçirilmesi öngörülüyor. Yüz yüze eğitimin ikinci aşamasına geçilmesine karar verilmesi halinde sınav yılı olan 8’nci ve 12’nci sınıflara öncelik verilmesi bekleniyor.
Yüz yüze eğitim öncesi hangi önlemler alınıyor?
Yüz yüze eğitim öncesi okullar dezenfekte edildi, geniş hijyen önlemleri alındı. Birinci sınıf öğrencileri için “sosyal mesafeye riayet ederek oynayacakları temassız oyunlar” geliştirildiği de aktarıldı.
Öte yandan çocuklarını pandemi dolayısıyla okula göndermek istemeyen veliler mazeret beyan edebilecek. Bu durumda, velisinin mazeret beyan ettiği öğrenci devamsız sayılmayarak, uzaktan eğitime devam edecek.
Ayrıca, Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) ders dışı etkinlikler de eklendi.Bakan Selçuk, “Uzaktan eğitimde canlı derslere öncelik veriyoruz ve öğrenci ile öğretmene dijital ortamda eş zamanlı ve interaktif ders yapabilme imkanı sağlıyoruz. 1. sınıf öğrencilerimize uzaktan eğitimi sevdirebilmek için de oyun tabanlı dijital içerikler hazırladık” dedi.
Yükseköğretimde eğitim nasıl olacak?
Yükseköğretimde ise eğitimin nasıl yapılacağına karar verme yetkisi üniversitelere bırakıldı. Sağlık Bakanlığı, haftasonunda Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) gönderdiği görüş yazısında, 2020-21 eğitim yılının güz döneminde teorik derslerin uzaktan ve dijital yapılmasını önerdi. Üniversiteler ise ağırlık olarak hibrit eğitime geçmeye hazırlanıyor.
YÖK daha önce yaptığı açıklamada; “Üniversitelerimizin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamaları istenmiştir. Bunun yanı sıra kampüslerdeki öğrencilerin seyreltilmesi, hareketliliğin azaltılması da önemli olup bunun için üniversitelerimize karar alma süreçlerinde geniş imkan tanınmıştır” denilmişti.
Haftasonu ise Sağlık Bakanlığı, YÖK’e bir görüş yazısı gönderdi. Yazıda, 2020-21 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde teorik derslerin mümkün olduğunda uzaktan ve dijital yapılması, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda ise bunların mümkünse ertelenmesi tavsiye edildi
Kaynak: 1