Çalışma hayatı zaman zaman önemli bir stres kaynağı haline geliyor. Ancak geçtiğimiz birkaç yıldan beri, iş hayatı ile ilgili stresin kayağında büyük bir değişim meydana geldi! Covid-19 salgını, bütün dünyada önemli yeniliklerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Sosyal yaşamdan, ekonomiye pek çok yenilik, Covid-19 sebebiyle gündelik yaşamlarımızın birer parçası haline geldi. Elbette, bu yeniliklerden çalışma hayatı da nasibini aldı! Örneğin, salgının ilk dönemlerinde çalışma hayatı ofisten eve taşındı! Bu, pek çok insan büyük bir yenilik ve büyük bir değişimdi. Öte yandan, bu önemli değişim başlangıçta pek çok insan için büyük bir stres kaynağıydı. Fakat uzaktan çalışmanın kendine has zorluklarına karşın avantajları da vardı. Böylece, çok sayıda insan “evden çalışmaya” kısa sürede adapte oldu ve ofis hayatını neredeyse unuttu.
Covid-19 salgınının daha kontrol edilebilir hale gelmesiyle çalışma hayatının eski alışkanlıkları da yavaş yavaş yaşantımızdaki yerini almaya başladı. Öyle ki bugünlerde, pek çok çalışanın aslında eski fakat oldukça yeni bir stres kaynağı var: ofise dönmek! Yapılan çalışmalar, her 3 çalışandan 1’inde ofise dönmenin strese ve endişeye sebep olduğunu ortaya koyuyor. Ancak artık, ofise dönmekten endişe etmenize gerek yok. Çünkü uzmanların, ofise dönme stresiyle mücadele etmenize yarayacak oldukça değerli önerileri var! İşte, ofise dönüş stresinden kurtulmanıza yardımcı olacak 8 öneri…
1. Kaygılarınız kabullenin
Yapılan araştırmalar, kaygılarınıza karşı direnmenin veya yok saymanın kaygıları daha kötü hale getirmekten başka hiçbir işe yaramadığını söylüyor! Ayrıca, stresli ve gergin olduğunuz için kendinize kızmanızın da hiçbir yararı yok! Bu sebeple, yapmanız gereken ilk şey, stres yaratan durumları kabullenmek! Unutmayın ofise dönmek pek çok insan için yeni bir şey ve pek çok insan stresli! Bu sebeple, bulunduğunuz duruma ve ortama adapte olmaya çalışın. Gerisini zaman halledecektir.
2. Kendinizi ofise alıştırın
Ofise dönmek, üzerinizde büyük bir stres yaratıyorsa ve ofis ortamında ne kadar çalışacağınız hakkında size bir seçenek verildiyse şanslısınız. Ofis hayatına adapte olabilmek için, ilk başlarda haftada birkaç gün çalışmayı deneyebilirsiniz. Yeni çalışma düzenine ve ofise alıştıkça ofiste geçirdiğiniz süreyi artırmanız daha kolay olacaktır…
3. Kendinize bir rutin belirleyin
Ofise dönmeden önce mutlaka bir rutin oluşturun! Hangi saatlerde ofis içerisinde çalışmanız gerektiğini planlayın. İşlerinizi de bu plana uygun olarak düzenleyin. Çünkü iyi planlanmış rutine sahip olmak, ofise dönüş stresinden kurtulmanıza katkı sağlayabilir.
4. Görev listesi oluşturun
Ofis ve ofise dönüşün stresinden kurtulmak için bir görev veya yapılacaklar listesi hazırlamanız, sandığınızdan daha etkili olabilir. Uyandığınızda veya yatmadan önce, yapacaklarınızın listesini oluşturmak, ofis stresini azaltmanıza büyük oranda yardımcı olacaktır. Çünkü, düzenli ve planlı olmak, ofise uyum sürecinizdeki en büyük yardımcılarınızdan bir tanesi.
5. Kendinize zaman tanıyın
İşe gidip gelmek, trafikte geçen uzun saatler, ofis içerisindeki dikkat dağıtan unsurlar. Ofise dönüşe adapte olmak zaman alabilir! Uzun süredir uzak kaldığınız ve çoğu aslında pek de sevimli olmayan şeylere alışmak normalden uzun sürebilir. Ayrıca bu son derece doğal bir süreçtir. Bu sebeple, ofise dönüşle ilgili endişeleriniz hemen ortadan kaybolmadıysa endişe etmenize gerek yok! Kendinize zaman tanıyın. Eski fakat yeni alışkanlıklarınızla mücadele etmenin yöntemlerini gözden geçirin.
6. Stresi azaltan aktiviteler yapın
Ofise alışma sürçeni kolaylaştırmak için, çalışma günlerinizin başında ve sonunda, stresinizi azaltacak aktiviteler yapabilirsiniz. Böylece hem ofise gelirken hem de ofisten ayrılırken kendinizi daha rahat hissetmeniz mümkün olabilir. Bu durum, ofis yaşamına çok daha rahat alışmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, ofis içerisindeyken gün boyunca kısa molalar verebilirsiniz. Bazen birkaç dakikalığına bile olsa zihninizi dinlendirmek, stresle başa çıkmanın etkili yollarından biridir.
7. Sınırlarınızı belirleyin
Ofise dönmekten endişe duymanızın temel sebebi iş arkadaşlarınızın ve işvereninizin davranışları olabilir! Sınırlarınızı ihlal eden kişilere, davranışlarını kabul edilemez olduğunu belirtin! Sınırlarınız ihlal eden kişi yöneticiniz bile olsa, bu durumu ilgili makamlara bildirin. Uzmanlara göre, sınırlarınızı net bir şekilde belirlemek ofis hayatınızdaki stresin büyük oradan azalmasını sağlayacak.
8. Profesyonel destek alın
Ofis ortamına adapte oldukça, endişe ve kaygılarınız azalacaktır. Ofis ile ilgili kaygılarınızdan kurtulmak için ilk etapta aile üyelerinizle veya arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz. Ancak ofis hayatıyla ilgile endişeleriniz azalmazsa veya daha da kötüleşirse, profesyonel destek almaktan çekinmeyin. Ofis ortamının sebep olduğu stresle gerçek anlamda mücadele edin. Unutmayın, bu mücadelede en büyük destekçiniz, işinin uzmanı profesyoneller olacaktır…
Kaynak: 1