Nükleer bir patlama olma ihtimali oldukça düşük gözükse de aslında pek çok ülkede nükleer santraller aktif durumda. Hatta ülkemizde de Sinop ve Akkuyu Nükleer Santrali projelerinin yapımına devam ediliyor. 1986 yılında Çernobil faciası dünyanın gördüğü en büyük nükleer felaketlerden biriydi. Binlerce insanın yaşamına mal olan facia, Çernobil Nükleer Santrali’nde patlama sonucunda gerçekleşmiş ve yüksek miktarda radyasyon havaya sızmıştı. O dönemlerde böyle bir facia esnasında ne yapılıp ne yapılmayacağı hakkında insanlar bilgilendirilseydi belki de bu kadar fazla can kaybı olmazdı. Çünkü pek çok kişi, radyasyon tehlikesinden habersiz bir şekilde patlamayı merak ettikleri için izlemeye gitti ve zehirlendi. Nükleer bir patlama esnasında patlamanın ne kadar büyük olduğuna bakılmaksızın ne yapmanız ya da ne yapmamanız gerektiğinin farkında olmak hayatınızı kurtarabilir. Nükleer bir patlama esnasında asla yapmamanız gerekenleri sizler için listeledik.
1. Patlamadan sonra açıkta kalan yiyecekleri yemeyin
Paketi açıkta kalmış yiyecekler ya da doğadan elde edebileceğiniz besinleri tüketmemelisiniz. Bunlar çok yüksek ihtimallere radyasyona maruz kalmış olabileceğinden sağlığınızı tehdit eder. Bunun yerine patlama bölgesinden olabildiğince uzakta bulabileceğiniz kapalı paketli yiyecekleri tercih etmelisiniz.
2. Araçları barınak olarak kullanmayın
Bir nükleer patlama esnasında, bulunmak isteyeceğiniz son yer arabadır. Çünkü otomobillerde radyasyonun size ulaşmasını kolaylaştıran cam pencereler ve metal çerçeveler bulunur. Nükleer patlama söz konusu ise, dış dünyadan olabildiğince uzaklaşabileceğiniz bir bodrum katına sığınabilirsiniz.
3. Kıyafetlerinizi açıkta tutmayın
Nükleer bir patlamadan sonra havaya karışan radyasyon her şeye bulaşabilir. Böyle bir durumda hem vücudunuzu tamamen kapatmanız hem de daha sonra giyeceğiniz giysileri paketlemeniz gerekir. Kıyafetleriniz, cildinizle temas edeceği için onları açıkta tutmayın ve mümkünse hava geçirmez poşetlerle paketleyin.
4. Mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayın
Bir felaket sonrasında, insanların aklına ilk olarak sevdikleri gelir. Dışarı çıkıp onların yanına gitmek, güvende olduklarını bilmek isteyebilirsiniz. Ancak bu durum kendinizi tehlikeye atmaktan başka bir şeye yaramayacaktır. Nükleer bir felaket sonrasında, mümkün olduğunca içerde kalın. Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın, en azından durum biraz hafifleyene kadar evde ve güvende olmaya özen gösterin.
5. Telefonunuzu kullanmayın
Bu tip felaket durumlarında, güç kesintileri yaşanabilir. Bu nedenle şarjının bitmemesi için telefonunuzu mümkün olduğunca az kullanmalısınız. Telefonunuzun pilini boşa harcamayın ve daima yanınızda olduğundan emin olun.
6. Radyasyona maruz kaldıysanız hemen duş almaya çalışın
Eğer radyasyona maruz kaldıysanız ve imkanınız varsa mutlaka öncelikle kıyafetlerinizden kurtulup sonrasında duş almaya çalışın. Radyasyon deride yanıkların oluşmasına neden olabilir bu nedenle en kısa sürede duş almak çok önemlidir.
7. Duş alırken saç kremi kullanmayın
Saç kremi kullandığınızda, durulasanız bile saçınızda kalıntıları kalabilir. Bu da radyoaktif maddelerin ellerinize bulaşmasını kolaylaştırabilir. Böyle bir zamanda kendinizi biraz daha rahatlamış hissetmek isteseniz bile, risk almanın bir anlamı yok.
8. Yetkililer bir sorun olmadığını söyleyene kadar yerinizden ayrılmayın
Etrafın durulduğunu görseniz bile, resmi bir açıklama gelmeden bulunduğunuz bölgeden ayrılmayın. Radyasyon gözle görülebilen bir şey değildir. Daha da kötüsü etkileri çok uzun süreli olabilir. Bu nedenle yetkililerde resmi açıklama gelene kadar güvenli olduğunuz bölgeden ayrılmamakta yarar var.
Kaynak: 1