Eğitimin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Sıkıcı okul yıllarımızı hatırlıyor muyuz?
Sıkıcı derslerde bize gösterilen şeylerin ne kadarını hatırlıyoruz? Bu listemizde non-formal eğitim metotlarının klasik eğitimden neden daha üstün olduğunu açıklamaya çalışıyoruz. Öncelikle iki eğitim modelinin tanımlarını yapalım.
Formal eğitim, belli bir müfredat, plan çerçevesinde, belirli kuralları olan bir ortamda belirli
kurallar ve belirli yöntemler doğrultusunda verilen eğitimdir. Okullarda verilen eğitimi buna
örnek olarak verebiliriz.
Non-Formal eğitim ise, hem planlanmış hem de belli bir müfredat ya da sistemin dışında
kalan, okul dışında olan eğitim sürecine verilen isimdir. Sivil toplum kuruluşlarında verilen
eğitimler, atölyeler bunlara örnek olarak gösterilebilir.
1. Formal eğitimde öğreten/belleten ile öğrenenler diye iki ayrı grup vardır. Non-formal
eğitimde herkes için öğrenme ve öğretme bir aradadır.
2. Formal eğitimde, bilgi öğretenin tekelindedir. Ondan fazla bilen kişinin olması kabul edilmez. Non-formal eğitimde bilgi herkesindir. Eğitmen/kolaylaştırıcılar ile katılımcılar bildiklerini paylaşırlar.
3. Non-formal eğitimde, herkesin öğrenme şekline ve motivasyonuna hitap edecek şekilde eğitim tasarlanır. Formal eğitimde, ortalama norm olarak alınır ve ona göre öğrenme şekli ve motivasyonu belirlenerek hazırlanır.
4. Non-formal eğitim eğlenerek, deneyimleyerek öğrenmek için yaratıcı eğitim ortamları yaratır. Formal eğitim sınıf içerisinde tahtadan, sunulardan öğretmen tarafından aktarılacak klasik eğitim ortamı kullanır.
5. Non-formal eğitim ile öğrenmeler deneyimlendiği için çabuk kalıcılaşır ve ömür boyunca hatırlanarak kullanılabilir. Formal eğitimde ise öğrenme ezberlemenin ötesine geçmesi zor olur ve kısa sürede unutularak uçup gider.
6. Non-formal eğitimde katılımcılar özgür ve isteklidir. Paylaşmak ve öğrenmek için isteklidirler. Formal eğitimde katılımcılar zorunluluk hissederler. İlgilerini çekebilecek konular ilgilerini çekmeyecek şekilde anlatılır ve öğrenmeye karşı direnç oluşur.
7. Non-formal eğitim hayatın her alanında(evde, okulda, doğada, parklarda, sahilde, sokakta) rahatlıkla uygulanabilirken, formal eğitim bir sınıf ortamında uygulanır.
Eğitmen Panda Kimdir?
Eğitmen Panda, kurumlara 3. nesil öğrenme deneyimleri tasarlayan, uygulayan ve eğitim organizasyonlarında destek olan hibrit bir eğitim ajansıdır.