Muhtemelen pek çok insan ne kadar masum olduğunu kanıtlamak için “Karıncayı bile incitmem” der. Ama aslında pek çok insan bilerek ya da bilmeyerek Dünya üzerinde yaşayan canlılara zarar veriyor.
Kullandığımız plastik atıklar, arabalar, teknolojik cihazlar; kirlettiğimiz denizler, ormanlar ve keyif için avladığımız hayvanlar. Hepsi birçok hayvan neslinin tükenmesine neden oluyor. Hayvanların nesli tükeniyor ve bizler sadece izliyoruz… İşte Dünya üzerinde her geçen gün biraz daha yalnızlaşan ve nesli tükenmekte olan hayvanlar…
1. Cava Gergedanı
Rhinocerotidae familyasından kalan beş gergedan türünden biri olan Cava Gergedanı, eskiden Cava Adası’nın batısından Çin’in güneyine kadar bir alanda yaşardı. Günümüzde sadece Cava Adası’nda bulunan Ujung Kulon Milli Parkında yaşamakta. Son tahminlere göre Cava Gergedanı’nın sayısı 60’tan az. Cava Gergedanı’nın neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ise Çin tıbbında gergedan boynuzunun şifa verici güçleri olduğuna inanılması. Bu da kendisi nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine sokuyordu…
2. Çita
Kedigiller familyasından olan Çita, dünyanın en hızlı koşan kara hayvanı olarak biliniyor. Ancak 2016’da Çita’ların sayısının 7 binlere kadar düştüğü ve yüksek risk altında oldukları açıklandı. Çita popülasyonu en çok Asya bölgesinde zarar görüyor.
3. Sumatra orangutanı
Doğal ortamlarını 50’li yaşlarını nadiren gören Sumatra orangutanları 2018 yılı verlerine göre Dünya’da yalnızca 14,600 tane kaldı. Dünya’nın en yaşlı Sumatra orangutanı ise geçen yıl 62 yaşında Avustralya’nın Perth kentindeki bir hayvanat bahçesinde öldü.
4. Deri sırtlı deniz kaplumbağası
Boyları 2 metreye ulaşabilen ve ortalama 600-1000 kg ağırlığa sahip olan deri sırtlı deniz kaplumbağaları tropikal ve tropik altı okyanuslarda yaşıyor. Bu kaplumbağaların 110 milyon yıl kadar önce Kretase Dönem’de evrimleştiği tahmin ediliyor. Ortalama 30-50 yıl yaşıyorlar. Ancak onlar da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.
5. Kutup ayıları
Kutup ayıları nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinin başında geliyor. Nesillerinin tükenmesinin en büyük sebebiyse iklim değişikliği. avlanmak, beslenmek ve dinlenmek için kullandıkları buz kütleleri, iklim değişikliği nedeniyle büyük bir hızla eriyor. Bu durum onların hayatta kalmalarını zorlaştırıyor. Kutup ayılarının nüfusları son 10 yılda yarı yarıya düştü. Yani bu güzel canlılar iklim değişikliğine karşı verdikleri savaşı maalesef kaybediyorlar…
6. Macellan pengueni
Küresel ısınmanın bir diğer kurbanı da Macellan penguenleri. Özellikle Güney Arjantin’de büyük risk altında bulunan bu penguenler Antarktika’nın buzlu sularında yaşayan balıkların azalması ve okyanus akıntılarının ısınması nedeniyle göç ediyor. Yeni yiyecek bulmak için yüzlerce kilometre seyahat etmek zorunda kalan penguenler bu yolculuk sırasında diğer canlılar tarafından yeniyorlar.
7. Altın Başlı Langur
Çoğunlukla Vietnam’da yaşayan Altın başlı langurlar uzun yıllardır koruma altında. 2017 verilerine göre sayılarının 70’ten az olduğu biliniyor.
8. Cross River Gorili
1980’lerden itibaren sayılara azanan Cross River gorilleri genellikle Nijerya ve Kamerun’daki dağlık ormanlarda yaşıyor. Dünyanın en ender görülen 25 primat türü arasında yer alan bu gorillerin hayatta kalanlarının sayısının 300’den az olduğu tahmin ediliyor.
9. Sumatra kaplanı
Yeryüzündeki en küçük kaplan türü olarak bilinen Sumatra kaplanlarının sayısının 400’den az olduğu biliniyor. Buna rağmen Sumatra Adası’nın Riau eyaletinin Muara Lembu köyünde tuzağa takılan dişi bir Sumatra kaplanı ölü bulunmuştu. Yani nesli tükenen hayvanların en büyük düşmanı ne yazık ki insanlar.
10. Dağ gorili
Doğu gorillerinin iki alt türünden biri olan Dağ gorilleri genellikle Uganda’da, Doğu Afrika ülkesi olan Rwanda’nın volkanik yamaçlarında ve Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda yaşarlar. Yaşam alanlarının diğer gorillere göre daha küçük olması tükenme risklerini arttırmakta. Dağ gorilleri 1996 ile 2016 yılları arasında popülasyonlarının %70’ini kaybettiler.
11. Kara ayaklı gelincik
Sansargiller familyasına dahil olan Kara ayaklı gelincik, Kuzey Amerika’ya özgü bir memeli bir hayvan. Kanada’da soyları tükense de Amerika’da varlıklarını sürdürüyorlar. Ancak nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.
12. Pigme Borneo fili
Borneo’nun kuzeydoğusunda yaşayan bu filler, Asya fillerinden yaklaşık 50 cm daha kısa olurlar. Aynı zamanda çok daha uysal olan Borneo filleri, Palmiye ekimlerinin otlak alanlarını azaltması nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıyalar.
13. Mekong dev yayın balığı
Pangasiidae familyasından Mekong ırmağının alt kısmında yaşayan bu balık türü ortalama 3 metre boyunda 300 kilo ağırlığında oluyor. Dünya’nın en büyük tatlı su balığı olduğu tahmin ediliyor. Ancak çok fazla avlanıldığı için soyu tükenmek üzere. Bu yüzden Laos’ta bu balığı avlanmak yasak.
14. Deniz İguanası
Uzunluğu 2 metreyi bulan deniz iguanası, dünyadaki tek okyanus kertenkelesi. Ancak diğer hayvanların avlanmak için sık sık tercih ettiği deniz iguanaları ne yazık ki tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.