Tibet Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı eyalet düzeyinde dağlık bir alandır. Flightradar ise çevrim içi harita üzerinden uçuş bilgilerini görüntülemeye yarayan web uygulaması. Bu uygulamayı incelediğimiz zaman Tibet üzerinde hiç uçak uçmadığını görüyoruz.
Peki, bu durumun sebebi nedir? En basit şekilde “Dünyanın Çatısı” olarak da bilinen Tibet de hatırı sayılır yükseklikte dağlar bulunuyor. Bu durum da bölgenin üzerinden uçakların geçmesini imkansız kılıyor. Detayları birlikte inceleyelim.
Uçaklar, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Tibet Özerk Bölgesi üzerinden uçmuyor
Bu durumun nedeni Bermuda Şeytan Üçgeni gibi gizemli ya da korkutucu değil aslında. Bölgedeki sıradağların aşırı yüksek olması gibi tamamen teknik ve bilimsel sebeplerden dolayı uçakların burada uçması tehlikeli.
Uçuş sırasında izlenecek rotanın planlanması, operasyonel değişikliler ve acil durumlar gibi süreçler oldukça karmaşık
Uçuş kuralları gereğince acil bir durum olduğunda oksijenler bitmeden uçağın 10.000 fit’e kadar alçalması gerekir. Ancak Tibet çok büyüktür ve acil durum oksijeni bitmeden bu bölgeden kaçmak neredeyse imkansızdır. Uçuş sırasında tehlike yaratabilecek bu gibi durumlarda hiçbir havayolu şirketi risk almaz. Tibet üzerinden kullanılabilir kaçış rotaları geliştiren tek havayolu Cathay Pacific’dir.
Aslında uçuş olmasına pek de gerek yok
Tibet platosu üzerindeki hava trafiği eksikliğinin bir başka temel nedeni de böyle bir uçuşa ihtiyaç duyulmaması. Çünkü Hindistan ve Çin arasında sık uçuşlar yok. Olsaydı, muhtemelen bazı uçuşlar Tibet üzerinden olacaktı. Hindistan ve Çin komşu olmalarına rağmen birbirlerinden tamamen farklı kültürlere sahipler. Bu nedenle Çin ve Hindistan arasında gidip gelen yolcu sayısı çok az.
Tibet üzerinden uçakların uçmamasının bir başka nedeni tepe noktaları üzerindeki açık hava türbülansları
Açık hava türbülansı, göremediğiniz türbülanslara denir. Genellikle jet akışları veya kararsız hava cepleriyle ilgilidir. Dağların yarattığı hava akışının bozulması, uçaklar için çok sallantılı girdaplar oluşturur. Açık hava türbülansını tahmin etmenin tek yolu diğer uçakların deneyimidir. Tibet Platosu’nda uçuş olmadığı için de açık hava türbülansları için tahmin yapılamaz.
Her şeye rağmen bu bölgede havalimanları var
Yukarıda saydığımız bütün nedenlere rağmen, bu bölgede yine de havalimanları var. Bunlardan biri de Bhutan’daki Paro Havalimanı. Paro’nun bulunduğu şerit o kadar riskli ki, gezegende sadece sekiz pilot buraya inebilir. Deniz seviyesinden 2.4 km yükseklikte, 5.500 metrelik tepelerle çevrili bu vadi şiddetli türbülansları ile biliniyor. Yine de her yıl 30.000 turist bu havalimanını kullanıyor.
Kaynak: 1