Corona virüs pandemisi başladığından beri yaptığımız etkinliklerin sayısı azaldı. Fiziksel ve ruhsal sağlığımız için yaptığımız rutinlerin tamamı alt üst oldu. Tüm bunlar şaşırtıcı olmayan bir yan etkiye yol açtı. Her oturduğumuzda, ayağa kalktığımızda ya da eğildiğimizde “sıkıntımızı” belli eden (hırıltı, ıslık, gergin nefes çeşitleri) homurdanma sesleri çıkarmaya başladık. Hareketlerimize eşlik eden bu ses tepkileri, aslında öğrendiğimiz bir davranış. Tuhaf olan sesle verdiğimiz bu tepkilerin son dönemlerde daha fazla artması. Peki vücudunuzu hareket ettiğinizde neden homurdanma sesleri çıkarırsınız? Detaylara birlikte bakalım.
Vücudunuzu hareket ettirdiğinizde neden homurdanırsınız?
Sporcuların hareket ederken sık sık ses tepkisi verdiğini fark etmişsinizdir. Araştırmalar ses tepkisi vererek antrenman yapan sporcuların bedenlerinde kuvvet artışı olduğunu gösteriyor. Örneğin tenis topuna raketle vururken ses çıkaran bir tenisçi, raketine daha sert vuruyor. Bu durumun kesin nedeni hala araştırılmayı bekliyor. Ancak mevcut teori, homurdanmanın vücudun sempatik tepkisini harekete geçirebileceği ve bu süreçte kas kasılmalarını tetikleyebileceği yönünde. Kanepeden kalmakla olimpiyatlarda yarışmak arasında büyük farklılıklar olsa da vücudunuzu hareket ettirdiğinizde çıkardığınız sesler kaslarınıza ek bir güç sağlayabilir.
Pek çok insan, alışkanlıklar nedeniyle homurdanıyor
Hareket ederken ses çıkaran çoğu insan, bunu alışkanlıktan yapıyor. Önemli bir hastalığınız ya da ağrınız olmasa bile bilinçaltında bunun normal bir tepki olduğunu öğrendiğiniz için homurdanıyorsunuz.
Homurdanma acıya ya da hareketsizliğe bir tepkidir
Eğer bir rahatsızlığınız varsa hareket ederken ses çıkardığınızı fark etmişsinizdir. Hırıltılı bir ses çıkarmak, ağrılarınızı hiçbir şekilde azaltmaz. Ancak bu, bir tür zihni rahatlatma yöntemidir. Bu nedenle ses tepkisi verdiğinizde kendinizi daha iyi hissedersiniz.
Kötü psikoloji, hareket ettiğinizde homurdanma olasılığınızı artırabilir
Pandemi, kolektif ruhsal sağlığımızı olumsuz yönde etkiledi. Tükenmiş hissetme ve depresyon vakalarındaki artışla birlikte, ne kadar küçük olursa olsun fiziksel bir aktivitede bulunmak herkese daha zor gelmeye başladı. Bu ise hareket ederken “oflayıp puflama” sıklığımızda artışa yol açtı.
Eğer homurdanmalarınız öğrenilmiş bir davranışsa bu endişe edeceğiniz bir durum değil
Fonksiyonel egzersizler, homurdanmaları minimum seviyede tutma konusunda size yardımcı olur. Her gün düzenli olarak yapacağınız 15 – 20 dakikalık egzersiz, kasların esnekliğini korumasını sağlar. Bu ise vücudunuzu hareket ettirdiğinizde ses çıkarma ihtimalinizi düşürür.
Ancak hareket ederken; kas gruplarında ya da eklemlerdeki ağrı nedeniyle ses çıkarıyorsanız bir uzmana başvurmayı düşünün. Özellikle ağrılarınız düzenli bir şekilde sizi rahatsız ediyorsa ya da yoğunluğu artıyorsa, egzersiz yapmanın semptomlarınızı hafifletmeyeceğini unutmayın.
Kaynak: 1