Elbette her çağın kendine özgü bir atmosferi ve zorlukları var. Ancak zaman her şeyi değiştirdiği gibi insanları da değiştiriyor. Hatta bu yüzden sık sık kuşak çatışmasıyla meydana gelen problemler yaşıyoruz. Ebeveynlerimiz bizi anlamazken bizler de onları anlamakta zorlanıyoruz. Sebebi oldukça basit: Onlardan farklı bir çağda, çok daha farklı şartlarda yaşıyoruz. Peki bu görüntümüzü de etkiliyor olabilir mi? Muhtemelen ebeveynlerinizin gençlik fotoğraflarına bakarken, o fotoğraflardaki yaşlarını duyduğunuzda büyük bir şaşkınlık geçirmişsinizdir. Genellikle bizden önceki kuşaklar bizimle aynı yaşlarda çok daha yaşlı görünüyorlardı. işte biz de sizlere bu durumun sebeplerini sıraladık…
1. Biyolojik yaşlanma artık çok daha yavaş
Yüzlerce yıl önce insanlar 40-50 yaşlarında yaşlı sayılıyorlardı. Bu sınır giderek arttı ve artık 50 yaşında biri orta yaşlı kabul ediliyor. Ebeveynlerimiz ise bizden önceki dönemde yaşadıkları için biyolojik olarak bizden daha hızlı yaşlanıyorlardı. Bizden sonraki nesiller ise bizden daha yavaş yaşlanacak ve belki de 80 yaşında biri orta yaşlı kabul edilecek!
2. Artık insanlar çok daha az sigara içiyor
“Eskiden günde 3 paket içerdim ben” diyen akrabaları duyup şok olduğunuz anları hatırlıyor musunuz? Bundan ççok değil 20-30 yıl önce sigara çok daha fazla tüketilirdi. Bu da elbette birçok kişinin daha erken yaşlanmasına ve sağlık problemleri yaşamasına neden oluyordu. Şimdiler sigaranın zararlı olduğunu adeta her mecrada duyuyoruz. Ayrıca sigaranın verdiği zararlar konusunda daha etkili reklam çalışmaları yapılıyor. Kapalı alanlarda ve belli yerlerde sigara içilmesinin yasak olması bir diğer etken. Ebeveynlerinizden eskiden otobüslerde ya da hastanelerde sigara içildiğini mutlaka duymuşsunuzdur!
3. Günümüzde kadınlar çok daha geç anne oluyor
Eskiden pek çok kadın 20’li yaşlarının başında çocuk sahibi olurdu. Bu da beraberinde pek çok sorumluluk getirirken doğum yapan kadınların daha hızlı olgunlaşmasına neden oluyordu. Ayrıca yapılan araştırmalar ilk bebeğini dünyaya getiren kadınların daha hızlı yaşlandığını ortaya koyuyor. Doğumdan sonra kadının vücudundaki değişimler hücre yenilenme hızını da etkiliyor.
4. Diş bakımı artık daha önemli
Diş sağlığımız ve dişlerimizin görünüşüyle yüzümüzün görünüşü arasında büyük bir bağlantı vardır. Hasarlı dişler yüz şeklini büyük oranda değiştirebilir ve etkileyebilir. Günümüzde insanlar diş bakımına çok daha fazla önem veriyor: rutin muayenelerine gidiyor, diş ve diş etine uygun diş macunu kullanıyor, diş ipi gibi yardımcılarla diş sağlığını destekliyorlar.
5. Günümüzde pek çok insan güneşin zararlı etkilerinin farkında ve bu zararları önleyici ürünler kullanıyorlar
Güneşin zararlı etkilerinin yaşlanmayı artırdığı artık bilinen bir gerçek. Kırılıklıklara davetiye çıkaran ve daha önemlisi pek çok cilt hastalığına hatta cilt kanserine davetiye çıkaran bu ışınlardan korunmak için SPF içeren ürünler kullanıyoruz. Bu da elbette erken yaşlanmanın önüne geçiyor.
6. Günümüzde eğlenmek daha kolay
Ebeveynlerimizin “Bizim zamanımızda…” şeklinde başlayan cümlelerini sık sık duymuşuzdur. Birçok kişi eskiden her şeyin daha zor olduğundan bahseder. İşte o zor zamanlarda eğlenmek için fırsat bulmak da bir hayli zordu. Ancak şimdi yaşam, eskiye göre nispeten daha kolay. Şimdilerde eğlenmek için daha çok fırsat bulan insanlar ise stresten daha uzak oldukları için daha geç yaşlanıyorlar.
7. Şimdilerde gençler fiziksel emek harcayacakları meslekleri pek sık tercih etmiyorlar
Eskiden emek ağırlıklı işlerde çalışanlar çoğunluktayken şimdilerde birçok insan işlerini bilgisayardan hallediyor. Fiziksel yorgunluk azaldığı için elbette yaşlanma hızı da azalıyor.
8. Daha az sorumluluk
Birçoğumuz sorumlulukları eskiye göre çok daha az. Eskiden insanlar daha hızlı yaşlandığı için ebeveynlerimiz anne ve babalarına daha genç yaşlarda bakmak ve onların sorumluluklarını almak zorunda kalıyordu. Ayrıca şimdilerde birçok kişi ailesinin tercihleriyle yaşamak yerine hayallerinin peşinden koşmayı tercih ediyor. Hissettikleri baskı ve sorumluluk duygusu azaldıkça da yaşlanma hızları eskiye nazaran daha yavaş bir hale geliyor.