Son zamanlarda bulunan Neandertal fosilleri ile birlikte oldukça ilginç bir tartışma konusu gündeme geldi. Bulunan yeni fosillerle birlikte Neandertallerin soyunun, mensubu olduğumuz Homo sapiens tarafından kurutulduğu iddia edildi. Peki bu iddia kanıtlanabilir mi, Neandertallere gerçekte ne oldu? Gelin bu ilginç konuyu birlikte inceleyelim.
Bulunan yeni fosiller neye işaret ediyor?
Modern insanın atası olarak kabul edilen Homo Sapien’lerin 54.000 yıl önce Batı Avrupa’da bir mağarada kalıntılarına rastlandı. Bu kalıntılar, bir çocuk dişi ve taş aletlerden ibaretti. Ancak kalıntılar, Neandertal türünün Homo sapien türü ile bir süre beraber yaşadığını gösteriyordu. Konuyla ilgili araştırma Science Advances dergisinde yayınlandı. Araştırma makalesinde iki insan türünün uzun bir süre birlikte var olmuş olabileceği iddia edildi. Bu oldukça büyük bir iddiaydı. İnsanlığa ait 2 tür birlikte yaşamış, yemiş içmiş olabilirlerdi. Hatta bu iddiaya göre birbirlerini öldürmüş bile olabilirlerdi.
Homo Sapiens’in ayak izleri, bilinenden çok daha önce Avrupa Kıtası’nda
Toulouse Üniversitesi’nden Profesör Ludovic Slimak, Rhone Vadisi’ndeki modern insanın atası sayılan Homo sapien türüne ait bir yerleşim merkezine ait bulgulardan bahsetti. Slimak “Homo sapien sanılandan 12.000 yıl önce bu topraklara gelmiş olabilir” ifadesini kullandı.
Neanderthallerin Avrupa Kıtası’nda ortaya çıkış serüveni 400.000 yıl öncesine dayanıyor. Mevcut teorilere göre 40.000 yıl önce Homo Sapien türü Afrika’ya geldikten kısa bir süre sonra Neandertal soyu yok oluyor. Yeni bulgular ise bu teoriyi derinden sarsıyor. Son araştırmalara göre iki insan türü aynı kıta üzerinde yaklaşık olarak 10.000 yıl birlikte yaşamış olabilir. Dolayısıyla bu iki insan türü binlerce yıl etkileşimde bulunmuş olabilir.
İki tür arasında nasıl bir etkileşim olabilir?
“Bir gecede olmadı”
Bu ifadenin sahibi Profesör Chris Stringer… BBC’ye verdiği demeçte oldukça ilginç bir durumdan söz etti. Modern insanın Neandertaller üzerinde baskı kurmasının uzun bir dönemde gerçekleşmiş olabileceğini ifade etti. Ek olarak bu iki türün arasındaki ilişkide eşit olmadığı açıklandı. “Bazen Neandertallerin bazense Homo sapien türünün avantajlı olduğu” varsayımı vurgulandı.
İki farklı insan türünün yaşam savaşı…
Gerçekten de böyle bir şey olmuş olabilir mi? Bulgulara göre Neandertaller Rhone Vadisi’nde 2000 yıl yaşamış ve daha sonra buradan ayrılmışlardı. Ayrıldıktan sonra bu bölgeye birkaç kez daha geri dönüp yaşadıkları fark edildi. Yaşadıkları dönem içerisinde modern insanın atası sapien’ler de buraya ulaşmıştı. Bu sonuca Neandertal fosilleri etrafında şekillenen kalıntılar sayesinde ulaşıldı.
Peki neden Homo sapien bu bölgede yaşamaya devam ederken Neandertaller yok oldu? Bu soruya yanıt olarak Profesör Stringer iki fikir öne sürüyor. Bunlardan ilki Neandertallerin göç yoluyla bölgeden ayrılması ve iklim nedeniyle yok olmasıydı. İkinci iddia ise Homo sapien’in, Neandertallere göre daha sosyal, düzenli ve akıllı olmasıydı. Bu sayede birlikte yaşadıkları coğrafyayı domine edebilme şansı bulmuşlardı.
Bir ihtimal daha var; savaş!
Yapılan diğer araştırmalar esnasında bölgede ufak çapta taşlar bulundu. Uzmanlar bu taşların ok uçları olabileceğini iddia ediyor. Eğer bu durum doğrulanırsa iki insan türü arasındaki bir savaş ihtimali konuşulabilir. Dolayısıyla Neandertallerin yok oluşuna ilişkin bir kanıt elde edilebilir. Neandertallerin bölgeye gelip daha sonra birkaç kez dönmeye çalıştıkları bir gerçek. Yine de bu durumun aydınlanması için daha fazla kanıta ve DNA’ya ihtiyaç duyulduğu da aktarılan bilgiler arasında. Neandertal fosilleri ve diğer bulgular ışığında şimdilik bu durum belirsizliğini koruyor.
İlginizi çekebilir: Ejderha Adam: Yeni Bir İnsan Türüne Ait Olabileceği Belirtilen Kafatası