Pek çok kaynakta narsisizmden çağımızın hastalığı olarak bahsediliyor. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte kişilerin popüler olmaları, başkaları tarafından beğenilme gibi etkiler benlik duygusunu güçlendiriyor. Yüksek benlik duygusu ise narsistlerin en önemli özelliklerinden biri. Tabii, narsistlerin özellikleri bununla da sınırlı değil. Bu kişiler kendi çıkarlarını başkalarından daha önemli görüyor, başkalarını manipüle ediyor, empati gösteremiyor, sadece kendilerini önemsiyor ve daima başkalarını suçluyorlar. Tıpta Narsisistik Kişilik Bozukluğu olarak adlandırılan bu durumu yaşayan kişiler oldukça sarsılmaz gözükse de aslında zayıf noktaları bulunuyor. Narsistlerin en büyük kabusu olan 9 durumu ve nedenlerini yazdık.
1. Başarısızlık
Narsistlerin egolarının tatmin olması onlar için çok önemlidir. Bu nedenle her konuda ve her yerde en üst konumda olmaları gerekir. Bu nedenle başarısızlıktan çok korkarlar. Kendilerini başarısız bulduklarında ise bu durum onları çok kötü etkiler. Kendilerini dışarıya kapatırlar. Başarısızlık onlara kendilerini değersiz hissettirip, boşluğa düşmelerine neden olabilir. Bu durum ise zihinlerini bir hayli meşgul eder.
2. Terk edilme
Narsistler, başkalarının hayatını kontrol edebileceklerini düşünürler ve ederler de. Başkalarını kullanmak ve kontrol altında tutmak için onları manipüle ederler.Ancak birileri onları “terk ederse” bundan oldukça kötü hissederler. Bunu kabullenemez ve tehlikeli boyutlara varan davranışlar sergileyebilirler.
3. Kamusal bir alanda aşağılanmak
Kamusal bir alanda, herkesin içinde aşağılanmak, narsistler için oldukça üzücü bir durum. Çünkü narsistler başkaları tarafından da beğenilmek isterler, dışarıya karşı sergiledikleri görüntüyü çok ciddiye alırlar. Daha da kötüsü narsistlerin mizah anlayışı neredeyse yoktur bu nedenle tapılan şakaları ciddiye alabilir ve aşağılandıklarını düşünebilirler.
4. Ölüm
Narsistler ölmekten korkarlar, çünkü onlara göre öldüklerinde kendileri için inşa ettikleri her şeyi de kaybederler. Öldüklerinde dünyada hak ettikleri ilgiyi göremeyecekleri için üzülürler. Bu nedenle ölüm narsistlerin en büyük kabuslarından biridir.
5. Hakarete uğramak
Narsistler kendilerini dünyanın merkezi olarak görürler. Herkesin onlardan hoşlanacağını düşündükleri ve kendilerine çok fazla güvendikleri için hakarete uğradıklarında bundan çok kötü etkilenirler. Bu, onların hazırlıksız oldukları bir durumdur.
6. Görünmez hissetmek
Narsisistik insanlar, yalnız kalmak veya görünmez hissetmek isteyen insanlar değildir. AKsine göz önünde olmak daima pohpohlanmak ve ilgi görmek isterler. Ancak görmezden gelindiklerinde strese girerler ve kaybolmuş hissederler.
7. Pişmanlık
Narsistlere göre pişmanlık, temelde sahip olmadıklarını düşündükleri bir zayıflıktır. Nadiren pişmanlık duyarlar. Pişmanlık hissetmeye başladıklarını fark ettikleri an ise bu durum onların kendilerini dışarıya karşı kapatmasına neden olabilir.
8. Kendini yetersiz hissetmek
Narsisistik insanlar mükemmel değildir, ancak dünyanın geri kalanının kendilerini istediklerini düşünürler. Onlarla ilgili yanlış olan şeyler veya genel eksiklikler ortaya çıktığında, bu durum gerçekten kendi zihinlerinde sorunlara neden olur. Kötü taraflarını saklarlar ve dünyanın geri kalanının onları kusursuz olarak görmesini isterler.
9. Utanç duymak
Narsisistik insanlar, başkalarının onları eleştirmesine alışkın değillerdir. Etrafındaki insanlar onları utandırmaya çalıştıklarında, kendilerini sanki takdir edilmemiş gibi hissederler. Bu durumçok fazla yaşanırsa narsistlerin cesareti kırılır ve dengesizleşebilirler.
Kaynak: 1