“Müzik ruhun gıdasıdır.” demiş Sokrates. Müzik herkesin ruh halini pozitif ya da negatif olarak etkiler. Günlük hayatta pek fazla müzik dinlemediğini söyleyen insanlar bile gerek televizyon gerekse sinema filmleriyle müziğe maruz kalıyor(!). Peki, müzik dinlemek herkesi aynı derecede mi etkiliyor? Araştırmalar, bazı insanların müzikten “daha fazla” etkilenmesinin nedenlerini ortaya koyuyor. Müzik dinleme tutkusu olanlar, bu tutkunun altında yatan biyolojik nedenlere dair sorularının cevaplarını artık bulabilecek. Yeni yılınızın müzikle iç içe geçmesini dileriz.
Müzik kimi insanları pek etkilemezken kimilerinin ise tüylerini diken diken edebiliyor
Journal Social Cognitive and Affective Neuroscience’ın araştırmasına göre, müziğin insanlar üzerindeki etkileri oldukça değişken. Bunun altında yatan sebepler ise tamamen biyolojik.
Araştırmacılar, müzik dinlerken tüylerinin ürperdiğini söyleyen ve hiç etkilenmediğini söyleyen 20 farklı öğrenciyi inceledi
İki farklı grup olarak ele alınan öğrenciler üzerinde DTI, MRI gibi beyin fonksiyonlarını gösteren incelemeler yapıldı.
Müzikten etkilendiğini söyleyen öğrencilerin beyninde, işitsel bilgilerle duyguları birbirine bağlayan daha fazla lif ağı mevcut
Güney Kaliforniya Üniversitesi profesörü Matthew Sachs’a göre, beyinde daha fazla ağ olması, beynin bu iki bölümü arasındaki etkileşimin daha kuvvetli olması anlamına geliyor. Bu durum, müzik dinlerken tüyleri ürperen insanların normalde de diğer insanlara göre daha duygusal olduğunu gösteriyor.
Müzik dinlemeye karşı gösterilen tepkiler genellikle kişiye özgü
Estetik uyarıcılara karşı gösterilen bu duygusal reaksiyonlar, insanlar için oldukça ilgi çekici bir ödül gibi değerlendirilse de bu olgular oldukça bireysel. Bireyler arasında görülen bu davranışsal ve sinirsel farklılıkları incelediğimizde, vücudumuzun ödül sistemi ve estetiğin insanlar üzerindeki evrimsel rolü hakkında bilgi edinebiliriz.
Tüylerinizin diken diken olması sebebi ise tehlike anında vücudunuzun gösterdiği “kaç ya da savaş” refleksi
Texas A&M College of Medicine’da görev yapan Profesör William Griffith, korktuğumuzda vücudumuzun adrenalin hormonu salgıladığını ve bu hormonun uyarıcıdan kaçmamıza ya da onunla savaşmamıza neden olduğunu söylüyor. İlginç şekilde bir sinema filmi izlerken ya da müzik dinlerken de bu hisse kapılabiliyoruz.
Müzik, duygularınızı yönetmenize de yardımcı oluyor
York Üniversitesi’nde yapılan araştırmada uzmanlar, seçilen müziklere verilen duygusal tepkileri ölçmeyi hedefledi. Sonuçlar, üzücü şarkıların karşı tepkiyle insanı mutlu edebileceğini gösteriyor. Müzik dinlememizin en büyük sebeplerinden biri ise müziğin duygularımız üzerindeki etkisi.
Bonus: Müzik dinlemeyi sevenler genellikle sakinleşmek, pozitif ruh haline bürünmek ya da melankoli gibi duyguları hissetmek için müzik dinlediğini söylüyor
Müzik, karışık duyguları çözme ve ruh halini dengelemede önemli bir etken. Ruh sağlığımızı korumanın ve pozitif hissetmemizin de en önemli sebepleri arasında.
Kaynak: 1