Çevrenizdeki bazı insanların ne kadar mutlu olduğunu fark ettiniz mi? Her gün uyanırlar ve dünyaya heyecanla ve iyimserlikle bakarlar. Bununla birlikte bazı insanlar bardağın boş tarafına bakar ve günlerinin çoğunu mutsuz bir şekilde geçirir. Biliyoruz, dünya çok zor zamanlardan geçiyor. Böyle bir ortamda mutlu olabilmek için fazladan çaba gerekiyor. Ancak uzmanlar, kronik mutsuzluğun bazı alışkanlıklardan kaynaklanabileceğini belirtiyor. Kontrolümüz dışında gelişen olaylara müdahale edememek bizi mutsuz edebilir. Ancak her gün kendinizi mutsuz hissediyorsanız bazı alışkanlıklarınızı değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. İşte kronik mutsuzluk yaşayan kişilerin alışkanlıkları…
1. Hayatın zor olduğuna inanırlar
Birçok mutsuz insan hayatın doğası gereği zor olduğunu düşünür. Onlar için şans faktörü, iyi bir hayata ya da dış görünüşe sahip olmanın temelidir. Hayat bazı zamanlar zor olsa da önünüze çıkan fırsatları doğru değerlendirerek kendi şansınızı yaratabilirsiniz.
2. Sadece kötüye odaklanırlar
Kronik mutsuzluğun en temel nedenlerinden biri sadece kötüye odaklanmaktır. Tünelin ucundaki ışığı görmek yerine aklımıza her zaman kötüyü getiririz. Bakış açınızı değiştirdiğinizde dünyada güzel şeylerin de var olduğunu göreceksiniz.
3. Kontrolleri olmadığına inanırlar
Bazı insanlar kendi hayatları üzerinde söz sahibi olmadıklarını düşünür. Başkalarının başarı elde ettiğini görürler ve bunu şans olarak nitelerler. Fakat kendilerinin geçmişteki başarılarını asla hatırlamazlar. Mutsuz hissettiğiniz zamanlarda başarılarınızı ve bunun için ne kadar çok çalıştığınızı tekrar hatırlayın!
4. Hareketsiz bir yaşam sürerler
Birçok araştırma fiziksel aktivitenin ruh haline iyi geldiğini gösteriyor. Kronik mutsuzluk yaşayan kişiler çoğu zaman daha az fiziksel aktivite yaparlar. Kabul ediyoruz, sadece egzersiz yaparak mutlu olamazsınız! Ancak düzenli egzersizle enerjinizin arttığını ve daha mutlu hissettiğinizi siz de fark edeceksiniz!
5. Kendilerini izole ederler
Mutsuz insanların çoğu kendilerini dış dünyadan soyutlar. Öyle ki yakın çevrelerine ve dünyanın geri kalanına büyük bir sınır çekerler. Bu aslında mutsuzlukla başa çıkmanın yollarından biridir. Ancak kendinizi izole ederek sorunların çözülmeyeceğini hatırlatmak isteriz.
6. Sürekli şikayet ederler
Çevremizde olan biten çoğu şey bizim kontrolümüzde değildir. Bu nedenle ara sıra şikayet etmek son derece normaldir. Ancak mutsuz insanlar sürekli şikayet ederek, kendilerini koca bir döngünün içinde bulur. Örneğin havanın sıcak/soğukluğundan, insanların giyim tarzından, televizyondaki sunucudan, kahvenin tadından… Kısacası bu insanlar sanki memnun olmamaya odaklanmıştır. Ancak bu yaklaşım sadece kendilerine değil, çevrelerine de zarar verir.
7. Gerçek sorunları görmezden gelirler
Kronik olarak mutsuz olan insanlar, hayatlarındaki gerçek sorunları görmezden gelme eğilimindedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi gerçek sorunlara odaklanmak yerine hava durumundan ya da içtikleri kahveden şikayet edebilirler.
8. Sosyalleştiklerinde diğer mutsuz insanlarla bir araya gelirler
Mutsuz insanların bir diğer alışkanlığı da enerjisi düşük insanlarla bir araya gelmeleridir. Bu kişiler çoğu zaman kendilerini izole etseler de arada bir dışarı çıktıklarında enerjisi düşük insanlarla buluşurlar.
9. Kin tutarlar
Hayatta çok farklı insanlarla karşılaşıyoruz ve bazen de ihanete uğruyoruz. Ancak unutmayın, kin tutmak karşınızdaki kişiden çok size zarar verir. Kin tuttuğunuz zaman küçücük şeylerin içinizde büyümesine izin vermiş olursunuz. Bu da mutsuz olmaya devam edeceğiniz anlamına gelir.
İlginizi çekebilir:
Mutluluğu Yakalayın: Daha Minnettar Hissetmenin 5 Yolu
Kaynak: 1