Zaman zaman vücudumuzda nedenini bilmediğimiz morluklar oluşabiliyor. Genellikle bunların sebepsiz olduğunu düşünüyoruz. “Bir yere çarpmışımdır” deyip geçiyoruz. Ancak bu morlukların altında bir sebep yatıyor. Bunun sebeplerinden biri kılcal damarlarınızın çok ince olması olabilir. Bir doktora danışmanızda fayda var. Peki vücutta morluklar başka neden kaynaklanır? İşte vücudunuzda açıklanamayan morlukların nedeni olabilecek 7 sağlık sorunu…
1. Ağırlık çalışması yapmak ya da ağır şeyleri kaldırmak
Ağırlık kaldırmak vücudunuzda morluklar oluşmasına neden olabilir. Bu, kan damarlarınızın zayıf olduğu ve fiziksel aktivitenin sizi zorladığı anlamına gelebilir. Bununla birlikte, çok fazla fiziksel aktivite, en sağlıklı kılcal damarların bile hasar görmesine neden olabilir. Örneğin, henüz hazır olmadığınız ağırlık antrenmanı sizin için tehlikeli olabilir. Bu nedenle ağırlık çalışmadan önce mutlaka bir spor eğitmenine danışmanız gerekiyor. Öte yandan ağır çantalar ya da poşetler de morlukların oluşmasına neden olabilir.
2. Kan değerlerinizi etkileyen bazı ilaçlar
Kanı etkileyen bazı ilaçları almak, vücudunuzda morlukların oluşmasının bir başka nedeni. Çoğu zaman, antidepresanlar, analjezikler, antienflamatuar ilaçlar, demir içeren veya anti-astmatik ilaçlar morluklara neden olabilir. Kanı sulandıran ve morluklara yol açabilen en yaygın ilaç ise aspirin. Eğer cildinizde ilaç kullanımına bağlı olarak oluşan bir morluk fark ettiyseniz, ilacı derhal kesip doktorunuza danışmanızda fayda var.
3. Kan hastalıkları
Kan ve damar hastalıkları morluklara neden olabilir. Varis, Willebrand, trombositopeni veya lösemi genellikle kan dolaşımı ile ilgili problemlerden kaynaklanır. Özellikle endişe verici başka belirtiler fark ettiyseniz doktor kontrolünüzü ertelemeyin. Bu belirtilerden bazıları; ağrılı ve şişmiş bacaklar, diş eti kanamaları, burun kanaması.
4. Vitamin eksikliği
Vitaminler ve mineraller vücudumuzun temel ihtiyacı olan besinlerdir. Vitamin eksiklikleri ciddi problemlere neden olabilir. Öte yandan vücudunuzda bir morluk olması kandaki vitamin değerlerinizin düşük olduğu anlamına gelebilir. Özellike B12 vitamini eksikliği ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Vücudumuzda her vitaminin bir işlevi vardı. Örneğin, B12 vitamini kan üretimine katılır, K vitamini pıhtılaşmadan sorumludur ve C vitamini yeni doku oluşumunda hayati bir rol oynar. Bir başka çok önemli vitamin P’dir. Onsuz, kolajen üretimi imkansızdır, bu nedenle damarlar incelir, bu da cildin kötüleşmesine yol açar. Demir dengesi vücut için çok önemlidir. Bir eksikliği veya çok fazla olması durumunda, kılcal damarlar daha da kötüleşir. Tabii ki hangi vitaminin vücudunuzda eksik olduğunu bulmanız için doktora danışmanız gerekiyor.
5. Hormonal dengesizlik
Hormonal “salınımlar” morlukların en yaygın nedenlerinden biri. Östrojen seviyeniz düşükse vücudunuzda morluklar ortaya çıkabilir. Menopozdan geçiyorsanız, hormonal ilaç alıyorsanız veya hamileyseniz böyle bir durum mümkün. Östrojen eksikliği kan damarlarını önemli ölçüde zayıflatır ve kılcal damarların duvarları çok kolay hasar görebilir.
6. Yaşa bağlı değişiklikler
Doktorlara göre morlukların ortaya çıkmasındaki doğal bir sebep; yaş. Yaşla birlikte vasküler sistem zayıflar ve dokular esnekliklerini kaybeder. Bu tür “yaşa bağlı” morlukların çoğunlukla bacaklarda göründüğünü fark edebilirsiniz.
7. Diyabet
Birisi bu hastalıktan bahsettiğinde akla ilk gelen şey kan ve şeker. Diyabetin kan dolaşımı süreci üzerinde olumsuz bir etkisi vardır, bu nedenle morlukların oluşması çok kolaydır. Ayrıca morluklar bu hastalığın ilk belirtilerinden biri olabilir. Diğer belirtiler ise şöyle; çok sık su içme isteği, çabuk yorulma, ciltte beyaz lekenmeler ve görmede bulanıklık.
Kaynak: 1