Son dönemde gelişmiş ülkeler, gün geçtikçe ilerleyen gıda teknolojilerini halk yararına kullanarak “fonksiyonel gıdalar” üretmeye başladı. Herhangi bir gıdanın içeriğindeki besin değerinin bilimsel ve klinik yöntemlerle geliştirilmesini sağlayan bu yöntem son zamanlarda “mor ekmek” adında bir ürünün de ortaya çıkmasını sağladı. Peki mor ekmek fiyatı nedir, içeriğinde neler bulunur gelin birlikte bakalım…
Teknolojinin gelişmesi, gıda sektörünü de etkiledi ve gıdaların besin değerleri teknolojik yeniliklerle geliştirilebilir hale geldi
Bir kahve sadece kafein bombası olmaktan çıkarılıp kanserden koruyucu hale getiriliyor. Ya da sütlerin içerisindeki D vitaminleri artırılıyor. İşte bu yöntemler şu an gelişmiş ülkeler tarafından uygulanıyor. Teknoloji sen nelere kadirsin!
“Fonksiyonel gıdalar” adı verilen ürünler dünyada ve Türkiye’de her geçen gün daha da yaygınlaşıyor
Az önce de dediğimiz gibi gıdaların besin değerlerinin artırılmasına dayanan bu yöntem, her geçen gün halk arasında daha da bilinen bir kavram olmaya başladı.
Fonksiyonel gıdalar arasında gösterilen “mor ekmek” ise faydalarıyla sosyal medyada popülerliğini artırıyor
Özellikle yemek tarifi veren, fit yaşamı benimseyen bazı bloggerlar sosyal medyalarından bu ekmeğin tarifini paylaşıyor.
Mor ekmek, içeriğinde bulunan mormiks maddesi sebebiyle bu rengi alıyor
Mormiks nedir diye soracak olursanız hemen açıklayalım. Mormiks, mor renkteki doğal sebze ve meyvelerdeki antosiyaninlerden (pigment) elde edilen bir karışım
Bu karışım bilimsel ve klinik yöntemlerle üretiliyor.
Mormiksten sadece ekmek değil baklava, makarna, simit gibi hamur işleri hatta dondurma ve çiğ köfte bile yapılıyor
Ama mormiks antosiyaninlerin saflaştırılmasıyla elde edildiği için içeriğindeki meyve ve sebzelerin tadı gelmiyor. Bu yüzden her tür gıdada kolayca kullanılabiliyor.
Türkiye’de mormiks üretimi ve satışında İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü’nde yer alan SANKARA Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi önemli rol oynuyor
Bu kurumun ülkemizde de fonksiyonel gıdaların yaygınlaştırılmasındaki yeri çok önemli.
Mormiksi anladığımıza göre gelelim mor ekmeğe… Mor ekmek neden bu kadar tercih ediliyor derseniz cevabımız mor ekmeğin faydalarında gizli!
Mor ekmeğin faydaları saymakla bitmiyor. İşte onlardan bazıları:
– Diyabet
– Tansiyon
– Kan şekerini düzenleme
– Kansere yakalanma riskini azaltma
– Kalp ve karaciğer için detoks etkisi yaratma
– Vücuttaki organların daha rahat çalışmasını sağlama (düzenleyici işlev)
İçeriğindeki mormiksten dolayı besin değeri yüksek olan mor ekmek, oldukça ekonomik. Uzmanlar mor ekmeğin günde 1 dilim tüketilmesinin yeterli olduğunu vurguluyor
Gıda mühendisi Onur Palut İHA’ya verdiği röportajda “Mor ekmekte 100 gramda 20 mg antosiyan bulunmaktadır, bu nedenle bir dilim mor ekmek yemek bizim ihtiyacımızı fazlasıyla karşılayacaktır” diyor. O yüzden eğer siz de sofralarınıza bu ekmeği dahil etmek istiyorsanız dozunda tüketmeye dikkat etmenizde fayda var.
Mor ekmek ülkemizde yeni yaygınlaşan bir gıda olduğu için taklitlerinden kaçınmak gerekiyor. Peki gerçek mor ekmek nasıl anlaşılıyor?
Konuya açıklık getiren Gıda Mühendisi Onur Palut gerçek mor ekmeğe limon sıkıldığında renginin kırmızıya döndüğünü belirtiyor.
Öte yandan SANKARA Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi Genel Direktörü Can Kayacılar ise “mor ekmeğin gerçeğini nasıl anlarız?” sorusunu şöyle cevaplıyor: “Antosiyaninler (kırmızı sebze/meyvelere rengini veren doğal bileşenler) pH’ye bağlı renk değiştiren özellikte bileşenlerdir. Renkli bir ürünün doğal bir içeriğe sahip olup olmadığını basit bir test ile anlayabilirsiniz. Bir damla limon suyu her şeyi açığa çıkaracaktır. Doğal olan renklendirici bileşenlerin rengi hemen değişirken yapay renklendiricilerin rengi asla değişmeyecektir. Ürettiğimiz antidiyabetik özellikli mor ekmeklerde yemek yerken gördüğümüz renk cümbüşü de bunun bir işareti”
Pilot proje olarak Malatya’da üretilmeye başlanan mor ekmek, her geçen gün daha da çok talep görüyor
Pek çok kişi bu ekmeğin tadının beyaz ekmekten farklı olmadığını söylüyor. Ayrıca mor ekmeği tüketen insanlar vitamin-mineral açısından daha düşük değerlere sahip olduğu için beyaz ekmeğe elveda diyor.
Mor ekmek Türk halkı tarafından bu kadar sevilince bazlaması da yapılmaya başlandı
Ankara Kızılcahamam’da üretimine başlanan mor bazlamanın düşük glisemik endekse sahip olduğu ve diyabet (şeker) hastalarının tüketebileceği söyleniyor.
Türkiye’nin neredeyse dört yanına yayılan mor ekmek fiyatı ise 8 TL civarında
İlk etapta biraz pahalı gelse de onca faydası varken almamak da olmuyor sanki, ne dersiniz 😀
Eğer siz de mor ekmek yapmak isterseniz bu tarifi inceleyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun 🙂
https://www.instagram.com/p/B8Q4jTSHV5h/?igshid=zmtvnmvts4qr
Denemek isteyen ve merak edenler için mor ekmek tarifi…
Malzemeler:
– 2,5 su bardağı tam buğday unu
– 1,5 su bardağı ılık su
– 1 tatlı kaşığı tuz
– 1 paket ekşi maya ya da 2 yemek kaşığı doğal ekşi maya
– 2 yemek kaşığı mormiks (mormiks tozunu internetten satın alabilirsiniz)
Mor ekmeğin yapılışı:
Tüm malzemeleri güzelce yoğurun. Hamurun kulak memesi kıvamına gelmesi önemli, o yüzden un miktarını artırabileceğinizi unutmayın. Hamuru yarım saat dinlendirin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirin. Fırını kapatıp kapağını açın ve 20 dakika da o şekilde fırında bekletin.