Arabanızın kumlara saplandığını düşünün. Çıkmak için tekerlekleri sürekli döndürüyorsunuz ancak bu durum daha derine saplanmanıza neden oluyor. Dolayısıyla farklı bir plan düşünmeniz gerekiyor. Rutinlerin arasına sıkışıp kalmak da tam olarak böyle hissettirir. ? Siz farkına varmadan günler akıp gider ve hayat sıkıcılaşır. Motive olmakta ve işlerinizi halletmekte zorlanırsınız. Günümüzde pek çok insan bu durumdan muzdarip. Haliyle monoton bir yaşamdan kurtulmanın yollarını arıyorlar. Biz de sizler için hayatınızdaki tekdüzeliğe son verecek önerileri araştırdık. İşte monoton bir yaşamdan kurtulmak için izlemeniz gereken 10 adım…
Durumu kabul edin
Kendinizi bir çıkmazın içinde mi hissediyorsunuz? Bu oldukça yaygın bir durum ve inanın sonsuza dek sürmeyecek. Yine de bu durumu inkar etmek, faydalı değişiklikler yapmanızı engelleyebilir. Kendinizi “Sadece yıprandım” ya da “Yarın daha iyi olacağım” gibi cümlelerle teselli etmek, bu döngünün içerisine hapsolmanıza neden olabilir. Sıkıntılarınızı ve memnuniyetsizliğinizi uzatmak yerine durumu kabul edin.
Nedenleri düşünün
Kendinizi bu döngüden çekmenizi sağlayacak nedenleri düşünün. Kendinizi keşfetmek, atabileceğiniz en etkili adımlardan biridir. Belki romantik ilişkileriniz istediğiniz gibi ilerlemiyor ya da iş yerinizden pek de memnun değilsiniz. Bir dizi küçük olay da sizi duygusal olarak yormuş olabilir. Bu noktada önemli olan, kendinizi ve nedenlerinizi keşfetmek.
Hedeflerinize odaklanmaya çalışın
Kendinize çeşitli hedefler koymak motive olmanızı sağlayacaktır. Dilerseniz büyük ve uzun vadeli hedefler belirlemeyi de deneyebilirsiniz. Hayat, bizlere büyümemiz ve gelişmemiz için alan sağlar. Kendinize ulaşabileceğiniz gerçekçi hedefler belirleyin ve bu hedefler için çabalamaya özen gösterin.
Küçük değişiklikler yapın
Kendinizi çıkmazda hissettiğinizde büyük değişiklikler yapmak cazip bir fikir gibi görünebilir. Teoride kulağa harika gelse de gerçekte bu denli büyük değişiklikleri aynı anda yapmak zordur. Sizi bunaltabilir ve köşeye sıkışmış hissetmenize neden olabilir. Bunun yerine ufak değişikliklerle başlamayı deneyin.
Kendinize bakmayı ihmal etmeyin
Bizi rutinlere hapseden şeyi belirlemek zorlaştığında kişisel bakımımızı da ihmal etmeye başlarız. Halbuki kendimize bakmak, zihnimizi ve bedenimizi yenilemenin en etkili yollarından biridir. Enerjiniz artar, harekete geçmek için çok daha istekli olursunuz.
Zihninizi gevşetin
Rutinlere sahip olmak kötü bir şey değildir, aksine rahatlamanıza yardımcı olur. Ancak rutinlerin arasına sıkışıp kaldığınızda hayat sıkıcılaşmacaya başlar. Her gün aynı şeyleri yaptığınızda kendinizi yıpranmış ve sıkılmış hissedersiniz. Böyle anlarda zihninizi gevşetmek çok önemlidir. Bunun için uzun yürüyüşler yapabilir, doğada vakit geçirebilir ya da resim çizmeyi deneyebilirsiniz.
Dürtüsel kararlar vermeyi ihmal etmeyin
Çoğu zaman riskli olarak değerlendirilen dürtüsel davranışlar, kötü bir üne sahiptir. Oysa dürtüsel kararlar vermek kendimize olan güvenimizi artırırken yeni seçenekleri keşfetmemize de imkan tanır ve sizi monoton bir hayattan uzaklaştırır. Eve giderken uzun yolu tercih etmek bile daha önce görmediğiniz şeylerle karşılaşmanızı sağlayabilir.
Olaylara gerçekçi yaklaşın
Karşılaştığınız problemler ne olursa olsun gerçekçi düşünmek, çözüm yolunda atacağınız en önemli adımlardan biridir. Bu tükenmişlik hissinin nedenlerini dışarda arıyor olabilirsiniz. Ancak çoğu zaman değiştirebileceğiniz tek şey sizin yaklaşımınızdır. Kontrol edemeyeceğiniz şeyleri düşünmenin size bir faydası olmaz. Aksine kendinizi strese sokmanıza neden olur. Olaylara gerçekçi bir perspektiften yaklaşmaya özen göstermelisiniz.
Mükemmeliyetçilikten uzaklaşın
Mükemmeliyetçilik kimileri için son derece faydalı olsa da kimileri için de stresin kaynağıdır. Yüksek standartlara sahip olduğunuzda bunların karşılandığına emin olmak için epey vakit harcarsınız. Harika bir iş çıkardığınızda bile bunun yeterince iyi olmadığını düşünebilirsiniz. Güçlü bir iş ahlakı takdire şayan olsa da hata yapmak da son derece normaldir. Hatalardan kaçınmaya çalışmak, kimi işlere hiç başlayamamanıza neden olabilir.
Kimi zaman bu hisler bir başka şeyi işaret ediyor olabilir ??
Bu hislerden kurtulmak için elbette çabalamanız gerekir. Kimi zaman tükenmişlik hissiyle depresyon birbirine karıştırılabilir. Depresyon tedavisinde bir uzmandan yardım almanız gerekir. Bu gibi karışıklıkları önlemek, zihinsel ve bedensel sağlığınızı korumak için her zaman bir uzmana danışabilirsiniz.
Kaynak: 1