Moda tasarımı 20. yüzyılın sonuna doğru terzilik sıfatından kurtularak gerçek bir meslek haline gelmeye başladı. Chanel, Ferragamo, Balmain, Hermes, Dior, Givenchy gibi büyük markaların 1930 sonrası yaptığı çıkışın buna oldukça büyük bir katkısı vardı tabii ki. Günümüze gelindiğinde ise moda sektörü 3 trilyon dolardan fazla bir hacime sahip. Baş döndürücü öyle değil mi? Bu yüzden de moda tasarımı günümüzde arzulanan bir meslek olmaya başladı. Sadece moda tasarımı da değil, moda yönetimi, moda yazarlığı ve benzeri meslekler moda ile ilgilenenlerin tercihleri arasına girdi. Moda eğitimi ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlasa da, yurtdışında oldukça iyi eğitim veren kurumlar uzun süredir mevcut. Business of fashion adlı internet sitesi her sene dünya çapında en iyi moda eğitimi veren kurumların listesini açıklıyor ve bunları belli ölçütler çerçevesinde değerlendiriyor. Şu anda sektörde en çok kabul gören değer değerlendirme BOF’a (Business of Fashion) ait. Okumaya devam edin ve Business of Fashion sitesinin seçtiği en iyi moda okullarını keşfedin.
Sıralama yapılırken neler dikkate alındı?
17 ülkeden 54 okul dikkate alınarak yapılan bir anketle belirlendi bu sıralama. 2016 yılında yapılan ankete toplamda 4032 öğrenci ve mezun, 88 de İK uzmanı katılmıştı. Sıralama yapılırken dikkat edilen 3 önemli nokta var. Global etki, eğitim deneyimi ve uzun vadeli değer. Global etki %30, eğitim deneyimi %35, uzun vadeli değerin ise %35 etki yaptığı göz önünde bulundurularak hesaplama yapılıyor. Global etkiyi ölçmek için BOF çalışanları dünyanın farklı yerinden işverenler ve yetenek avcıları ile konuşup önemli global yarışmaların sonuçlarına bakıyorlar. Eğitim deneyimi tamamen okul içi aktivitelere, kaynaklara ve öğrencilere kazandırılan deneyimlere bakarak değerlendiriliyor. Uzun vadeli değer değerlendirmesi ise öğrencilerden alınan geri bildirimlerden oluşuyor.
1. Central Saint Martins / Londra, Birleşik Krallık
Alexander Mcqueen, Stella Mccartney, John Galliano, Hüseyin Çağlayan gibi tasarımcıları mezun etmiş bir okul. Business of Fashion listesinin en tepesinde yer alması hiç de şaşırtıcı değil aslında. 100 üzerinden 95 puanla yerleşiyor listenin en tepesine Central Saint Martins. Öğrencilerin %45’i yabancı ülkelerden geliyor. Moda, pazarlama için moda tasarımı, erkek/kadın giyiminde moda tasarımı, moda iletişimi, moda gazeteciliği gibi lisans düzeyinde toplamda 10 program sunan okulun lisansüstü programları da mevcut. Okulun staj imkanları İngiltere’nin en iyileri arasında gösteriliyor. Okul öğrencileri dünyanın en önemli moda etkinliklerinden biri olan Londra Moda Haftası’na katılma imkanı bularak öğrencilik hayatlarından itibaren meslektaşlarıyla irtibat halinde oluyorlar. Güncel kurla yaklaşık yıllık fiyatı 28 bin dolar. Okulun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
2. Parsons School of Design / New York, Amerika Birleşik Devletleri
Listedeki iki ABD üniversitesinden biri Parsons School of Design. 71.4 puan ile ikinci sıraya yerleşiyor. Moda başkentlerinden biri kabul edilen New York’ta bulunuyor. Moda tasarımı ve moda pazarlaması olmak üzere iki bölümü var. Öğrencilerin %52’si yabancı ülkelerden geliyor. Kabul oranı oldukça düşük, başvuran öğrencilerden sadece %14’ü kabul alıyor. Okulla ilgili eleştirilen konulardan bir tanesi yaratıcılık ön plana çıkarılırken teknik bilgilerde yetersiz kalmaları. Okulun sitesini buradan ulaşabilirsiniz.
3. Royal Academy of Fine Arts Antwerp / Antwerp, Belçika
Belçika’nın en iyi moda üniversitesi olan hatta moda denilince ilk akla gelen yeri Royal Academy of Fine Arts Antwerp. Listeye 3. sıradan 68.4 puanla giriyor. Özellikle takı ve mücevher tasarımı konusunda dünya çapında ün kazanan okula girmek pek kolay değil. Yetenek sınavları ve portfolyonun yanı sıra temel düzeyde Hollandaca bilmeniz de isteniyor. Buna rağmen öğrencilerin %83 uluslararası öğrenciler. Bir yıllık öğretim ücreti yaklaşık 8 bin dolar. Okulun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
4. London College of Fashion/ Londra, Birleşik Krallık
67.6 puan ile London College of Fashion listemizin 4. sırasında yer alıyor. Öğrencilerin %41’i yabancı ülkelerden gelen bu okulda moda alanında 70’i aşkın lisans ve lisansüstü bölüm bulunuyor. Öğrenci memnuniyeti ve teknik donanım açısından da tam puan alan bir okul. Bir yıllık eğitim ücreti yaklaşık 23 bin dolar. Okulun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
5. Aalto University, School of Arts, Design and Architecture / Helsinki, Finlandiya
İyice kuzeye çıkıyoruz ve listemizin 5. sırasına 65.5 puanla yerleşen Aalto University, School of Arts, Design and Architecture ile karşılaşıyoruz. Bu okula girmek moda okulları arasında en zoru diyebiliriz. Kabul oranı sadece %8. Bu oran Harvard’dan bile düşük. Neredeyse hiç uluslararası öğrenci bulunmayan bu okulda moda alanında sadece 1 lisans bölümü bulunuyor. Dersler teknik yetenekleri geliştirmeye odaklansa da, öğrencilerle yapılan memnuniyet anketinde pazar ve iş dünyası alanları için yetersiz kalmakla eleştiriliyor. Okulun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
6. Shenkar College of Engineering, Design and Art / Ramat-Gan, İsrail
Orta Doğu’nun tek temsilcisi İsrail’den çıkıyor karşımıza. Shenkar College of Engineering, Design and Art listemizin 6. sırasına 64.2 puan ile yerleşiyor. Bu okulda moda ile ilgili üç lisans programı var: moda tasarımı, mücehver ve tekstil tasarımı. Pazarlama ve satış alanındaki eğitimiyle yetersiz olduğu söyleniyor. Bir yıllık öğrenim ücreti ise 12 bin dolar civarında. Okulun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
7. Fashion Institute of Technology (FIT) / New York, Amerika Birleşik Devletleri
Listemizin 2. ABD üniversitesi 63.6 puan ile Fashion Institute of Technology oluyor. Modanın kalbi new York’ta bulunan bu okul güzel binası, konumu ve sektöre yakınlığı sayesinde çokça tercih edilen seçenekler arasına giriyor. Toplamda 2210 öğrencisiyle dünyanın en kalabalık moda okullarından bir tanesi. Staj imkanları, sektöre hazırlaması ve iş dünyası hakkında teknik bilgilerle donatması açısından öğrenci geribildirimleri oldukça iyi. Yıllık eğitim ücreti yaklaşık 20 bin dolar. Okulun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
8. Polimoda / Floransa, İtalya
Moda denilince akla gelen en önemli yerlerden bir tanesi de tabii ki İtalya. Polimoda listemizin 8. sırasına 62.2 puan ile yerleşiyor. Toplamda 621 moda öğrencisinin yüzde 65’i farklı ülkelerden geliyor. Okuldaki eğitmen sayısı oldukça fazla ve kontenjanlar az. Bu da birebir ilgilenildiğini ve her öğrenciye şans tanındığının bir kanıtı niteliğinde. Zaten yapılan anketlerde de öğrenciler özellikle sektöre hazırlanma konusunda okulun çok başarılı olduğunu belirtiyor. En son yapılan anketlere göre ise mezunların %60’ı ilk altı ay içerisinde iş bulabiliyor. Bu okulda eğitim almanın yıllık maliyeti ise yaklaşık 13 bin dolar. Okulun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
9. Kingston University / Londra, Birleşik Krallık
Listemizin 9. sırasında 61.2 puan ile Kingston University bulunuyor. Öğrenme deneyimleri kriterine göre değerlendirildiğinde ise 83.4 puan ile ikinci sırada yer alıyor. Bu okulda sadece moda eğitimi değil, sosyoloji ve ekonomi gibi bir çok alanda da eğitim veriliyor. Uluslararası öğrenci oranı %26 olan bu okulun 300 moda öğrencisi bulunuyor. Bu okulda okumak için yıllık 14 bin 500 sterlin ödemeniz gerekiyor. Okulun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
10. University of Westminster / Londra, Birleşik Krallık
Artık moda okullarını İngiltere’nin, hatta Londra’nın domine ettiğini anlamış bulunuyoruz. Listemizin 10. sırasına 59.8 puan ile giren okul University of Westminster Londra’dan listeye giren 4. okul. Yüksek lisans için %6 gibi oldukça düşük bir kabul oranı var. Bu oran lisans öğrencileri için %14’e kadar yükseliyor. Okul erkek giyimindeki başarıları ile ünlü. Genel moda okulları problemi burda da var. Öğrencilerin %50’si iş dünyasına yeterince hazırlanamadıklarından, işletme eğitiminin yetersiz ve kalitesiz olduğundan yakınıyor. Buna rağmen sektörde iş bulma oranı yüksek. Okulun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: 1