Duruş bozukluğu oldukça yaygın bir problem. Pek çok insan duruş bozukluğu nedeniyle kas ve eklem ağrıları yaşıyor. Duruş bozuklukları zamanla omurganın yapısını etkiliyor ve sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Ancak duruş bozukluklarını düzeltmek için pek çok yöntem bulunuyor. Mizoguchi yöntemi de bunlardan biri. Yapılması sadece birkaç dakika süren bir dizi kolay egzersizden oluşan bu yöntem, omurganızın esnemesine olanak tanıyor. Mizoguchi yöntemi nedir? Detaylara birlikte bakalım.
Mizoguchi yöntemi, eklemlerin hizalanması ve gerilmesine dayanan fiziksel bir aktivite. Bu yöntemde amaç, vücudunuzun doğal hareketliliğini geri kazanmak ve çok fazla çaba harcamadan ideal bir vücut şekline kavuşmak
Yazar Yoko Mizoguchi tarafından tasarlanan bu yöntem, yoga veya pilates gibi yoğun fiziksel rutinleri gerçekleştirmekte zorlanan ve kas gerginliğini azaltmaya çalışan insanlar için ideal
Mizoguchi yönteminin en iyi yanı ise önerilen rutinin sadece birkaç dakikanızı alması. Mizoguchi yönteminde hangi egzersizler bulunuyor?
1. Bağdaş kurarak yürüme hareketi
Bum-walking olarak bilinen bu egzersiz, kaçları kullanarak yürüyüş yapıyor gibi yerde gezinmeyi içeriyor. Bunun için yapmanız gereken bağdaş kurarak oturmak. Ardından sanki adım atıyormuşsunuz gibi basenlerinizi yanlara doğru kaldırarak, hareket ettirmelisiniz. Bu egzersiz, pelvisinizin ve kalçalarınızın hareketini geliştirerek koordinasyonunuzu artırır ve direncinizi geliştirir.
2. Omuz rotasyonları
Bu, çoğu rutine dahil olan en basit ve en kolay egzersizlerden biri. Bunu ayakta veya oturarak yapabilirsiniz. Omuzlarınızda ve boynunuzda oluşan gerilimi azaltmak için omuzlarınızı öne ve arkaya döndürmeye başlayarak minik daireler çizin. Bilgisayar başında uzun saatler boyunca çalışanlar için bu, mükemmel bir egzersiz.
3. Skapular rotasyonlar
Bu egzersiz de aynı şekilde masa başında çalışanlar için oldukça ideal. Yapmanız gereken şey oldukça basit; sırtınızla hayali bir çarpı işareti yapmak için omuzlarınızı hareket ettirin. Bunları yukarıdan aşağıya, sonra önden arkaya yaparak başlayın. Son olarak, tüm sırtınızı soldan sağa döndürün. Sadece birkaç saniyenizi alan bu egzersiz sırt kaslarınızdaki gerginliği azaltabilir.
4. Kalça masajı
Yaklaşık 1 dakika süren bu egzersiz için ise bir tenis ya da golf topuna ihtiyacınız var. Öncelikle yere sırt üstü uzanın. Bunun için bir mat kullanabilirsiniz. Ardından topu kalçalarınızdan birinin altına yerleştirin ve yaklaşık 30 saniye kalçalarınızı topun üzerinde hareket ettirin. Sonra diğer taraf için aynı hareketi tekrarlayın. Bu egzersiz, kalçalarınızın hareketliliğini artırmaya ve pelvisinizdeki kas gerginliğini azaltmaya yardımcı olur.
5. Ayak bileği germe
Bu egzersizi ofis koltuğunuzda bile yapabilirsiniz. Sadece birkaç saniye süren bu egzersiz için öncelikle bacaklarınızını öne doğru uzatın. Ardından ayaklarınızı ileri geri hareket ettirin. Bunu yaparken hem bacaklarınızın hem de ayaklarınızın düz olmasına dikkat edin. Bu, ayak bileklerinizdeki gerginliği azaltacak ve zamanla daha rahat yürümenize yardımcı olacak.
Mizoguchi yönteminin faydaları nelerdir?
Mizoguchi’ye göre kendi yönteminin vücudumuz için birçok faydası var. Çünkü yoğun bir fiziksel aktiviteye ihtiyaç duymadan kalça, pelvis, kol ve bacaklarda bulunan eklemleri gevşetmeyi sağlıyor. Ayrıca yönteme sadık kalırsanız ve yukarıda bahsedilen tüm egzersizleri gerçekten yaparsanız, aşağıdaki sonuçları elde edebileceğinizi iddia ediyor;
– Vücudunuzun esnekliğini geri kazanabilirsiniz
– Kas gerginliğini azaltabilirsiniz
– Vücudun her iki tarafında denge gücü ve direnç kazanabilirsiniz
– Sinir sisteminin dengesi sağlayabilirsiniz
– Daha ince bir vücut elde edebilirsiniz
– Sindirim problemlerini (kabızlık gibi) ortadan kaldırabilirsiniz
– Genellikle kullanmadığınız kasları çalıştırabilirsiniz
– Daha yumuşak ve zarif bir yürüyüş elde edebilirsiniz
Rutinden en iyi şekilde yararlanmak için, her egzersizi yapmak için yaklaşık 30 saniye ayırmalı ve tüm rutini her gün en az günde bir kez tekrarlamalısınız. Basit bir rutin olduğundan, bunu ofis molalarınızda yapabilir veya hatta hala çalışırken başlayabilir, daha sonra gün içinde devam edebilirsiniz.
Kaynak: 1