Mısır dendiği zaman akla ilk olarak piramitler gelir. Giza’da yer alan piramitler şüphesiz dünyanın en güzel yapıları arasında bulunur. Buna rağmen Mısır sadece piramitlere değil birçok gizli hazinelere de ev sahipliği yapıyor. Mısır tarihte çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Bu farklı medeniyetler, Mısır’da hüküm sürdükleri dönemde birbirinden eşsiz yapıtlar ortaya koydular. Şimdi, piramitlerin daha ötesine uzanarak Mısır’da yer alan o eşsiz tarihi mücevherlere birlikte göz atalım.
1. Shali Kalesi, Siwa Vahası
Mısır’ın kuzeybatısında yer alan Siwa Vahası’nda bir güzellik yatıyor. 13. yy’dan kalma kerpiç bir yapıt olan bu kale günümüze kadar ulaşmayı başardı. Shali Kalesi, şimdiki halinden 5 kat daha uzunken 1920’lerde yağan yağmurlar nedeniyle çöktü. Yine de içerisinde eski camii de olmak üzere bazı bölümler hala ayakta duruyor. Kalenin bulunduğu konum Kahire’den 560 km uzaklıkta yer alıyor. Yolunuz Mısır’a düşerse Siwa Vahası’ndaki bu güzelliği görmenizi tavsiye ediyoruz.
2. Amon Tapınağı, Siwa Vahası
Eğer Mısır’da yer alan Siwa Vahası’na yolculuk yapacaksanız Amon Tapınağı’na uğramadan geçmeyin. Bu dini alan, Mısır’ın güneş tanrısı olan Amon’a ithaf edilmişti. Bu tapınakta Amon’un bir tezahürü olarak kabul edilen bir kahin bulunmaktaydı. Büyük İskender dahi Mısır’da bulunduğu süre içerisinde bu ünlü tapınağı ziyaret edenlerden birisiydi. Tapınak ilk yapıldığı halinden bu yana biraz hırpalanmış durumda. Bu durumdayken bile hala oldukça görkemli diyebiliriz.
3. Kom es-Shoqafa Yeraltı Mezarları, İskenderiye
İskenderiye’de yer alan Kom es-Shoqafa Yeraltı Mezarları, Romalılar tarafından inşa edildi. Üç kattan oluşan bu mezarlık, yaklaşık 300 civarında mezara ev sahipliği yapıyor. İçerisinde insan ve at kemikleri bulabileceğiniz bu yapıt Roma mühendisliğinin en büyük örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
4. Selahaddin Kalesi, Firavun Adası
Akabe Körfezi’nde bulunan Firavun adası, bir Orta Çağ kalesi kalıntılarını içeriyor. 1116 yılında I. Baldwin, Kudüs Krallığı’nı savunmak için bu adaya bir kale inşa ettirdi. Eyyübi Hanedanlığı’nın ilk sultanı olan Selahaddin Eyyübi ise 1170 yılında kaleyi onardı ve mimari anlamda geliştirdi. Günümüzde bazı tur şirketleri, Mısır kıyılarına 250 metre uzaklıkta bulunan bu kaleye gezi turları düzenlemekteler. Buna ek olarak eğer bu kaleyi ziyaret etmek istiyorsanız önceden rezervasyon yaptırmak zorundasınız. Aksi takdirde bu kaleyi sadece kıyıdan ya da tekneden görebilirsiniz.
5. Beni Hasan, Minya
Beni Hasan Mezarlığı günümüz Minya şehrinin güneyinde yer alıyor. Mısır’da yer alan eşsiz yapıtlar arasında kendisini gösteren bu mezarlığın tarihi MÖ 1938 yılına dek uzanıyor. Beni Hasan Mezarlığı oldukça iyi bir durumda. Bu mezarlıkta yer alan mezarların sahipleri ise dönemin siyasi yöneticileri ve din adamları. Mezarlıkta yer alan 39 mezardan 4 tanesi halka açık. Bu eşsiz yapıtı ziyaret edenler Nil Vadisi’nin nefes kesen manzarasına da şahit oluyor.
6. Nilometer, Rhoda Adası
Nilometer, Nil Nehri’nin su seviyesi ve davranışını anlamak için yapılmış. Kahire’nin Rhoda Adası’nda yer alan bu yapı, nehir üzerinde gerçekleşebilecek olası değişimlerin değerlendirildiği yegane yerlerden biriydi.
7. Renkli Kanyon, Sina Yarımadası
Renkli kanyon, insan eliyle yapılmayan ama yine de Mısır’da bulunan eşsiz yapıtlar içerisinde anabileceğimiz bir yer. Renkli Kanyon, kıvrılan taş katmanları ile görsel bir şölen sunuyor. Kayaların dokusu daha önce gördüklerinize hiç ama hiç benzemiyor. Sina Yarımadası’nda bulunan bu kanyona en yakın yerleşim yeri ise Nuweiba.
8. El Bagawat Nekropolü, Kharga Vahası
El Bagawat Nekropolü en ünlü Hristiyan mezarlarından birisi. Tarihi 4. yy’a uzanan bu mezarlardan bazıları minyatür bir şapel şeklinde tasarlanmış. Duvar resimleri ve yontulmuş cepheler günümüzde hala görülebilir. Nekropolü ziyaret etmek istediğinizde size eşlik edecek asistanlar bulunuyor.
Kaynak: 1