Minimalizm, sadeliği ana merkeze yerleştirip ve birkaç öge kullanılarak maksimum sonuç elde edilmesi hedeflenen bir sanat akımıdır. Üzerine detaylıca düşünülen basit çizgiler ve sadece birkaç farklı renk kullanılarak ortaya çıkarılan sanat eserleri minimalizm akımının kökenidir. Son yıllarda minimalizm, hayatta dağınıklığa sebep olan her şeyi bir kenara bırakıp daha basit ve berrak bir hayat sürme biçimi olarak günlük hayatlarımıza girmiştir. Bu yazımızda minimalizm nedir ve sizin için önemli olan şeylerin dışında dikkatinizi başka yere vermenize sebep olan bütün elementleri hayatınızdan çıkarmak üzerine odaklanan minimalist hayat tarzı nasıl uygulanır sorularına cevap vermeye çalıştık. Hazırsanız, başlayalım.
Minimalizm nedir?
Minimalizm nedir? Her ne kadar minimalizmin kökleri sanat akımından gelse de günlük hayattaki minimalizm ile sanattaki minimalizm farklı şeylerdir. Günlük yaşantıda minimalizm, sahip olduğunuz nesneler, zamanınız ve enerjiniz üzerine farkında olma ve niyete/amaca sahip olma uygulamasıdır. Sanattaki minimalizm sadelik ve basitlik üzerine kurulmuş olsa da hayatınıza adapte edeceğiniz minimalizm, cansız objeler üzerindeki prensiplerden oldukça farklıdır. Hayatınızda değerli bulduğunuz şeylere öncelik vermek ve bu doğrultuda hayatınızı tam anlamıyla gerçek bir şekilde yaşamanıza fırsat tanımak olarak görebilirsiniz minimalizmi. Ulaşılması gereken bir hedefin olmadığı ve kişiden kişiye farklılık gösterebilen bir hayat tarzı minimalizm. Bilinçli ve devamlı bir şekilde minimalizmi uyguladığınız takdirde kendi sınırlarınızı zorlayacağınız ama başka insanlarla yarışmayacağınız bir bakış açısıdır.
Minimalizm ne değildir?
Minimalizm konseptinin anlaşılmasında çoğu zaman büyük bir yanlış anlaşılma var. Minimalizm katı kurallarla çevrilmiş bir kavram değildir. Minimalist hayat tarzını uygulamanız için kesinlikle uymanız gereken belirli adımlar yoktur. Çoğu zaman yanlış anlaşılan minimalist yaşam tarzı, sahip olduğunuz nesnelerin sayısının yüzü geçmemesi, televizyona, arabaya veya eve sahip olmamamız gerektiği gibi algılardan uzaktır. Eğer az nesneye sahip olmak sizin yaşamak istediğiniz bir hayat tarzıysa, tabii ki sizin minimalist hayat tarzını uygulamanız için önemli bir etkiye sahip olabilir. Ama minimalizmde böyle bir zorunluluk yoktur. Minimalizm, sizin özgürlüğü bulmanıza yardımcı olacak bir araçtır sadece. Gelecek kaygısından, endişelerinizden, korkularınızdan, depresyondan, tüketim çılgınlığından uzak özgür bir şekilde dilediğinizce yaşama sanatıdır.
Hayat tarzı olarak minimalizmin rehberi
Sahip olduğumuz nesnelere gerektiğinden fazla bağlılık duyma ve önem verme günümüzün en büyük problemlerinden birisidir. Hatta kimi zaman nesneler, sağlığınızdan, sevdiklerinizle olan ilişkilerinizden, bireysel gelişiminizden, tutkularınızdan çok daha anlamlı hale gelir. Minimalizm ile hayatınızı kolaylaştıracağınızı düşündüğünüz her şeye sahip olabilirsiniz ama daha bilinçli bir şekilde düşünüp karar aldığınız müddetçe. Minimalizm nedir sorusuna verebileceğimiz yanıtlardan biri de; sahip olduklarınızın hayatınıza bir değer ve anlam kattığı ve hayatınıza bir katkısı olmayan nesnelerin hayatınızdan çıkarılmasıdır. Çünkü günlerinizi nasıl geçirdiğiniz hayatınızı da nasıl geçireceğinizin göstergesi olacaktır.
Evinizde olan bir nesneyi bulun ve hayatınızdan çıkarın
Evlerimiz her ne kadar kutsal sığınaklarımız olsalar da çoğu zaman evimize kutsal yerlerde davrandığımız gibi davranmıyoruz. Bir süre sonra bireysel alanımız bir nevi çöplüğe dönüyor ve kendimizle kalmayı dilediğimiz zamanlarda etrafımızdaki mecazi dağınıklık veya dikkatimizi dağıtan öğeler nedeniyle arzuladığımız hissi yaşayamıyoruz. Bu yüzden minimalist hayat tarzını uygulamak isteyenlere verilen tavsiyelerden ilki, evinizde bir nesneyi bulun ve kendinize şu üç soruyu sorun: “Bunu kullanıyor muyum? Bunu seviyor muyum? Buna ihtiyacım var mı?” Sorduğunuz soruların hiçbirisine evet cevabı vermediğinizde ya da o nesneye sahip olmanızın bir amacı yoksa nesneyi çöpe atın veya ihtiyacı olan birisine verin. Nesnelere olan bağlılığınızı sınadığınız bu ilk adım, aslında sizin kendinizle kuracağınız bir çeşit iletişim yöntemi de olabilir.
Yeni şeyler almayı bırakın
Zaten sahip olduğunuz nesneyi çöpe attıktan sonra, gerçekten ihtiyacınız olmayan ürünleri alma çılgınlığında kendinizi durdurun. Gereksiz dağınıklığa sebep olan ürünleri almadığınız zaman, evinizde yarattığınız alanın daha da bilincinde olacaksınız. Böylece hayatınızda değerli olan ve olmayan şeyleri daha açık bir şekilde sorgulayabileceksiniz. Sizin için bir değeri olmayan veya bir anlam ifade etmeyen nesnelerden, yaptığınız seçim doğrultusunda uzak durmuş olacaksınız.
Dağınıklığı önleyen metotları deneyin
Hayatınızda daha düzenli olmanıza yardımcı olacak metotları deneyin. Bunlardan birisi son yıllarda uluslararası popülariteye sahip olan Konmari metodudur. Japon düzenleme uzmanı Marie Kondo’nun geliştirmiş olduğu bir metot olan Konmari, oda oda düzenlemek yerine kategori bazlı düzenlemedir. Minimalist hayat tarzından esinlenen Konmari metodu kendinizi düzenli olmaya adamakla başlıyor. İdeal hayat tarzınızı hayal ettikten sonra seçtiğiniz kategorideki bütün eşyaları bir araya toplayın. Bu kategoriler kıyafet, kitap, duygusal etkisi olan eşyalar ve çeşitli diğer öğeler olabilir. Seçtiğiniz kategorideki eşyalardan hiçbirine veda etmeden önce hayatınıza sağladığı yardımlarından ve yararlarından dolayı her objeye tek tek içtenlikle teşekkür edin. Teşekkür ettiğiniz eşyalardan bazıları hala içinizde neşe uyandırıyorsa, o nesneleri tutabilirsiniz. Sizde herhangi bir duygu hali uyandırmayan diğer bütün eşyaları evinizden uzaklaştırın. Böylece evinizin içinde sadece size mutluluk veren nesnelerle çevrilmiş olacaksınız.
Minimalist hayat tarzının yararları
Minimalizmin özümsendiği yaşam tarzının insan yaşamı üzerinde bir sürü yararı vardır. Size mutluluk vermeyen veya hayatınızda olmasının bir amacı olmayan nesnelere veya insanlara gereksiz bir şekilde bağlanmanızı önler. Hayatınızda olmasının sebebinin sizin için bir değeri olduğu bakış açısını geliştirir ve o nesneye veya insana daha çok değer göstermenizde yardımcı olur. Hayatınızın her anını sizin belirlediğiniz bir amacı yaparak geçirmenizi sağlar. Her yere aceleyle koştuğumuz veye her işi stres altında yaptığımız günümüz toplumunda daha sakin ve yavaştan alınan bir hayat yaşarsınız ve kendinizi daha özgür hissedersiniz. Minimalizm, daha basit, daha güvenilir, daha berrak bir hayat görüşüyle gününüzün daha verimli olmasına yardımcı olur. Daha az tüketme prensibiyle tüketim çılgınlığının çığ gibi büyüdüğü dünyamızda sizi eylemlerinin sonucunu önceden fark edebilen ve bu sebeple aldığı her kararda çevresini kucaklamayı amaçlayan bir birey haline dönüştürür.