Yeni mikrofonlar için alışveriş yaparken, çok çeşitli fiyatlara yayılan farklı mikrofon türleriyle karşılaşırsınız. Mevcut yüzlerce model ile ilişkili özelliklerin çokluğu kafa karıştırıcı olabilir. Az da olsa bu kafa karışıklığınızı giderebilmek küçük bir araştırma yaptık ve yeni bir mikrofon alırken dikkat etmeniz gereken unsurları sizler için listeledik.
1. Kullanılabilir olması önemli
En iyi mikrofonun, en az teknik sorunla kullanabileceğiniz mikrofon olduğunu bilmelisiniz. Araştırdığınız mikrofonların diğer tüm özellikleri eşitse, mümkün olan en hızlı şekilde ses kaydetmenizi sağlayacak ve en basit kuruluma sahip olan mikrofonu seçmelisiniz. Böylece “tak ve çalıştır” rahatlığını hissedebilirsiniz.
2. Yeni mikrofonunuzu nasıl kullanacaksınız?
Bir mikrofonu seçerken, onu ne amaçla kullanmayı düşündüğünüz en önemli kısmı oluşturur. Sahnede mi kullanacaksınız veya bir enstrümanın önünde mi duracak? Stüdyo kaydı için mi tasarlandı ya da her iki halde de kaliteli bir performans gösterebilecek mikrofon mu arıyorsunuz? Yeni bir mikrofon almadan önce tüm bu soruları cevaplamanız gerekiyor.
3. Frekans tepkisi
Bir mikrofonun frekans tepkisi, bir mikrofonun alacağı alçaktan yükseğe doğru frekans aralığı anlamına gelir. Bu aralık, en düşük ve en yüksek frekanslarla, hertz ile ölçülür. Yaklaşık 80 Hz ila 15 kHz frekans yanıt aralığına sahip bir mikrofon, bir vokal mikrofonu için iyi bir seçim olur. Kısacası, bir saniyedeki titreşim sayısı ne kadar yüksek olursa, ses o kadar parlak olur.
4. Dinamik, kondansatörlü ya da diğerleri
Bir mikrofonun temel olarak, akustik bir sesi elektrik sinyaline dönüştüren bir cihaz olmasının yanında birçok çeşidi de bulunur. Dinamik mikrofonlar sağlam, ucuz ve canlı kullanım için uygun olduklarından tercih edilirler. Kondansatörlü mikrofonlarla net ve pürüzsüz ses kayıtları alabilirsiniz. Çalışması için 48V Fantom Power harici güç kaynağı gerekiyor. USB mikrofonlarsa genellikle bilgisayara bağlamak için kullanılır.
5. Hareketliliği göz önünde bulundurun
Mikrofonunuzun ne kadar mobil olmasını istediğinizi göz önüne almalısınız. Mikrofonun bir kürsüye kalıcı olarak bağlı olmasını istiyor musunuz? Bu mikrofonlar mükemmel ses kalitesi sunarlar ancak kolayca hareket ettirilemezler. Taşınabilecek mikrofonlar için seçenekler kablolu ve kablosuz. Kablolu mikrofonların bir kordonu bulunur ve daha iyi ses kalitesi sunarlar ancak sınırlayıcı hareket etme riski var.
6. Kutup desenlerini öğrenin
Kutup desenleri denilen çeşitli türleri bulunan mikrofonlar var. En tipik iki tanesi kardioid ve çok yönlü mikrofon. Kardioid mikrofonlar sesi tek yönden alır. Bu, sesi kontrol etmeniz gereken durumlarda kolaylık sağlar. Çok yönlü mikrofonlar ise her yönden eşit ses alır. Bir mikrofon ile bir grup insandan ses alacaksanız çok yönlü mikrofon ideal bir seçim olur.