Covid-19 ile hayatlarımıza giren maske ile maskne kavramı da literatürde yerini aldı. Koronavirüs alıştığımız normal hayat düzenini yeni normal düzen ile değiştirdiğinden bu yana kendi sağlığımızı ve çevremizdeki diğer insanların sağlığını korumak için maske kullanmak günlük hayatımızda bir zorunluluk haline geldi. Artık evden çıkmadan aklımıza gelen ilk şey olan maske, uzun süreli kullanımlar veya yanlış materyal seçimlerinden dolayı yüzümüzde isilik, pütürtü, döküntü veya akne oluşumuna sebep olmaya başladı. Peki maske sebebiyle oluşan akne ya da maskne, gerçekten nedir ve nasıl oluşur? Nelere dikkat edilmelidir? Maskne için nasıl bir cilt bakım rutini oluşturulmalıdır?
Maskne nedir?
Maskne kelimesi kimilerimiz için oldukça yeni bir tanım olsa da aslında sürekli maske veya maske benzeri ürünleri kullanan meslek gruplarındaki kişiler tarafından sıkça karşılaşılan bir cilt problemidir. Maskne kelimesinin tıp literatüründeki adı akne mekanikadır ve akne mekanika, bir kumaşın cilde mekanik sürtünmesinin sonucunda oluşur. Günümüzde ise maskne probleminin artmasının sebebi, Covid-19 kuralları doğrultusunda halkın günlük hayatlarında maske kullanmaya başlamış olmasıdır. Maske kullandığımız süre boyunca aldığımız her nefeste ve konuştuğumuzda maske içerisindeki hava gittikçe ısınır. Derin nefes alıp vermeyi zorlaştırmasının yanında bu hava yüzümüzde sıcak ve nemli bir ortam yaratır ve bütün bu etkenler ele alındığında, sıcak ve nemli hava bakterilerin çoğalması için oldukça elverişli bir ortam oluşturur. Bu bakteri dengesizlikleri ve maskenin kumaşının yüzünüzde sürtünmesi akneye, roza alevlenmelerine, perioral dermatit denilen ağız ve burun etrafında oluşan sivilcelenme ve döküntülere sebep olabilir.
Maskne oluşumunu önlemek için hangi maskeler kullanılmalıdır?
Maskne problemi yaşayan sağlık çalışanlarının hangi maskeyi kullanacaklarına dair seçim yapma şansı pek yok maalesef. Her şeyden önce maksimum koruma sağlayacak maskeleri tercih etmeleri sağlıkları için çok önemlidir. Fakat sağlık çalışanı değilse, kullanacağınız maskeyi seçme imkanına sahipsiniz. Uzmanlar cilt üzerinde sürtünme yaparken en hassas olan ve nefes alıp verme ile ısıyı maske içine en az hapseden maskelerin %100 pamuk kumaştan yapılan maskeler olduğunu söylüyorlar. Eğer pamuklu bir maske kullanıyorsanız, maskenin bakteri üretmesini en aza indirgemek için maskeyi her kullanışınızdan sonra nazik bir temizleme ürünüyle yıkamalısınız. Eğer medikal maske kullanıyorsanız, maskeyi mümkün olduğu kadar sık değiştirmeye dikkat etmelisiniz. Bir medikal maske yaklaşık 3-4 saat kullanılıyorsa, maskne problemi yaşayanların her 2 saatte bir maskelerini yenilemelerinde fayda var. Ayrıca her dört saatte bir 15 dakikalık maskesiz aralar vererek cildinizin sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Maske Çeşitleri: Virüsten Korunmak İçin Hangi Maske Kullanılmalı?
Maskne oluşumunu önlemek için nasıl bir cilt bakım rutini uygulanmalıdır?
Ağzınızı ve burnunuzu maske kullanarak kapatmak, Covid-19 virüsünün yayılmasını engellemek ve virüsten kendinizi korumak için en etkili yollardan birisidir. O yüzden maskneniz olsun veya olmasın, sağlığınız için maske kullanmaya devam etmelisiniz. Maske kullanmamak bir seçenek olmadığına göre, cilt bakımı ile maske sebebiyle oluşan cilt bakım problemlerini hafifletmeye ve önlemeye çalışabilirsiniz. Maskneyi minimum seviyede tutmak veya tedavi etmek için yapılabilecek birkaç önemli adım var.
Yüzünüzü düzenli bir şekilde yıkayın
Normal koşullarda sabah ve akşamları yıkadığınızı yüzünüzü, pandemi koşullarında sabahları, akşamları ve maske kullanımından sonra olacak şekilde ılık suyla yıkayınız. Maske kullanırken ısınan ve terleyen yüzünüzü maske sonrası temizlemek bakteri oluşumunun en aza inmesine yardımcı olacaktır. Yüzünüzü özellikle bu dönemde tek kullanımlık veya tek kullanımlık ama yıkanıp tekrar kullanılabilen mendil-havlu gibi ürünlerle nazik bir şekilde kurulayınız.
Nazik bir temizleyici kullanın
Her ne kadar yüz temizleyicilerin cilt üzerinde bıraktığı gergin hissin cildi daha çok temizlediği düşünülse de aslında bu tarz sert temizleyicilerle cildinizin bariyerine zarar verip kurumasına ve başka cilt problemlerinin oluşmasına sebep olabilirsiniz. O yüzden nazik temizleyici kuralı sadece maskne probleminiz olduğu zaman değil, her zaman geçerlidir. Özellikle bu dönemde içeriğinde parfüm ve alkol olmayan ürünleri tercih etmeye özen gösterin, bu içerikler cildinizde tahrişe sebebiyet verebilir. Cildiniz akne oluşumuna yatkınsa, düşük yüzdelerde salisitik asit içeren yüz temizleyicilerini kullanmanız yeni aknelerin oluşmasını engelleyebilir.
İlginizi Çekebilir:
Kir ve Makyajdan Arının: Farklı İhtiyaçlara Hitap Eden Yüz Temizleme Jeli Önerileri
Işıl Işıl Bir Cilt İsteyenlere: En İyi Yüz Temizleme Cihazları ve Fiyatları
Gözeneklerinizi tıkamayacak bir nemlendirici kullanın
Bir ürünün gözenekleri tıkaması veya tıkamaması kişiden kişiye ve formülasyona göre değişebilecek bir durum olsa da ürünün içeriğinde kullanılan bazı maddelerin diğer maddelere kıyasla komedojenik değeri daha yüksektir. Bazı ürünlerin üzerinde “komedojenik değildir” etiketi bulunur ve bu ürünün gözeneklerinizi tıkamayacağı anlamına gelir. Eğer ürün üzerinde herhangi bir ibare yer almıyorsa, lanolin, hindistan cevizi ve avokado yağı gibi komedojenik değeri yüksek ürünlerin nemlendiricinizde olmamasına dikkat edin. Gliserin, hyalüronik asit gibi nemi cilde çeken, shea yağı gibi nemi cilde hapseden ve seramid gibi cilt bariyerini onaran maddelerin olduğu nemlendiricileri rahatlıkla kullanabillirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Cildinize İhtiyacı Olan Nemi Sağlayacak En İyi 15 Nemlendirici Serum
Cildinizi tahriş etme ihtimali olan cilt bakım ürünlerini rutininize dahil etmeyin
Sürekli maske kullanımı ciltte hassasiyet oluşumuna sebep olabilir. Bu yüzden cilt bariyeriniz sağlıklıyken bile cildinizde iritasyona sebep olabilecek ürünleri, maskne ile mücadele ederken kullanmamanızda fayda var. Kimyasal peelingler, retinol gibi ciltte hassasiyete sebep olan ürünleri rutininize dahil etmeyin. Retinolü ilk kullanışınız değilse, retinol oranını yükseltmeden sadece geceleri uygulayarak iritasyon oluşmasını en aza indirebilirsiniz.
Antibiyotik krem kullanın
Akne tedavilerinde sıkça kullanılan antibiyotik kremler, maske kaynaklı oluşan aknelerde de kullanılabilir. Antibiyotik kremler akne oluşumuna sebep olan bakterilerin oluşmasına ve çoğalmasına engel olur. Bu kremler, eczanelerde reçete ile satılan ilaç kategorisinde olduğu için sadece doktorunuzun onayı ve gözetimi altında antibiyotik krem kullanabilirsiniz.
Maske kullandığınız zaman makyaj yapmamaya çalışın.
Maske ve makyaj ele ele olabilen bir ikili değil maalesef. Makyaj yapmayı seven insanlar için maske takarken makyaj yapmamak çok zor gelebilir ama makyaj yapılıp maske kullanıldığında nefes alıp vermeyle oluşan ter ile makyaj, cilde emilip gözeneklerinizin tıkanmasına sebep olabilir. O yüzden maske kullandığınızda makyaj yapmamaya çalışın. Makyaj yapmadan rahat hissetmiyorsanız cilt tonu eşitleyici nemlendiricileri kullanabilirsiniz. Böylece cildinizi nemlendirirken cildinizdeki renk eşitsizliklerini de kapatmış olursunuz.