Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı kuruluş olarak faaliyetlerini sürdüren Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, ülkemizde madeni para üretmekten sorumlu kuruluş. Bu kuruluş artan maliyetlerden sonra madeni paralarda değişiklik yaptı. İlk olarak daha hafif 1 lira ve 50 kuruşlar piyasaya sürüldü. Madeni paraların gramajı ve kalınlığı azaldı. Bu 14 yıldan sonra gerçekleştirilen ilk değişiklik oldu. Enflasyondan etkilenen madeni paralar aynı zamanda yarım milim inceldi. Detayları birlikte inceleyelim.
Artan maliyetler madeni paraları da vurdu
Daha önce Kültür ve Turizm eski Bakanı Fikri Sağlar’dan 1 TL madeni paranın üretim maliyetinin 3 TL’yi aştığını öğrenmiştik. Bunun nedeni ise dövizdeki artışla birlikte madeni paraların maden değerlerinin de yükselmesiydi. Şimdi ise Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün kararıyla madeni paralarda değişiklik yapıldı. 1 liralık paranın yapımında kullanılan bakır, çinko ve nikelin oranları değişti. Bunun üzerine 1 lira, 8.2 gramdan 6.6 grama düştü. Aynı şekilde eskiden 6.8 gram olan 50 kuruş ise artık 5.5 gram.
Alınan kararın ardından madeni paraların kalınlığı yarım milim de inceldi. Yenilenen paralardan ilk olarak 1 lira ve 50 kuruş piyasaya sürüldü. 1, 5, 10 ve 25 kuruşlar için çalışmalar devam ediyor
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün bu kararı, 14 yıldan sonra madeni paralarla ilgili yapılan ilk değişiklik oldu. 1 lira ve 5 kuruşun gramının değişmesi ile üretimden yüzde 30 tasarruf edildi. Madeni paralar çok daha hafif olmakla birlikte görünüşleri hâlâ aynı
Binlerce otomat yeniden ayarlanmak zorunda kalabilir
Piyasaya sürülen hafif madeni paralar nedeniyle bazı otomatların çalışmadığı ortaya çıktı. Bu değişiklikten sonra binlerce otomat yeni gramaja göre ayarlanmak zorunda kalabilir.
İlginizi çekebilir:
Son Anket Sonuçları: Hangi Parti Ne Kadar Oy Alıyor, Cumhurbaşkanlığı Yarışında Hangi İsim Önde?