Yeni başlayanlar için macOS oldukça güzel fakat karışık görünebilir. MacBook Air, MacBook Pro veya Mac Mini, hangisini seçmiş olursanız olun Windows işletim sistemi sonrasında macOS ile ilk karşılaşmanız biraz göz korkutucudur. Windows’un egemen olduğu bir dünyada macOS sistemine geçmek çoğu kişi için bir alışma süreci gerektirir.
Ancak merak etmeyin. Mac’lerin bazı alışılmadık özellikleri sizi zorlayabilir fakat bu özellikler aynı zamanda kullanım deneyiminizi büyük ölçüde geliştirecek birçok gizli hazinenin kapısını da açacaktır. Bu yazımızda, her yeni MacOS kullanıcısının bilmesi gereken 10 temel ipucu ve püf noktasını listeledik. Bu alışma sürecinde işlerinizi çok daha kolay hale getirecek 10 ipucu ve özellik listemiz şu şekilde?
1. İzleme dörtgeninden yararlanın
Bir MacBook’u ilk aldığınızda, izleme dörtgeninin fiziksel olarak basılabilir olmaması size tuhaf gelebilir. Örneğin diğer dizüstü bilgisayarda olduğu gibi sağ tıklayamayacağınızı öğreneceksiniz. İzleme dörtgeni, Mac’teki çeşitli özelliklere hızlı erişim sağlayan bir dizi kullanışlı hareketle gelir. Esasında işin püf noktası bu hareketlerin hepsini hatırlamaktır. İşte izleme dörtgeniyle yapacağınız hareketlerin birkaçı şu şekilde:
- Bildirim merkezini başlatmak için sağ kenardan iki parmağınızı sola kaydırmak
- Sağ tıklama yapmak için iki parmağınızla tıklamak
- İki parmağınızı kıstırarak yakınlaştırmak ya da açarak uzaklaştırmak
- Dört parmağınızı kıstırarak Launcpad’ı açmak
- Dört parmağınızı yukarı kaydırarak Mission Control’u açmak
- Masaüstünü göstermek için başparmağınız ve üç parmağınızı birbirinden ayırmak
- Dört parmağınızı sağa ya da sola kaydırarak tam ekran uygulamalar veya masaüstleri arasında geçiş yapın
Ayrıca zor bulduğunuz bazı hareketleri kişiselleştirme gibi bir seçeneğiniz de bulunuyor. Bunun için sol üstteki Apple simgesinden ya da Dock’tan sistem tercihleri uygulamasını açın. Buradan soldaki ayarlar kategorilerinden aşağı kaydırarak izleme dörtgeni seçeneklerine girin. Sekme içindeki ayarları tercihinize göre değiştirebilirsiniz. Örneğin Mission Control için dört parmak yerine üç parmak için daha kullanışlı olabilir.
İlginizi çekebilir:
Apple WWDC 2023 Özeti: Hangi Cihazlar Tanıtıldı, Yenilikler Neler?
2. Dock’a uygulama ekleyin veya kaldırın
Dock üzerinde, kullandığınız ve açık olan uygulamaların gösterilmesini isteyebilirsiniz. Ancak kullanmadığınız veya istemediğiniz uygulamalarla dolu olması tercih edilmeyecektir. Böyle düşünüyorsanız Dock’unuzu düzenleyebilirsiniz. Bunu yapmak için Dock’a nasıl uygulama ekleyip çıkaracağınızı bilmeniz gerekir.
Hali hazırda çalışan uygulamalar Dock’ta görünür, fakat belirtilmediği sürece Dock’a sabitlenmiş olarak kalmayabilir. Varsayılan olarak Dock’a sabitlenmiş bir dizi uygulama vardır. Bunlar Apple’ın önceden yüklediği uygulamalardır. Dock’ta bir uygulamaya sağ tıklayın. Açılan küçük ekran içinde seçenekler’e tıklayın. Dock’a eklemek için seçenekler kısmından “Dock’ta Tut’a tıklayın. Zaten Dock’a sabitlenmişse ve kaldırmak istiyorsanız Dock’tan Çıkar’a tıklayın.
3. Birden çok pencere ve masaüstü kullanın
Mac’inizle uygulamaları tam ekran haline getirerek ya da birden fazla masaüstü oluşturarak kullanmak oldukça keyifli hissettirecektir. Örneğin bir masaüstü sekmesinde Spotify ve Word kullanırken bir başkasında tarayıcınız ve Photoshop olabilir. Bunlar arasında üç parmağınızla kolayca geçiş yapabilirsiniz.
Yeni bir masaüstü oluşturmak için önce Mission Control sekmesinizi açmanız gerekir. En üstte, halihazırda açık olan masaüstünü göreceksiniz ve üst çubuğun en sağında bir ‘+’ işareti göreceksiniz.
İlginizi çekebilir:
Dizüstü Bilgisayarların Pil Ömrünü Uzatma Yolları: MacOS ve Windows İçin 7 Tavsiye
4. Bilgisayarı açtığınızda en sık kullandığınız uygulamaları otomatik olarak çalıştırın
Her gün kullandığınız belirli uygulamalar varsa ve bunları her zaman açıyorsanız, Mac’inizi oturum açar açmaz bunları otomatik olarak açacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Örneğin, biz her zaman Mail, Slack, Safari ve Takvim’i kullanıyoruz.
Sol üst köşedeki Apple simgesine dokunarak Sistem Ayarları’nı açın ve hesabınızın seçili olduğundan emin olun. Daha sonra ‘Genel’e ve ardından ‘Oturum Açma Öğeleri’ne dokunmanız gerekir. Bir uygulama eklemek için ‘+’ işaretine dokunun ve Finder’da oturum açarken açmak istediğiniz uygulamayı veya belgeyi arayın. Listeden uygulamayı veya belgeyi seçmeniz ve ardından listeye eklemek için ‘Aç’a basmanız gerekir. Bir uygulamayı bu listeye eklemenin hızlı bir yolu için, bir uygulama simgesine sağ tıklayın ve açılır menüden ‘Seçenekler’i ve ardından ‘Oturum Açarken Aç’ı seçin. Yine aynı şekilde Spotify ve benzeri diğer uygulamaların oturum açılışında otomatik başlamasını kapatmak için yanındaki tikini kapatabilirsiniz.
5. Bir profesyonel gibi ekran görüntüsü alın
Mac’te temel bir ekran görüntüsü almak için Shift + Cmd + 3 tuşlarına basabilirsiniz. Bu, ekranınızın (veya ekranlarınızın) tamamının ekran görüntüsünü alır.
Ekranın seçilen bölümlerini yakalamanızı sağlayan ekran alıntısı aracına erişmek için Shift + Cmd + 4 tuşlarına basın. Tam ekran, tek tek pencereler veya ekran alıntısının yanı sıra video kaydı ve diğer seçenekler arasında seçim yapabileceğiniz tam ekran görüntüsü menüsüne erişmek için Shift + Cmd + 5 tuşlarına basın.
İlginizi çekebilir:
iPad’i Herhangi Bir Bilgisayarda İkinci Monitör Olarak Kullanma Rehberi
6. Sıcak Köşeler’i kullanın
maOS üzerindeki bir başka kullanışlı özellik ise belirli işlevleri veya uygulamaları ekranın bir köşesine atmanıza olanak tanıyan Sıcak Köşeler’dir. Böylece en sık kullandığınız şeylere hızlıca erişebilirsiniz.
Sıcak Köşeleri ayarlamak için Sistem Tercihleri’ni açın ve Masaüstü ve Dock’a tıklayın. Burada aşağı kaydırın ve Sıcak Köşeler’e tıklayın. Dilediğiniz köşeye tıklayın ve oraya atamak için açılır menüden bir işlev seçin. Seçiminiz bittiği zaman bitti’ye tıklayabilirsiniz. Artık kişiselleştirdiğiniz sıcak köşeyi etkinleştirmek için fare imlecinizi o köşeye götürebilirsiniz.
7. Hızlı bir şekilde çoklu görevler yapmak için Sahne Yöneticisi özelliğine göz atın
Mac’iniz macOS Ventura çalıştırıyorsa, tüm pencerelerinizi ve uygulamalarınızı düzenlemek ve bunlar arasında hızlı bir şekilde çoklu görev yapmak için Stage Manager isimli özelliği kullanabilirsiniz.
Sistem tercihleri üzerinden masaüstü ve dock ayarlarından sahne yöneticisi özelliğini aktif hale getirmeniz gerekecek. Özellikle birlikte, farklı uygulamalar sol tarafta görünürken üzerinde çalışmak istediğiniz uygulamayı öne getirmek için soldan üzerine tıklayabilirsiniz. Aynı uygulamanın farklı pencereleri üst üste gruplanır ve aynı anda iki veya daha fazla uygulamayı kullanmak isterseniz, diğer uygulamaları zaten açık olan uygulamanın üzerine sürüklemeniz yeterlidir.
Son olarak, denetim merkezini kullanarak sahne yöneticisini sağ üstteki menü çubuğunda göster seçeneğini açıp dilediğiniz zaman kolayca kapatabilirsiniz.
8. Birim dönüştürmek için Spotlight’ı kullanın
macOS ile ilk kez tanışanlar için Spotlight mükemmel bir araçtır. Spotlight’ı kullanmak için klavyenizden Command ve boşluk tuşuna basın. Ardından arama çubuğu görünür ve onu yalnızca dosyaları, uygulamaları veya belirli bir soruyu aramak için değil, aynı zamanda birim ve para birimi dönüştürmeleri için de kullanabilirsiniz. Doğrudan arama çubuğuna dönüştürmek istediğiniz şeyi yazmanız yeterlidir.
9. Bildirimlerinizi kontrol edin
Bildirimler, Mac’inizin ekranının sağ köşesinde görünecek ve üzerine gelmediğiniz sürece kaybolacaktır. E-postalar, Slack mesajları, Mesajlar veya Uyarılarımı Bul gibi, aldığınız tüm bildirimlerin hızlı bir özetini görmek istiyorsanız, sağ üst köşedeki tarih ve saate dokunun. Bildirimlerinizin bir listesini göreceksiniz ve bunları genişletmek için üzerlerine tıklayabilecek ve açılır menüden ne yapmak istediğinizi seçebileceksiniz. Bildirimlerinizi başlatmak için izleme dörtgeninizin en sağ kenarından iki parmağınızı da kaydırabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Apple Kullanıcıları Buraya! Hayatınızı Kolaylaştıracak En İyi 9 Mac Uygulaması
10. Daha verimli çalışmak için ekranınızı bölün
Örneğin, ekranınızın bir tarafında Safari açıp diğer tarafında bir not alıyor olabilirsiniz. Bölünmüş ekran görünümüne girmek için, imlecinizi uygulamanın sol üst kısmındaki yeşil simgenin üzerine getirmeniz yeterlidir. Burada üç seçenek karşınıza çıkacaktır.
Sol veya sağ seçeneği belirleyin ve ardından diğer tarafta kullanmak üzere ikincil bir uygulama seçebileceksiniz. Bölünmüş ekran görünümünden çıkmak için, kapatmak istediğiniz uygulamanın sol üst köşesindeki yeşil düğmeye dokunmanız yeterlidir.
Kaynak: 1