Vladimir İlyiç Ulyanov veya daha yaygın olarak bilinen adıyla Lenin, modern dünyayı şekillendiren en önemli siyasi figürlerinden biri olarak kabul ediliyor. Siyaset sahasının özellikle sol tarafında büyük bir yer kaplayan ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin kurucusu olan bu devrimci lider, kendi ideoloji teorisi ile bugün dahi sayısız insanı etkilemeyi sürdürüyor. Bununla birlikte tarihteki diğer tüm önemli liderler gibi Lenin’in yaşamı da hayli ilginç ayrıntılarla dolu. İşte Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir İlyiç Lenin hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız 10 şaşırtıcı bilgi.
1. Lenin, radikal siyasi fikirlerle üniversite yıllarında tanıştı
Vladimir İlyiç Ulyanov, 1870 yılında iyi eğitimli bir ailede dünyaya geldi. Bununla birlikte ailedeki ilk devrimci değildi. Kendisinden büyük olan kız kardeşi Anna Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi üyesi olarak sosyalist hareketin içerisinde yer alıyordu. Ağabeyi Aleksandr Ulyanov ise Narodnaya Volya isimli sol örgütün üyesiydi. Lenin’in sol devrimci fikirlerle gerçek anlamda tanışması ise üniversite yıllarında gerçekleşti. Öyle ki Kazan Üniversitesinde hukuk öğrenimi gördüğü yıllarda bir öğrenci protestosuna katıldığı için okuldan atıldı.
2. Ağabeyi, Çar III. Alexander’a yönelik bir suikast planının parçası olduğu gerekçesiyle idam edildi
Aleksandr’ın 1887 yılında idam edilmesi Lenin yaşamındaki trajedilerden yalnızca biriydi.
3. Yaşamının bir bölümünü sürgünde geçirdi
Rusya’daki devrimci hareketin önemli isimlerinden biri haline gelen Lenin 1895 yılında siyasi faaliyetlerinden dolayı tutuklandı ve bir yıldan fazla bir süre hapiste kaldı. Takip eden süreçte ise Sibirya’ya sürgüne gönderildi.
4. Sürgünden sonraki yıllarda Rusya dışında yaşadı
Sürgün cezasının sona erdiği 1900 yılından sonra Zürih, Paris, Cenevre, Münih, Prag, Viyana, Manchester ve Londra gibi Avrupa şehirlerinde bulundu. Bu yıllarda Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi’ndeki “Bolşevik” grubun lideri haline geldi. Rus Çarı II. Nikolay’ın devrilmesi üzerine 1917 yılında Rusya’ya döndü.
5. “Lenin” gerçek adı değil
Vladimir İlyiç Ulyanov adıyla dünyaya gelen devrimci lider, “Lenin” takma adını 1902 yılında aldı. Bununla birlikte başka takma isimleri de vardı. Çünkü yaşamı boyunca hem resmi makamların hem de muhaliflerin birincil hedefi konumundaydı. Bazı kaynaklara göre devrim öncesinde ve sonrasında 150’den fazla takma isim kullanmıştı. Örneğin Komünist Parti içerisindeki dostları tarafından “Starik” (İhtiyar adam) olarak isimlendiriliyordu. Bununla birlikte Lenin takma adının nereden geldiği bugün de gizemini koruyor. Ancak bazı teoriler, Rusya’daki Lena Nehri’nde türetilmiş olabileceğini ileri sürüyor.
6. Kendi ideolojisini Marksizm üzerine kurdu
Sıkı bir Marksist olan Lenin, Alman filozofun düşüncelerini felsefe, ekonomi ve siyasal alanlarda geliştirerek ortaya kendi ideolojik yaklaşımını çıkardı. Kimilerine göre Marksizm’in bir kolu veya türevi olan bu ideoloji 1904 yılında Julius Martov tarafından “Leninizm” olarak isimlendirildi.
7. Son derece otoriter bir liderdi
Özellikle de muhaliflerine karşı oldukça sert ve acımasızdı.
8. Yaşamı boyunca birden fazla suikast girişiminin hedefi oldu
1918’de Moskova’da halka açık bir konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı. Bu saldırı halk arasındaki popülaritesinin de artmasına sebep oldu. Ancak aynı yıl içerisinde bir kez daha suikastçıların hedefi haline geldi. Sosyalist Devrimci Parti üyesi Fanya Kaplan, bir mitingden ayrıldığı sırada Lenin’e üç el ateş etti. Ancak sosyalist lider saldırıdan ağır yaralı olarak kurtuldu ve iki ay gibi kısa bir sürede iyileşti.
9. Bazı özel teşebbüslere izin verdiği için kapitalist olmakla suçlandı
Bir sosyalist olmasına karşın aynı zamanda pragmatist bir liderdi. 1921 yılında Yeni Ekonomi Politikası’nı hayata geçirdi. Bu doğrultuda bazı köylülerin ve küçük tüccarların işletmeler kurmasına ve ürünlerini kâr amacıyla satmasına izin verdi. Bu politika sebebiyle özellikle muhalifleri tarafından kapitalist olmakla suçlandı.
10. 1922 ve 1923 yıllarında 3 sefer felç geçirdi
1924 yılında yaşamını kaybeden Lenin, ömrünün son yıllarında ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele etti. Öyle ki ikisi 1922 biri 1923 yılında olmak üzere ömrünün son döneminde 3 defa felç geçirmişti. Bu sebeple 1923 yılında konuşma yetisini kaybetti. Sağlığı günden güne daha da bozulan Lenin, 1924 yılının 21 Ocak günü komaya girdi ve aynı gün hayatını kaybetti.
Kaynak: 1