Genellikle birçoğumuzun aklında çayıyla yer eden kuşburnu şüphesiz kış aylarının vazgeçilmezleri arasında. Bir doktor edasıyla soğuk algınlıklarından iltihaplara kadar birçok derde derman olur. Bir kış gecesi battaniyenizin altında en sevdiğiniz dizinize kuşburnunun enfes kokusu eşlik ederken huzurdan kendinizi kaybedebilirsiniz. Ancak bu kaybı yaşamadan önce kuşburnu hakkındaki bu bilgilere kulak verin.
1. Gülgiller familyasından evlerimize
Kuşburnu bitkisinin ağacı 3-4 metreye kadar çıkabiliyor ve tuğla rengini andıran çiçekleriyle muazzam bir görüntü sunuyor. Ancak kuşburnu ağacının sunduğu bu eşsiz görüntüye kendinizi kaptırıp dikenlerinden nasibinizi almamaya dikkat edin. Çünkü bu esmer dikenler kimi zaman can yakıcı olabiliyor.
2. Kuşburnunun anavatanı Türkiye, asın bayrakları!
Böylesine şifa dolu bir bitkinin anavatanının Türkiye olması elbette mutluluk veriyor insana. Günümüzde ise kuşburnunu Batı Avrupa’dan Türkistan’a kadar sayısız noktada bulabilirsiniz. Sanıyoruz ki şifa deposu olduğunu duyan kuşburnu yetiştirmeye adamış kendini. Eğer Türkiye’de en çok nerede bulunur derseniz Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu cevabını verebiliriz.
3. Sonbahar tam da kuşburnunun ayları
Kuşburnunun da ben yaz insanı değilim, sonbaharın hüznüne aşıklardanım diyenlerden farkı yok. Eylül ve ekim aylarında olgunlaşan bu bitkinin toplanması da hemen ardından gerçekleşiyor. Toplandıktan sonra güzelce yıkanan kuşburnu sonrasında kurutma işlemine tabi tutuluyor.
4. İçeriği de biraz asortik
Kuşburnu alıştığımız vitamin ve mineral içeriklerinden biraz daha farklı bir menü sunuyor. Meyve asitleri, yağ, tanen, pektin ve karoten bileşimlerine sahip olan bu bitki C, A, B1, B2, E ve K vitaminleriyle de tüm alfabeyi ayağınıza kadar getiriyor desek yeri. Bakır, çinko, mangan, sodyum, magnezyum ve kalsiyum da cabası.
5. Sadece çaydan ibaret değil elbette
Evet kabul edelim ki kuşburnu dendiği zaman akıllara ilk gelen şey çay, ancak kuşburnunun taze ya da kurutulmuş hali de sofralarda sıkça yerini alıyor. Anadolu insanı bununla da yetinmiyor ve kuşburnundan komposto, reçel, şerbet ve pekmez de yapıyor. Ne varsa eskilerde var diye boşuna dememişler.
6. Hem ağzınız tatlansın hem de hücreleriniz vitamin görsün
Kuşburnunun hoş kokusu ve tadı sayesinde ağzınızın tatlanırken, zengin içeriğiyle de bir yandan vücudunuza iyilik yapabilirsiniz. Bulaşıcı hastalıkların ve soğuk algınlığının ezeli düşmanı olan kuşburnu aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve böbreklere inanılmaz iyi geliyor.
7. Kuşburnunu kendiniz de kurutabilirsiniz
Sevdiklerinize kendi ellerinizle kuşburnu çayı demlemek için işin kökenine inmeye karar verdiyseniz öncelikle bitkinin olgunluk zamanını beklemeniz gerekecek. Sonrasında pazardan aldığınız kuşburnunu bir güzel yıkayıp güneşte kurutabilirsiniz. Tüm bunlardan sonra demleyebileceğiniz kuşburnunun tüylü çekirdeklerini de ayırmayı unutmayın.
8. Aktarlardan kolaylıkla bulunabilir
Eğer kuşburnunu kurutma işlemleri gözünüzde büyüdüyse onun da kolayı var. Ben meşgul insanım, parası neyse kurutulmuşunu alayım diyenlerdenseniz sizi doğruca aktarlara alalım. Böylelikle sayesinde evinize adım atar atmaz çayınızı demleyerek keyif yapabilirsiniz.