Güzel kokusu ve parlak kırmızı rengiyle tanınan kuşburnu kış aylarının en şifalı bitkilerinden biri. Gülgiller familyasından olan kuşburnu aslında dikenli bir bitki. Fakat bu dikenli bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Yaz aylarının bitmesiyle taç yaprakları dökülen ve meyveleri olgunlaşan kuşburnu yaklaşık olarak bir kiraz büyüklüğüne sahip. Orta Çağ’da enfeksiyon ve soğuk algınlığı tedavisinde yaygın olarak kullanılan bu bitki, yol kenarı ya da ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişebiliyor. Kuşburnu meyvesi C vitamini ve kuşburnu yağı elde edilmesinde de sıklıkla tercih ediliyor. Kuşburnu aynı zamanda; C ve E vitamini, fenolikler, karotenoidler, organik asitler ve esansiyel yağ asitleri içeren iyi bir fitokimyasal kaynağıdır. Faydaları saymakla bitmeyen kuşburnu nasıl tüketilir? Kuşburnu faydaları neler? Detaylara birlikte bakıyoruz.
Kuşburnu nedir?
Doğal C vitamini deposu olan kuşburnu, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişebilen bir meyve. Çalı formunda ve boyu 1-3 metre aralığında bitki türlerinden biri olan kuşburnu, Rosacea familyasında yer alıyor. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında meyve veren bitki aynı zamanda yabani gül bitkisinin tohumlarını içermekte. Gül bitkisinin boyu ise 1-3 metre aralığında. Bitkinin dalları ve gövdesinde dikenler bulunuyor. Çay ve marmelat olarak tüketilebilen kuşburnu ve tohumları ilaç yapımında da sıklıkla kullanılıyor.
Kuşburnu faydaları neler?
İçeriğinde yüksek oranda C vitamini, B1, B2 ve K vitaminlerinin yanı sıra; protein, mineral, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitleri barındıran kuşburnunun sağlığa birçok faydası bulunduğunu söylemek isteriz. Örneğin kuşburnunun spazmlar, ülserler, mide tahrişi ve mide asidi eksikliği gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Kuşburnu tüketimi aynı zamanda kabızlık, ishal, safra kesesi rahatsızlıkları, safra taşı, gut, ödem veya su toplanması, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, göğüs rahatsızlıkları, kilo kaybı ve ateş yükselmesi için de oldukça faydalı kabul ediliyor. Kuşburnu, insan sağlığına yararlı olan doğal antioksidanları bünyesinde bulundurması nedeniyle son yıllarda adından söz ettiyor.
Öte yandan kuşburnu öksürük ve soğuk algınlığına karşı da başarılı sonuç veriyor. Cilt sağlığına iyi gelen kuşburnunun diğer faydaları arasında, sindirime yardımcı olması, kan basıncını düzenlemesi, iltihap tedavisine yardımcı olması ve sağlıklı kilo vermeye destek olması listelenebilir.
Peki nasıl tüketilir?
Kuşburnu faydaları neler, yukarıda söz ettik. Peki kuşburnu nasıl tüketilir? Bu soruya verebileceğimiz yanıtlar arasında kuşburnu çayı ve marmelatı yer alıyor. Bu faydalı bitkiyi tüketmenin en pratik yollarından biri şöyle lezzetli bir kuşburnu çayı demlemek olacaktır. Peki kuşburnu çayı nasıl hazırlanır? Öncelikle 1 yemek kaşığı kurutulmuş kuşburnunu en sevdiğiniz fincanınıza aktarın. Üzerine kaynamış su ilave edin. Dilerseniz limon dilimleri ile aroma katabilirsiniz.
Marmelat için ise ihtiyacımız olan sadece şeker, su ve kuşburnu olacaktır. Yıkadığımız kuşburnu meyvesini tencerede üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra üzerine göz kararı şeker ilave edip kıvam alana kadar karıştıyoruz. Koyulaşmaya başlayınca kapağını kapatıyoruz. Ardından sıcak sıcak kavanozlayabiliriz. Şimdiden afiyet olsun diyelim.
Tüketirken nelere dikkat edilmeli?
Kuşburnu faydaları her ne kadar saymakla bitmese de her şeyin fazlasının zarar olduğunu hatırlatmak isteriz. Kuşburnu da ölçülü tüketilmeli ve olası yan etkilere karşı mutlaka bir uzmana danışılmalı. Peki kuşburnu meyvesinin yan etkileri neler? Bu etkileri ishal, kramp, mide bulantısı, şişlik, uykusuzluk, halsizlik, kanama ve alerji olarak listelemek mümkün.