Sağlıklı bir hayat sürmek, herhâlde çoğu insanın yaşamdan bekleyebileceği en önemli şeylerden birisi! Peki “sağlıklı bir yaşam” tam olarak ne demek? Şiddetli ağrılar geçirmeden yaşamak mı? Ölümcül bir hastalığa yakalanmamak mı? Sağlık veya sağlıklı yaşam söz konusu olduğu zaman, göz önünde bulundurulması gereken pek çok faktör var! Bu faktörlere, küçük veya önemsiz gibi görünen sorunlar da dâhil. Kulak iltihabı da bu sorunlardan yalnızca bir tanesi…
Çünkü bu ve buna benzer başka rahatsızlıklar, çoğu zaman önemsiz gibi görülen ve gerekli hassasiyetin gösterilmediği sağlık sorunları. Evet, belki bu rahatsızlıkların çoğu ölümcül değil, fakat yaşam kalitesini büyük oranda düşüren sorunlar. Öte yandan, özellikle kulak iltihabı çoğunlukla çocuklarla ilişkilendirilen bir şey. Ancak yapılan araştırmalar yetişkinlerin %20’sinde kulak iltihabına rastlandığını ortaya koyuyor. Ayrıca bu durum son derece normal. Çünkü yetişkinler de tıpkı çocuklar gibi, bakteri ve virüslerden etkilenebilirler! Üstelik, bağışıklık sistemi zayıf olan yetişkinler, kulak iltihabı söz konusu olduğunda çok daha dikkatli olmak zorundalar! Sonuçta, kulak iltihabı, son derece rahatsız edici ve insanların yaşam kalitesini düşüren can sıkıcı bir şey. Bu sebeple, kulak enfeksiyonuna yakalanan kişilerin bir an önce bu sorundan kurtulmaları gerekiyor. Bunun için ise, kulak enfeksiyonlarının belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak zaruri! İşte, kulak iltihabının 6 belirtisi ve iltihaptan korunma yolları…
1. Kaşıntı
Kulak enfeksiyonları, çoğu zaman geçmek bilmeyen bir kaşıntı ile başlar. Eğer zamanında tedavi edilmezse, hem kaşıntı hem de enfeksiyon daha tehlikeli boyutlara ulaşabilir.
2. Kızarıklık
Kulağın iç kısımlarındaki kızarıklıklar da çoğu zaman kulak enfeksiyonlarına ve kulak iltihabına işaret eder. Enfeksiyonun ilerlemesi halinde kızarıklık kulağınızın tamamına yayılabilir.
3. Ağrı
Kulak enfeksiyonlarına yakalanmanız durumunda, genel olarak kulağınızda bir ağrı hissetmeniz son derece doğaldır! Enfeksiyon tedavi edilmezse ağrı şiddetlenir. Ayrıca, kulağınızın sanki bir şeyle dolu olduğunu hissetmeye başlarsınız. Daha şiddetli vakalarda ise kulak ağrısı, boynunuza, yüzünüze ve başınıza yayılabilir.
4. Kulak akıntısı
Eğer kulağınızda akıntı varsa, büyük ihtimalle kulak iltihabı geçiriyorsunuz demektir! Enfeksiyon nedeniyle meydana gelen kulak akıntısı, çoğu zaman kokusuzdur. Ayrıca, enfeksiyonun erken safhalarında akıntı miktarı oldukça minimal düzeydedir. Fakat enfeksiyon tedavi edilmez ve ilerlerse kulak akıntısı da yoğunlaşacaktır…
5. İşitme kaybı ve çınlama
Kulak iltihabı çoğu zaman önemli bir işitme kaybına neden olmaz. Ancak dikkat edilmezse, ciddi bir tehlike yaratabilir. En hafif haliyle, tedavi edilmeyen kulak iltihabı boğuk bir şekilde duymanıza neden olur. Ancak, kulak çınlaması işitme kaybından daha çok karşılaşılan bir durumdur. Genellikle kulağınızın derinliklerinde bitmek bilmeyen bir çınlama hissedersiniz…
6. Boyunda ve lenf düğümlerinde şişme
Boyunda ve lenf düğümlerindeki şişkinlik, ciddi bir kulak iltihabı geçirdiğinizi gösteren en önemli işarettir. Çünkü bu şişkinlikler, kulak kanallarınızın muhtemelen tamamıyla dolu olduğu anlamına gelir. Ayrıca, bu durum başta ateşinizin yükselmesine ve başka pek çok sağlık sorununa neden olur. Bu nedenle, böyle bir belirtiyle karşılaştığınız anda, bir an önce profesyonel destek almanızda fayda var…
Kulak iltihabı nasıl önlenebilir?
Kulak iltihabı, çoğu zaman bakteri ve virüs kaynaklı bir sağlık sorunudur. Ancak çoğu zaman bireylerin kendi hatalı davranışları kulak iltihabına neden olur. Öte yandan, bazı basit tedbirlerle kulak enfeksiyonlarına yakalanma riskini ortadan kaldırmak mümkün! İşte, kulak iltihabına yakalanma riskini azaltacak bazı yöntemler?
1. Kulak çubuğu veya yabancı cisimler kullanmayın
Pek çok insan, kulak hijyeni için uçları pamuklu kulak çubuklarından kullanmakta bir sakınca görmüyor. Evet, kulak çubukları kulağın dış kısmını temizlemek için faydalı olabilir. Ancak, kulak kirinin daha derinlere itilmesine de neden oluyor! Böyle bir durum ise, kulak iltihabına davetiye çıkartmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Bu nedenle pek çok uzman, kulak çubuklarının kullanılmaması gerektiği konusunda hemfikir! Öte yandan özellikle kulak kaşıntısını gidermek için anahtar, toka vb. cisimler de yaygın olarak kullanılıyor. Bu maddeler de tıpkı kulak çubukları gibi tehlikeli bir duruma neden olabilir. Ayrıca, günlük yaşamda sıkça kullanılan bu cisimlerin pek çok bakterinin yaşam alanı olduğunu unutmayın.
2. Bone veya kulak tıkacı kullanın
Yaz mevsimi, kulak enfeksiyonlarının arttığı bir dönemdir. Çünkü, kalabalık denizler veya havuzlar, kulak enfeksiyonlarının artması için oldukça uygun yerlerdir! Özellikle kulak enfeksiyonlarına karşı hassas insanlar, bu ortamlarda kolaylıkla enfeksiyona yakalanabilirler. Bunu uygulanabilecek en iyi yöntem ise, bone veya kulak tıkacı kullanmaktır…
3. Kulaklarınızı fön makinesi ile kurulayın
Kulak enfeksiyonları sebebiyle can sıkıcı günler yaşamak istemiyorsanız, kulaklarınızın kuru olduğundan emin olmanız gerekir. Özellikle duştan sonra, kulaklarınızı bir havlu ile iyice kurulayın. Ancak işiniz henüz bitmedi! Sırada kulakların gerçekten kuru olduğundan emin olmak var! Bunun için kullanabileceğiniz en önemli alet ise, elbette bir fön makinesi. Ancak fön makinesi çok yüksek sıcaklıkta ve hızda kullanmamaya özen gösterin…
Kaynak: 1