Kortizol kelimesini son zamanlarda sık sık duyuyoruz. Kortizol, adrenal bezlerinden salgılanan bir steroid hormondur. Vücudun stres yanıtında önemli bir rol oynar ve genellikle “stres hormonu” olarak adlandırılır. Ancak kortizolun işlevleri bununla sınırlı değildir; metabolizmayı düzenler, iltihaplanmayı kontrol eder, bağışıklık sistemini destekler ve kan şekeri seviyelerini düzenler. Normal seviyelerde kortizol, kan basıncını düzenlemek, bağışıklık fonksiyonlarını desteklemek, enerji seviyelerini dengelemek ve inflamasyonu kontrol etmek gibi çeşitli önemli işlevlere sahiptir. Ancak, yüksek kortizol, bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Yüksek kortizol seviyeleri, özellikle karın bölgesinde yağ birikimine neden olur. Bu durum, kilo alımına ve obeziteye yol açabilir. Yüksek stres hormonu seviyeleri bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını baskılar, bu da enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı direncin azalmasına neden olabilir. Ayrıca kan basıncının yükselmesine katkıda bulunabilir, bu da hipertansiyon riskini artırır. Yüksek kortizol seviyeleri, uyku düzenini bozabilir ve insomnia (uykusuzluk) gibi uyku bozukluklarına neden olabilir. Şimdi daha fazla vakit kaybetmeden kortizol nasıl düşürülür bir bakalım👇
1. Sağlıklı gıdalara odaklanın
Eğer kortizol seviyelerinizi düşürmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey kesinlikle yüksek derecede işlenmiş gıdalardan kaçınmak. Kortizol metabolizmanızı ve sindirim sisteminizi etkiler, sağlıklı besinler tercih ederek vücudunuza yardımcı olabilirsiniz. Kan şekerini yükselten fast food gibi yüksek glisemik indeksli yiyecekler ile artan kortizol seviyeleri arasında bir bağlantı bulunuyor. Yüksek kalorili yiyecekler de kortizolde ani bir artışa neden oluyor. Ancak çok az kalori tüketmek de kortizolü bozabiliyor. En sağlıklısı dengeli bir diyete sahip olmak.
İlginizi çekebilir:
Sağlıklı Beslenme Rehberi: İyi Bir Beslenme Düzeni Nasıl Oluşturulur?
2. Hareketli bir hayat sürün
Kortizol seviyelerini düşürmek için fiziksel aktivite çok ama çok önemli. İster yürüyüş, ister yoga, HIIT veya CrossFit olsun, sizi harekete geçiren her şey “fiziksel aktivite” grubuna dahil. Size uygun olanı bulun ve onu yapın.
3. Yazı yazın
Hayatınızda sizi strese sokan olayları düşünmekten kaçınmak isteyebilirsiniz, ancak araştırmalar bunun tersini yapmanız gerektiğini söylüyor. Kortizol seviyelerinizi düşürmek için mutlaka duygularınızı bir yere yazın. Yazdıkça rahatladığınızı fark edeceksiniz.
4. Meditasyon yapmayı deneyin
Kortizol seviyelerini düşürmek için meditasyon gerçekten çok faydalı. Bu alışkanlığı sürdürürseniz belirsizliğe, kaygıya ve beklenmedik durumlara karşı toleransınızı artırabilirsiniz. Araştırmalar, farkındalık meditasyonunun kortizol düzeylerini düşürmek için etkili bir araç olduğunu öne sürüyor. Hatta meditasyon zihinsel bozukluklara ve inflamatuar hastalıklar veya diyabet gibi somatik hastalıklara da iyi gelebiliyor.
İlginizi çekebilir:
Meditasyon Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Temel Bilgi
5. İnsanlarla konuşun
Diğer insanlarla bağlantı kurmak önemli. Araştırmalar bunun, kortizol de dahil olmak üzere refah ve sağlığa yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bir çalışmada katılımcılardan topluluk önünde konuşma yapmaları istendi. O sırada yanlarında sevdikleri biri bulunan kişilerin, konuşmayı yapmadan önce kortizol seviyelerinin diğerlerine göre daha düşük olduğu ortaya çıktı.
6. Mutlaka uyuyun
Uyku, kortizol seviyeleri üzerinde önemli bir etkiye sahip. Yeterli ve kaliteli uyku, kortizol seviyelerinin sağlıklı bir şekilde düzenlenmesini destekler. Kaliteli uyku, stres seviyelerini düşürür ve vücudun günlük kortizol döngüsünü korur.
7. Sanatla ilgilenin
İster kendinizi müziğe veya sanat eserlerine kaptırın ister kendiniz yapın, sanattan keyif almak stres seviyelerini azaltır. Bir çalışmada katılımcıların bir kısmı rahatlatıcı klasik müzik, diğer kısmı dalgalanan suyun sesini dinlediler, bazıları ise hiçbir şey dinlemediler. Stresli bir görevi yerine getirdikten sonra, müzik dinleyen katılımcıların kortizol seviyelerinde, diğerlerine göre daha hızlı bir düşüş görüldü.
Kortizol nasıl düşürülür listesinin sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Kaynak: 1